Web Analytics

„Lucrurile sunt mult mai grave decât vor ei să spună”

de | 15.06.2017 18:59 | Actualitate

3 dumitru grecu# Dumitru Grecu, patronul hotelului Valea cu Peşti, atac frontal la şeful CJ în scandalul urşilor de la Poenari
Urșii de la Poenari încaieră până și prietenii. Omul de afaceri Dumitru Grecu, patronul hotelului Valea cu Pești, de pe Transfăgărășan, a atacat virulent autoritățile județene – inclusiv Consiliul Județean Argeș, în ciuda bunelor relații pe care le are cu președintele instituției, Dan Manu, autorități pe care le acuză că au luat o decizie total neinspirată, din punctul său de vedere, atunci când au închis obiectivul turistic din cauza urșilor care amenință turiștii.

Grecu: „Cineva nu vrea ca zona asta turistică să se dezvolte”

Omul de afaceri vorbește de o lovitură dată pensiunilor și hotelurilor din zona Arefu, în plin sezon turistic, prin indisponibilizarea, până la relocarea sălbăticiunilor, a unuia dintre cele mai vizitate obiective turistice din Argeș. O relocare, despre care Dumitru Grecu spune că nu va rezolva nicidecum problema de fond: înmulțirea fără precedent a urșilor.
„Zona turistică este extrem de afectată. Fără niciun fel de exagerare, am primit telefoane de la mai multe pensiuni care sunt în asociația noastră turistică, de unde ni s-a semnalat că au fost foarte mulți turiști, incluiv străini, indignați că au venit să viziteze Cetatea Poenari și n-au putut să urce acolo. Oamenii sunt dezamăgiți și e de înțeles, mai ales că nici Transfăgărășanul nu s-a deschis, în condițiile în care mai trebuia făcut doar un mic, mic, efort, de maximum o zi, ca să scoată zăpada rămasă din fața tunelului. Pur și simplu, am senzația că cineva nu vrea ca zona asta turistică să se dezvolte. Și eu sunt foarte indignat, mai ales că au fost o grămadă de fonduri europene pentru genul ăsta de activități. Puteau să facă și ei un teleferic, un cablu, ca să înlesnească accesul la cetate, pentru că, repet, este foarte, foarte cunoscută și foarte mulți turiști vor să urce acolo”, a mărturisit, pentru Jurnal de Argeș, Dumitru Grecu.

„Doar de teamă n-au vorbit”

3 Poenari02Omul de afaceri consideră că măsura închiderii cetății până la relocarea urșilor a fost luată heirupist, doar pentru că era cea mai facilă, și spune că adevărata problemă e ținută, de fapt, sub preș.
„Eu am fost de față la întâlnirea dintre prefect, președintele Consiliului Județean Argeș, directorul ROMSILVA, directorul Muzeului Județean și comandantul Jandarmeriei, care au luat o decizie absolut aberantă, pentru că nu găsesc un alt termen. A reloca un urs de acolo, din zona aia, e o mare prostie, pentru că odată rămas teritoriul liber, vor veni alți urși. Cei de la ROMSILVA n-au luat atitudine. Senzația mea e că doar de teamă n-au vorbit… E plină de urși toată zona. Au coborât până în sate, au intrat în curțile oamenilor…”, mai spune omul de afaceri.
Dumitru Grecu consideră că soluția relocării familiei de urși luată în vizor de  autoritățile județene nu va rezolva problema, pentru că în zonă n-ar fi vorba doar de urșii care au speriat turiștii de la Poenari, ci de mult mai multe exemplare, față de care ar trebui exercitat un control mai eficient.
„Efectivul de urși a crescut, e deja de trei ori mai mare decât pe vremea lui  Ceaușescu. Lucrurile sunt mult mai grave decât vor ei să spună. Mai mult decât atât, nimeni nu se mai ocupă să le ducă mâncare. Pentru că, pe vremuri, erau niște zone unde cei de la ROMSILVA, care monitorizau tot ceea ce înseamnă fond cinegetic, aveau niște locuri amenajate, unde le duceau mâncare la urși, după care organizau vânători, ca să mențină un echilibru în lanțul ăsta trofic. Fiindcă ursul este în vârful acestui lanț, nu poate să-l controleze nimeni. Dacă sunt creșteri foarte mari ale numărului de exemplare, normal că se ajunge și la situații în care ursul atacă (…). Nu s-a făcut prea mare tam-tam, dar urșii s-au înmulțit foarte mult. Cel puțin, primarul de la Arefu spunea că ursul a ajuns până la Primărie (…). Problema trebuie rezolvată prin Ministerul Mediului. Trebuie stabilit un număr maxim de exemplare care pot să trăiască pe o anumită zonă, deși la ROMSILVA se știu aceste lucruri”.

„Fiecare tremură pentru scaunul pe care-l ocupă”

Pentru rezolvarea problemei de fond, soluția ar fi, în opinia omului de afaceri, vânătoarea.
„Măsuri trebuie luate pentru că, până la urmă, distrug și vânatul. În ultimul timp, nici n-am mai văzut cerbi și căprioare, animale cu care ne întâlneam pe trasee… Le atacă, le omoară puii și tot așa… Vânătoarea nu e ideea mea, că eu nu sunt în domeniu, nu mă pricep. Tot de la ei, de la ROMSILVA și de la vânători a venit informția. Nu știu de ce nu o promovează, n-o spun și cui trebuie. Le e teamă, habar n-am… Atâta vreme cât totul e politizat, am impresia că fiecare tremură pentru scaunul pe care-l ocupă. Dar soluția asta a venit de la cei de la Romsilva. Apoi, nu le mai dă nimeni mâncare. Nu mai are nimeni grijă de ei. S-au înmulțit. Trebuie monitorizat și luat măsuri rezonabile, altfel ursul, fiind în vârful lanțului, n-are cine să-l controleze”, mai spune omul de afaceri.

„Ideea cu relocarea nu e viabilă, categoric”

Dumitru Grecu cere, în numele zonei turistice Arefu, redeschiderea cetății Poenari și reconsiderarea ideii relocării urșilor.
„Ideea cu relocarea nu e viabilă, categoric. În zona asta, cea mai simplă soluție este să sperie ursul. Au o unitate de Jandarmi în zonă, oameni care erau puși acolo, cu monitorizarea atentă a turiștilor care dau de mâncare. Așa puteau fi cel mai ușor izgoniți din zona asta. Probabil s-ar fi dus deja singuri în altă zonă dacă se proceda  așa. E o soluție simplă pentru care nici nu-ți trebuie mai mult de doi oameni. Asta facem și noi, sus, la Valea cu Pești. Avem și noi urși care vin în mod frecvent acolo. Cu câini și tot felul de petarde îi facem să plece din zonă. Asigurăm un echilibru și o protecție cât de cât a turiștilor. Sigur că anunțăm să fie atenți, să nu le dea mâncare, punem afișe peste tot. Soluția este să redeschidă cetatea”, arată omul de afaceri.

Președintele Dan Manu – repetent la comunicarea cu presa

Președintele CJ Argeș, Dan Manu, a evitat să ofere, în ciuda insistențelor redacției Jurnal de Argeș şi a celor nu mai puţin de  11 telefoane date, un punct de vedere cu privire la afirmațiile lui Dumitru Grecu. O nouă dovadă privind lipsa crasă de comunicare a preşedintelui Dan Manu.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii