Web Analytics

Lipsă acută de adăposturi antiatomice în Argeş

de | 13.06.2013 17:48 | Actualitate

Aproximativ 150 de adăposturi antiatomice sunt în Argeș, ceea ce înseamnă o capacitate de adăpostire a populației de 10-15%, mult prea puțin. Din totalul incintelor care teoretic ar trebui să aibă destinația de adăpost în caz de calamitate, majoritatea se află în Pitești. Potrivit șefului Compartimentului Avizare Autorizare din cadrul Inspectoratului de Prevenire al ISU Argeș, colonel Marius Baicu, pot fi numărate pe degete construcțiile noi care au solicitat și obținut autorizație în acest sens. Asta, pentru că deși există o prevedere legislativă care îi obligă pe cei care ridică imobile cu subsol și patru etaje în cazul clădirilor de locuit sau cu o suprafață mai mare de 150 mp dacă este vorba de spații cu altă destinație, să amenajeze și adăpost antiatomic, cei mai mulți fentează legea. Asta pentru că, pe de o parte, este vorba despre o investiție în plus a cărei utilitate imediată nu o înțeleg, iar pe de alta pentru că preferă să facă parcări pentru locatari sau alți beneficiari ai clădirii. E drept că nici legiuitorul nu s-a arătat prea exigent cu cei care încalcă actul normativ și care sunt pasibili de o amendă în valoare de  numai 5 milioane de lei vechi. Doar în cazul absenței autorizației de securitate la incendii amenda urcă până la 50 milioane lei. „Este necesară regândirea legislației care se referă la adăposturile de protecție civilă precum și a sancțiunilor pentru nerespectarea măsurilor”, spune colonelul Baicu (foto).

Buncărul de sub Hotelul Ramada poate adăposti 150 de persoane

Avizul de protecție civilă se eliberează ulterior termenului de punere în funcțiune a clădirii, iar adăpostul, care trebuie să îndeplinească anumite condiții, poate fi echipat pe parcurs. Cel mai modern și bine utilat adăpost antiatomic, care ar putea adăposti 150 de persoane în caz de nevoie, se află sub hotelul Ramada. Așezat pe o talpă de beton de doi metri, buncărul corespunde tuturor rigorilor în materie având  anticamera numită SAS, uși blindate, rezistente la foc cu mânere antipanică, două instalații de filtroventilație care ar putea asigura aer curat în cazul unui atac chimic, nuclear sau bacteriologic,  putând fi acționate și manual, sursă de apă potabilă, pereți groși de 40 de centimetri etc. De altfel, după cum mărturisește directorul tehnic Sorin Boțoghină, investiția în sistemul de siguranță se ridică la 40% din costul total al clădirii respectând toate exigențele în materie de securitate la incendii și protecție civilă, ceea ce denotă grija pentru siguranța clienților dar și a investiției. De la instalațiile de detectare și stingere a incendiilor, detectoare de fum, aproximativ 5000 de senzori de detecție și până la sistem de control și alarmare și dispecerat de siguranță deservit non-stop de angajați, nimic nu a fost omis.
Printre adăposturile antiatomice din Pitești sunt de menționat cele care se află sub Euromall, sub Piața Smârdan, sub punctul de comandă al municipiului de pe Bd. I.C. Brătianu, precum și unul în curs de amenajare sub noua clădire a Tribunalului Argeș.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii