# Flori Grigoraş, în sprijinul bolnavilor de leucemie cu o platformă online de consiliere şi educare
Pentru un bolnav de leucemie din România, o principală problemă este lipsa informării de calitate și la timp, iar șansele de vindecare sunt cu atât mai mari, cu cât boala este descoperită într-o primă fază. De aceea, în decembrie 2017, Asociația Română de Luptă Împotriva Leucemiei (ARIL), în parteneriat cu Asociația Eco Sim Events, a decis să vină în sprijinul bolnavilor de leucemie cu o platformă de consiliere și educare privind această boală. „Drumul spre vindecare” este o platformă online unde, lunar, pe data de 22, au loc discuții cu medici specialiști, foști pacienți sau psihologi. Proiectul a fost creat pe 18 decembrie 2017 de către Monica Bunaciu-Curt, președinta ARIL, fost pacient cu leucemie, iar primul webinar a avut loc pe 22 februarie. Mai multe despre platforma „Drumul spre vindecare” ne-a vorbit Flori Grigoraș, președinta Asociației Eco Sim Events.
# Care este misiunea proiectelor acestui parteneriat?
– Proiectele sunt create pentru a da o șansă la viață tuturor pacienților cu patologii oncohematologice din țară. De exemplu, cu flowcitometrul (instrument de diagnosticare pentru cancerul sangvin – n.r.) pe care am reușit să-l achiziționăm pentru Spitalul Universitar București se fac analize nu doar pacienților din Capitală, ci și din Pitești, Brașov etc.
# Cum va ajuta platforma „Drumul spre vindecare” publicul ţintă?
– Identificând cele mai arzătoare probleme, răspunzând nevoilor pacienților, aparținătorilor și personalului medical, aducând soluții sau ajutând la găsirea și punerea în aplicare a acestora.
# Cine sunt medicii care oferă informaţii pe această platformă?
– Sunt medici și foști pacienți, psihologi, coach sau, pur și simplu, specialiști, din țară și din străinătate, în domeniile în care se caută soluții. Întotdeauna facem tot posibilul să găsim cea mai bună soluție pentru pacient.
# Credeţi că această inițiativă va aduce o importantă contribuție la prevenirea, diagnosticarea precoce și creșterea accesului la tratament potrivit în cazul bolnavilor de leucemie?
– Categoric, da. De exemplu, proiectul epidemiologic pentru prevenirea ATLL (adult T cel leukemia- cea mai agresivă leucemie) ne va da informații dacă este necesar să se furnizeze antivirale populației infectate sau doar să fie ținută sub observație. De exemplu, mamele infectate nu vor alăpta copilul și, astfel, nu îi vor transmite infecția etc.
# Ce v-a impulsionat să vă alăturaţi acestui parteneriat?
– La realizarea parteneriatului dintre ARIL și Eco Sim Events ne-a impulsionat dorința de a face bine, de a ajuta oamenii aflați în situații speciale. Monica Bunaciu Curt, președinta ARIL, este fost pacient cu leucemie și coach pentru pacienți, deci are experiență și expertiză în domeniu, iar noi, Eco Sim Events, am considerat că o putem ajuta în dezvoltarea proiectelor ei, în identificarea problemelor și găsirea soluțiilor menite să salveze vieți.
# Ce mesaj transmiteţi publicului din Argeș?
– Leucemiile și cancerul, în general, pot fi vindecate. Până să facem noi proiectul de colaborare a medicilor din cinci centre din România și Franța, mortalitatea avea o rată de 90% la 10 luni de la diagnosticare. Acum, după doi ani, avem o rată de supraviețuire de 35%. Însă este încă devreme să ne bucurăm, mai avem nevoie de timp și de studii, deoarece, deocamdată, testul nostru a inclus doar 28 de pacienți.
0 Comentarii