Legea activităților casnice a fost votată în Parlament

de | 30.03.2022 09:43 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Deputatul PNL Raluca Turcan a afirmat, marţi, că Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament, astfel că acest jalon din PNRR a fost îndeplinit. Ea afirmă că proiectul fost bugetat prin PNRR şi a fost votat de Camera Deputaţilor, fiind ”un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are şi un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”. Turcan arată că valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. În acelaşi timp, de tichete de activităţi casnice pot beneficia şi angajaţii, sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Citește și: Scad prețurile polițelor RCA

”Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament. Jalon PNRR – ÎNDEPLINIT! Am lăsat proiectul de lege privind reglementarea activităţilor casnice la Ministerul Muncii. A fost bugetat prin PNRR şi astăzi a fost votat de Camera Deputaţilor. Este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are şi un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”, a declarat Raluca Turcan.

Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. În acelaşi timp, de tichete de activităţi casnice pot beneficia şi angajaţii, sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Tichetele de activităţi casnice sunt emise pe suport de hârtie sau electronic de către Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Va exista şi o platformă, sub formă de aplicaţie pe telefon, de unde beneficiarii le vor putea cumpăra, iar prestatorii le vor putea preschimba în bani fie pe aceeaşi platformă, fie cu ajutorul poştaşului, fie prin agenţiile pentru ocupare a forţei de muncă.

Citește și: Program integral Schumann la Filarmonica Pitești

Beneficiarul casnic poate cumpăra tichete ori de câte ori este necesar, dar este obligat să le valorifice în termen de 12 luni de la data achiziţionării. Cei care utilizează într-un an calendaristic cel puţin 600 astfel de tichete pot beneficia gratuit de încă 75 în anul următor, la cerere, prin intermediul agenţiilor teritoriale de ocupare a forţei de muncă, din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi în limita fondurilor alocate cu această destinaţie. Pot fi prestatori casnici inclusiv şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi şi beneficiarii de venit minim garantat, fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizaţie de şomaj sau la venitul minim garantat. Totodată, ei vor beneficia în continuare de serviciile şi măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de ANOFM. Acest proiect de lege face parte din Componenta 13 – Reforme Sociale a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, reforma: ”Introducerea tichetelor de muncă şi formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”, respectiv „Operaţionalizarea introducerii tichetelor de muncă în domeniul lucrătorilor casnici” şi are un buget alocat pentru această investiţie prin PNRR de 4.538.000 euro (fără TVA).

Acest articol este despre: bone,deputati,lege,menaj,negru,pnl,tichete,vot

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Editor și autor de content media, cu 9 ani de experiență în presa scrisă și online, autor a peste 10.000 de titluri publicate, specialist marketing, PR și social media. Absolvent licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Expoziției de Pictură și Fotografie la Domnești
Expoziției de Pictură și Fotografie la Domnești

Joi, 30 iunie 2022, Asociația de Arte și Spiritualitate ZAN ART în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș prin  Centrul de zi pentru copii/tineri cu dizabilități ''Șanse Egale'', comuna Domnești, județul Argeș au...