Web Analytics

Legea educaţiei, completată datorită demersurilor unui director de colegiu din Muscel

de | 7.05.2020 13:29 | Actualitate

Starea de urgență instituită din cauza pandemiei de Covid-19 și soldată, printre altele, cu închiderea unităților de învățământ a demonstrat încă odată faptul că nu suntem pregătiți pentru orice situație. Spre exemplu, nu era instituită prin lege posibilitatea desfășurării de cursuri la distanță, inclusiv online, și în alte cazuri decât cele în care este vorba despre elevi cu cerințe speciale sau nedeplasabili. Așa că toată tevatura cu cursuri online și prin TV era o activitate nelegalizată. Permiterea unei asemenea modalități de desfășurare a învățământului s-a realizat recent, după ce inițiatorii modificării Legii educației naționale au avut ca punct de referință și demersul unui director de colegiu din Muscel.
Colegiul Național Pedagogic ”Carol I” Câmpulung este recunoscut nu doar ca unitate de învățământ cu rezultate de excepție ale elevilor și decorație primită de la președintele țării. Școala care a dat țării dascăli de renume a devenit una dintre cele mai moderne instituții de învățământ din țară, atât ca dotări, cât și ca mod de organizare a activității. Iar toate poartă amprenta directorului George Radu, cel care, de câteva decenii, cu o mică întrerupere, a distanțat de ”Carol I” umbrele care îi pătau renumele. El este cel care, după suspendarea cursurilor din cauza pandemiei, a atras atenția și a reușit să determine legiuitorii să oficializeze desfășurarea activității de învățământ online.

„Am crezut că se va reacționa imediat după închiderea școlilor”

„Sincer, am crezut că se va reacționa imediat după ce s-au închis școlile, mai ales că noi, datorită dotărilor moderne, am putut să menținem activ procesul de învățământ fără mari probleme”, spune directorul de la
„Carol I”. Din acest motiv, George Radu a început să descopere care este situația și în alte țări, baza fiind constituită ulterior de referințe din Polonia și din Olanda, mai ales că unitatea de învățământ din Câmpulung are îndelungi și strânse relații cu sistemul educațional olandez, prin Fundația Olanda-România, și implicare în derularea unor proiecte europene. ”Surpriza a venit și din Republica Moldova”, susține directorul, ”practic din orice țară în care există legislație pe domeniul învățământului la distanță și în care există autonomie reală oferită instituțiilor de educație”. În Moldova, spune George Radu, în doar două zile de la închiderea școlilor s-a procedat și la completarea legislației.
Propunerile directorului muscelean au fost trimise în mai multe direcții, iar Asociația Națională a Părinților a reacționat imediat. La fel și sindicatele din învățământ, astfel că în scurt timp propunerea a ajuns la nivelul unei comisii ministeriale, apoi în Parlament, la comisiile speciale, un răspuns favorabil venind și din partea fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, acum președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților. ”Astfel, acum două săptămâni am fost anunțat că legea va fi completată în sensul includerii prevederilor referitoare la învățământul la distanță”, ne-a declarat directorul Radu George, cel care a sesizat printre primii nevoia ca legislația românească în domeniul învățământului să fie actualizată astfel încât să fie reglementată și recunoscută noua modalitate de instrucție școlară.

Un articol în plus la lege

În urma acțiunii întreprinse de directorul Colegiului Pedagogic ”Carol I” din Câmpulung, a fost adoptată de Camera Deputaților și ulterior de Senat o lege pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011. Noutatea este următoarea: ”După articolul 25, se introduce un nou articol, art. 251, cu următorul cuprins:
Art. 251. – (1) Prin derogare de la prevederile art. 25, alin.(1), în situațiile declarate de urgență sau de asediu potrivit prevederilor constituționale, activitățile desfășurate în învățământul preșcolar și școlar se pot desfășura și online, pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învățătură prevăzut de art. 32 din Constituție.
(2) Pentru învățământul preuniversitar, Ministerul Educației și Cercetării elaborează Metodologia derulării activităților în unitățile de învățământ în sistem online, care cuprinde precizările necesare astfel încât să se asigure desfășurarea procesului didactic în cele mai bune condiții”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii