Web Analytics

Liderul sindicatului de la Nidec: „Directorul general nu respectă contractul colectiv de muncă”

de | 24.01.2019 13:00 | Economie

Tensiuni la Micromotoare, fabrica piteșteană de motoare electrice aflată în patrimoniul companiei japoneze Nidec Motor Corporation, cei peste 700 de angajați de aici acuzându-l pe directorul general, austriacul Rudolf Langerwisch, că nu-și respectă promisiunile, dar nici prevederile contractului colectiv de muncă.

„Nu se asigură transportul angajaților în condițiile prevăzute în contractul de muncă”

O primă nemulțumire a angajaților de la Micromotoare este legată de asigurarea transportului la și de la locul de muncă. „Prin contractul colectiv de muncă semnat anul trecut societatea se obliga să asigure transportul angajaților între fabrică și rețeua de transport urban a Piteștiului sau cea de transport județean, iar acest lucru nu s-a întâmplat până acum. La ora actuală societatea asigură transportul cu microbuze pentru cei care locuiesc în Pitești până pe Calea București și retur, de acolo oamenii trebuind să alerge până la stațiile de autobuz ca să prindă la timp legătura spre casă sau spre fabrică. De multe ori, cei care ies de la schimbul doi nu mai prind ultimul autobuz pe liniile din oraș și sunt obligați să meargă acasă pe jos, în condițiile în care o mare parte sunt femei. Aceeași situație este și pentru cei din Mioveni sau alte localități din județ, transportul asigurat de companie nu face conjuncția cu transportul public. Gândiți-vă că sunt zeci de femei care, mai ales noaptea, trebuie să traverseze podul de peste Râul Doamnei sau să meargă anumite distanțe pe jos, în condițiile în care au fost eliberați atâția infractori periculoși. Directorul general și conducerea se plâng de costurile generate de asigurarea transportului conform cu contractul de muncă, dar noi considerăm că niciun cost nu poate fi pus în balanță cu siguranța, sănătatea și viața oamenilor”, ne-a declarat Florian Stănculescu, liderul Sindicatului Liber Independent „Solidaritatea” din Nidec.

„Sunt sectoare unde se lucrează în condiții inumane”

„O altă nemulțumire a noastră este legată de faptul că sunt în fabrică sectoare unde se lucrează în condiții inumane la -5, -7, -10 grade, deși prin contractul colectiv de muncă ni se garantează condiții decente de lucru. De exemplu, avem un sector unde există o presă de balotat cartoane și unde în loc de ușă e pusă o folie de plastic; e inuman să lucrezi acolo unde temperatura e practic aceeași cu cea de afară. În alte sectoare, de asemenea, incintele nu sunt etanșate, nu este căldură și nu a fost montată aparatura pentru eliminarea noxelor punându-se astfel în pericol sănătatea oamenilor. E adevărat că s-au repartizat acestor sectoare niște aeroterme, dar acestea, după ce că nici nu fac față, sunt atât de proaste încât după două sau trei zile se strică”, a mai spus sindicalistul.

„Vom sesiza Inspecţia Muncii, vom merge şi în instanţă şi vom protesta în fabrică”

„Angajații sunt foarte nemulțumiți de toate acestea și îi cer directorului general Langerwisch să respecte contractul colectiv de muncă și să-și respecte promisiunea pe care a făcut-o în fața tuturor angajaților că va respecta acest contract. Oamenii au mandatat deja sindicatul să trimită notificări conducerii fabricii legat de aceste stări de fapt, să sesizeze Inspecția Muncii, dacă va fi nevoie să meargă și în instanță și sunt deciși să protesteze în fabrică dacă se va continua cu nerespectarea contractului colectiv de muncă de către conducerea fabricii. E adevărat că, spre deosebire de patronatul lui Copos, acum avem de lucru, s-au făcut și se fac angajări, dar asta nu înseamnă că oamenilor nu trebuie să le fie drepturile garantate prin contractul de muncă”, a concluzionat Stănculescu.
Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii