Web Analytics

Liderul SIPA Muntenia, Adrian Voica, scrisoare deschisă către guvernanți: Învățământul este „Cenușăreasa” salarizării în România !

de | 16.12.2021 19:05 | Actualitate

Într-o scrisoare deschisă adresată prefectului și prim ministrului, liderul sindicatului din învățământul preuniversitar argeșean, Adrian Voica, atrage atenția asupra iminentei creșteri a gradului de sărăcire dar și a celui de nemulțumire în rândul personalului din educație. Este vorba despre amânarea aplicării majorărilor salariale prevăzute de legea 153/2017. Totul în contextul în care premierul tocmai a anunțat înghețarea drepturilor salariale cuvenite bugetarilor, în anul 2022.

Către,

PREFECTUL județului Argeș

Spre știință:

Guvernului României,

Domnului Prim – Ministru Nicolae Ionel – Ciucă

Sindicatul Învațământ Preuniversitar Argeșean ,,Muntenia”, care reprezintă drepturile și interesele salariaților de pe raza județului Arges, având în vedere rolul domniei-voastre de reprezentant al Guvernului în teritoriu, dar și atribuția de a acţiona pentru menţinerea climatului de pace socială şi a unei comunicări permanente cu toate nivelurile instituţionale şi sociale, acordând o atenţie constantă prevenirii tensiunilor sociale, prevăzută de art. 253 lit.d) din Codul administrativ, vă adresează rugămintea de a interveni pentru prevenirea tensiunilor din rândul personalului didactic, generate de salarizarea nemotivantă a acestor categorii de bugetari.

Citește și 40.000 de sindicaliști din MAI, polițiști și personal contractual, cer respectarea legii de către Guvern și Parlament

Domnule Prefect,

Vă reamintim că, în cazul personalului didactic trebuia aplicată în integralitate Legea – cadru nr. 153/2017, începând cu luna septembrie 2020.

Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării ultimelor tranșe de majorări salariale ce trebuiau acordate personalului didactic de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018.

În condițiile în care salariile din Legea nr. 153/2017 nu s-au acordat la 1 septembrie 2020 (așa cum prevedea OUG nr. 114/2018) și nici de la data de 1 septembrie 2021 (cum s-a dispus prin O.U.G. nr. 135/2020), dacă Guvernul României nu va hotărî, acordarea, de la data de 1 ianuarie 2022, pentru toate categoriile de personal din învățământ, a salariilor prevăzute de Legea- cadru nr. 153/2017, atunci starea de nemulțumire în rândul acestora va fi mult mai mare decât în prezent.

Salariații din învățământ au înțeles că România traversează o perioadă de criză sanitară și nu numai, au acceptat, în acest context dificil, de 2 ori, amânarea acordării salariilor prevăzute de Legea cadru nr. 153/2017, dar deja situația materială a multora dintre aceștia nu le mai permite să aibă un nivel de trai nici măcar la limita subzistenței.

Nu trebuie uitat că personalul din învățământ se situează în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare prevăzute de Legea 153/2017 și că inflația cumulată în acești ultimi doi ani a condus la o scădere alarmantă a puterii de cumpărare. Practic, acordarea salariilor prevăzute de Legea 153/2017 ar însemna, de fapt, o majorare cu 16% a salariilor, ceea ce nu va conduce la îmbunătățirea nivelului de trai al personalului din învățământ, ci va împiedica sărăcirea și mai accentuată a acestora !

Mai mult, nu trebuie uitat că, deși sistemul educațional este sectorul de activitate bugetar cu numărul cel mai mare de salariați cu studii superioare, din punct de vedere salarial el este „cenușăreasa” salarizării, în condițiile în care coeficientul maxim pentru funcțiile didactice de predare din anexa nr. I la Legea – cadru nr. 153/2017 este de 2,21, iar raportul salarial în sectorul bugetar dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază este de 1 la 12.

De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe economie, deși, de la data declarării pandemiei de SarS-CoV2, aceste categorii de personal au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu activitățile specifice postului deținut.

Mai mult, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a menținerii cuantumului sporurilor de care beneficiau anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și, respectiv, H.G. nr. 569/2017.

Personalul din învățământ nu mai poate suporta să fie supus sacrificiului, așa cum rezultă și din cele peste 167.000 de petiții semnate de aceștia și care au fost depuse deja la sediul Guvernului României.

De aceea, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu vă rugăm să transmiteți această adresă privind nemulțumirile salariaților din învățământ, domnului Nicolae – Ionel Ciucă, Prim – Ministrul României.

Aceste probleme pot fi soluționate dacă Guvernul României înțelege să acorde prioritate investiției în resursa umană din învățământ. Un prim pas posibil a fi realizat îl reprezintă acordarea salariilor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 și plata sporurilor, indemnizațiilor și celorlalte drepturi salariale prin raportare la salariul de bază aflat în plată/cuvenit.

Cu stimă,

PREȘEDINTE,

S.I.P.A. ,,Muntenia”

Prof.Voica D. Adrian

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii