Web Analytics

Legea offshore a fost votată în Parlament. Ce prevede aceasta

de | 18.05.2022 12:59 | Actualitate, Politica si Administratie

Legea offshore, care prevede ca statul român să câștige 60% din redevențe în urma exploatării gazelor din Marea Neagră, a fost votată, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 248 de voturi pentru și 34 contra că Legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, potrivit news.ro.

Citește și: Tinerii în Arenă – Mentorat la puterea a cincea

Proiectul de lege privind exploatările offshore a fost parafat de liderii coaliției de guvernare, PSD-PNL-UDMR, care au promis că statul va încasa mai mulți bani la buget și că vom avea acces la gaz românesc mai ieftin.

Coaliția de guvernare a modificat legea offshore și a anulat, în primul rând – în vechea lege – câteva din taxele care făceau companiile să considere că investiția nu mai e rentabilă.

Acum, statul român ar trebui să aibă de câștigat în primul rând din profitul acestor companii. Proiectul prevede că 60% din profit rămâne la bugetul de stat, iar companiile păstrează diferența.

Citește și: ACAROM: Producția de automobile a Uzinei din Mioveni – creștere fără precedent în luna aprilie

Conform protv.ro, recent, ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat care va fi raportul câștigurilor pentru România:

”Pe ansamblu, total încasări pe care statul român le va avea din exploatarea gazelor din Marea Neagră, este 60 la sută, procent din total venituri, iar 40 la sută va evalua investitorul. Procentul se aplică la total venituri, minus investiţia recuperată. Deci ce rămâne după ce se recuperează investiţia. În fiecare lună se plătesc aceste lucruri. Se scade amortizarea, diferenţa se împarte, evident, impozitul pe venitul suplimentar şi acolo este o formulă de calcul care ia în calcul 40 la sută investiţie”.

Și premierul Nicolae Ciucă spus despre Legea offshore că va oferi României posibilitatea să facă primii pași pe calea independenței față de gazele Rusiei.

De asemenea, legea prevede și că, în situația unei crize energetice, România are prioritate în asigurarea aprovizionării cu gaze.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *