Web Analytics

Lovitură grea pentru urangutanii din imobiliare şi administraţie

de | 14.03.2019 13:06 | Opinii

Am tot scris în ultimele luni despre măcelărirea urbană a Piteștiului. Despre dizenteria de blocuri și cum răsar acestea în disprețul total al legii, ba prin obscure locuri de parcare, ba în coasta unor clădiri de patrimoniu sau direct pe ultimele petice de spațiu verde adjudecate pe sub masă de diverși samsari imobiliari.
Săptămâna trecută, bunul-simț a obținut o victorie de etapă. Urangutanii din imobiliare și din administrație au primit o grea lovitură. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a zis ”La loc comanda!” în cazul a două proiecte imobiliare ridicate în proximitatea unor clădiri de patrimoniu din Pitești. E vorba despre deja celebrul proiect al fraților Rădulescu, ridicat aproape sub fereastra sediului SRI și în coasta ”Casei Nițulescu”, o clădire monument istoric. Al doilea bloc stopat, unul de 8 etaje, urma să fie ridicat de un anume Sorin Văcaru în punctul zero al Piteștiului, în parcarea din spatele magazinului Zara (fostul Restaurant Argeșul), deci tot în proximitatea unei clădiri de patrimoniu. Această decizie salutară pentru sănătatea arhitecturală a Piteștiului vine după ce doctorul Tiberiu Irimia (un pionier în materie de spirit civic!) a cerut în instanță anularea autorizației de construcție și a obținut stoparea lucrărilor la un bloc de 10 etaje care se construia lângă casa lui. Vă reamintiți, desigur, e vorba de blocul pe care vrea să-l ridice firma SC Titi Dan SRL în zona sitului urban Brătianu, pe care s-a construit și Centrul de Afaceri Business Forum.
Alt proiect imobiliar scandalos și deocamdată stopat e cel dezvoltat (tot de firma de familie a fraților Cosmin și Bogdan Rădulescu) în str. Căpitan Cuțui, lângă un depozit de muniție și o unitate militară cu profil chimic. Și aici, după ce vecinii au sesizat Statul Major al Armatei Române și Inspectoratul Regional de Stat în Construcții, Prefectura n-a avut încotro și a atacat în contencios cele două hotărâri prin care Consiliul Local Pitești a avizat lucrările de construire ale blocului. Iată, deci, patru cazuri concrete de proiecte imobiliare controversate despre care Jurnalul de Argeș a scris pe larg și care acum sunt stopate, în diverse faze.
Era să uit! Mai e și un al cincilea, în str. Cozia, despre care ziarul nostru, de asemenea, a scris. Și în acest caz Prefectura a atacat în contencios hotărârile prin care CL Pitești a avizat ridicarea lui.
Altceva însă voiam să subliniez în acest editorial. Că măcelărirea urbană a Piteștiului se va deconta politic. Și ea s-ar putea să marcheze începutul sfârșitului pentru administrația PSD în județul Argeș. Mare atenție, domnilor! Predarea la cheie a Piteștiului către dezvoltatorii și samsarii imobiliari (și sunt voci care spun că nu pe degeaba!) s-ar putea să vă aducă pieirea din punct de vedere electoral. Oamenii nu pot fi prostiți la infinit. Uitați-vă la cine era Pendiuc și cum a ajuns să vorbească de unul singur! Deja s-a creat o masă critică împotriva dumneavoastră la Pitești. Iar dacă veți pierde Piteștiul, sunt mari șanse să pierdeți și majoritatea absolută în Consiliul Județean. Iar asta ar însemna eject sau, mai academic spus, scoaterea PSD Argeș în decorul istoriei după 30 de ani de dominație neîntreruptă în acest județ.

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

1 Comentariu

  1. O viitoare ilegalitate este pusa la cale. Intr-un PUD-ul propus de primaria Pitesti pentru strada Garlei se stabileste regimul de inaltime al noii constructii, bloc de locuinte la P+4 in timp ce in PUG terenul pe care se propune constructia se afla in zona L1C cu regimul de inaltime P+1+M.
    Conform Legii nr. 350/2001 majorarea prin PUD a oricăror parametri urbanistici stabiliți prin PUG sau PUZ, inclusiv regimul de inaltime al constructiei este interzis.
    Regula stabilită de Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul este că derogarea de la parametrii urbanistici stabiliți prin PUG se poate face doar prin documentații de tip PUZ (plan urbanistic zonal), în timp ce un PUD poate doar să detalieze prevederile din documentațiile de rang superior (PUG, și, dacă există în zona respectivă, PUZ).
    Asa ca domnilor de la Primarie respectati PUG si regimul de inaltime al zonei ! Altfel ne vedem in instanta…