Web Analytics

Legea inițiată de deputatul „Mitralieră” care îi scapă pe evazioniști de închisoare – adoptată de Camera Deputaților în ultima zi a legislaturii

de | 16.12.2020 09:59 | Actualitate, Politica si Administratie

Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decizional, legea inițiată de deputatul Cătălin Rădulescu, supranumit ”Mitralieră”, care prevede că cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

Potrivit înregistrării electronice a voturilor, au votat ”pentru” deputații PSD, Pro România și ALDE și ”împotrivă” cei de la PNL și USR. Deputații UDMR s-au abținut. Totuși, deputata PNL Viorica Cherecheș, mama primarului Cătălin Cherecheș din Baia Mare a votat în favoarea inițiativei.

CITEȘTE ȘI…CCR: IMPOZITAREA CU 85% A PENSIILOR SPECIALE – NECONSTITUŢIONALĂ

La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.”

După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin.(1 ) – (13 ), cu următorul cuprins:

„(1 prim ) În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;”

 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Dispara … s’parlamentul gen „mitraliera” , vina oamenii/oameni ! Ca de nu … h’auru’ sta adiba ; si atunci sa va vad pe voi / marlanilor !

  2. Alo, domnilor ziaristi deontologi, de ce nu puneti titlul corect: legea initiata de PSD ii scapa pe evazionisti de inchisoare?! Adica PSD partidul hotilor ii scapa pe hoti de inchisoare?!?