Web Analytics

Liberalii argeşeni au depus o coroană la Capela Florica, la mormântul celui pe care Regele Ferdinand l-a considerat „zodia bună a României”

de | 26.11.2020 13:08 | Actualitate, Politica si Administratie

Partidul Naţional Liberal nu a fost niciodată mai puternic ca în cei aproape 20 de ani când destinele liberalilor și ale țării au fost conduse de Ion I.C. Brătianu, cunoscut și sub numele de Ionel Brătianu. Acesta a avut o traiectorie politică fulminantă, purtând povara grea a numelui pe care îl avea și pe care l-a onorat până în ultima clipă a vieții sale.
Regele Ferdinand l-a considerat „zodia bună a României“, iar pentru acest lucru şi-a atras de la opozanţi renumele de „rege neîncoronat“. Moartea regelui, pe 20 iulie 1927, a lăsat ţara în mâna unui singur om, Ion I.C. Brătianu.
Omul care și-a pus categoric amprenta asupra destinului PNL a fost de cinci ori președinte al Consiliului de Miniștri, mai mult decât oricine altcineva, de trei ori ministru de Interne, de două ori ministru al Apărării Naționale și de două ori ministru al Afacerilor Externe. A fost președinte al Consiliului de Miniștri în momentul intrării României în Primul Război Mondial, conducând țara în momentele dificile ale retragerii în Moldova. În 1922, după realizarea și recunoașterea Marii Uniri, a preluat guvernarea, asumându-și reforma agricolă și votarea noii Constituții din 1923. Când regele Ferdinand I a murit, în 1927, guvernul condus de Ionel Brătianu a rămas în fruntea țării, sub domnia regelui minor Mihai. În același an, în ziua de 24 noiembrie, la ora 06:45, Ion I.C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal şi prim-ministrul României, a încetat din viaţă, la vârsta de 63 de ani. Opinia publică era şocată, nimeni nu îşi putuse închipui acest deces subit al celui mai puternic om din stat. Coşciugul său a fost purtat pe umeri atât de apropiaţi, cât şi de foştii opozanţi. A fost înmormântat la Florica, alături de tatăl său.

Citește și Gelu Tofan – propunerea PNL pentru postul de viceprimar al Piteștiului

Citește și Gelu Tofan: „Comunitățile locale vor beneficia de fonduri europene substanțiale – 8,55 miliarde euro”

Delegația PNL Argeș a fost condusă de vicepreședintele Gelu Tofan

Ca un omagiu adus marelui om politic, liberalii din Argeș au depus o coroană de flori și au aprins lumânări la mormântul „regelui neîncoronat” al României. Au fost prezenți la Vila Florica (Muzeul Național „Brătianu”) Gelu Tofan, Tiberiu Irimia, Ana Stan și directorul muzeului, Mihai Alexandrescu, pentru a păstra un moment de reculegere în cinstea marelui Ion I.C. Brătianu.

Realizat de Asociaţia Jurnalul de Argeş la comanda PNL Argeş, CMF: 11200025

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii