Web Analytics
scris miercuri, 13.11.2024

Lecție de drept. Ce modificări poți face în apartament, ce autorizații îți trebuie și cum le obții?

Când vrei să aduci îmbunătățiri / modificări locuinței, fie că este vorba despre un apartament vechi sau de unul nou, pe care l-ai cumpărat de curând ori pe care plănuiești să-l achiziționezi este bine să știi în ce condiții poți dărâma sau construi un perete, pentru că sunt cazuri în care de acest lucru depinde achiziționarea unei locuințe potrivite pentru tine și bugetul tău.

Lecție de drept. Ce modificări poți face în apartament, ce autorizații îți trebuie și cum le obții?

Dacă vrei să faci în apartament orice fel de lucrări care modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora, proiectul tău va trebui să fie mai întâi aprobat de autoritățile locale.
Acest lucru înseamnă că, dacă vrei să dărâmi un perete, fie că este vorba despre cel dintre balcon și camera de zi sau despre cei din BCA ai unei debarale, va trebui să obții autorizația de construire/desființare.
La fel se întâmplă și în cazul în care vrei să construiești un perete despărțitor, orice recompartimentare a locuinței necesită aprobare, în caz contrar existând posibilitatea unor sancțiuni.
Totuși, nu toate schimbările pe care le aduci locuinței tale trebuie să fie aprobate de primărie.
Dacă modificările pe care plănuiești să le execuți se numără printre cele de mai jos, atunci nu ai nevoie de autorizație de construire:

  • Lucrările care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora;
  • Reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate;
  • Reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei;
  • Reparații și înlocuiri de sobe de încălzit;
  • Zugrăveli și vopsitorii interioare;
  • Zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;
  • vă puteți monta aparate individuale de climatizare și de contorizare a consumurilor de utilități.

Citește și Lecția de drept. Sesizarea faptelor de violență domestică

Pentru a primi autorizația de construire/desființare, trebuie să urmezi pași

  • Obține Certificatul de Urbanism;
  • Realizează documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire/desființare (DTAC/DTAD);
  • Obține avize, acorduri, declarații, studii stabilite și solicitate prin certificatul de urbanism;
  • Depune dovada, în copie legalizată, a titlului asupra imobilului, teren și/sau construcții, sau, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi și extrasul de care funciară de informare actualizat la zi;
  • Depune dovada privind achitarea taxelor legale;
  • Se achită taxă autorizație de construire;
  • Se achită chitanță taxă timbru arhitectură (Ordinul Arhitecților din România).

Autorizația de construire sau de desființare poate fi emisă doar la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil – teren și/ sau construcții – identificat prin număr cadastral.și va fi emisă de primarie în termen de 30 de zile de la depunerea tuturor actelor necesare.
Dacă ai achiziționat un apartament prin credit Prima Casă, credit imobiliar sau credit ipotecar și vrei să îi aduci modificări pentru care ai nevoie de autorizație de construire/desființare, vei fi informat prin Certificatul de Urbanism în privința aprobărilor necesare.
Astfel, în funcție de tipul creditului, va trebui să obții acordul scris al băncii, al Ministerului de Finanțe sau al Fondului Național de Garantare a Creditelor.

Dacă ai obținut autorizația de construire și ai început lucrările de reconfigurare a apartamentului, îți revine obligația de a anunța și asociația de proprietari în termen de 30 de zile de la încheierea lucrărilor (din fericire, nu ai nevoie și de aprobarea acesteia obligația fiind doar la nivel informatic) pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a construcției, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și a planurilor din proiectul tehnic.
Nerespectarea prevederilor legale în ce privește reconfigurarea unui apartament se consideră contravenție și va fi sancționată.
Astfel, dacă în urma unor sesizări inspectorii locali constată că au fost efectuate modificări în apartament fără avizul primăriei, proprietarul poate primi amenzi de până la 100.000 lei.
Mai mult, se poate dispune încetarea lucrărilor, iar în urma acestei măsuri vă puteți alege chiar și cu dosar penal, dacă nu respectați prevederile impuse.
Problema incidentă este aceea a momentului sau perioadei în care contravenientul persoană fizică sau juridică poate fi amendat pentru efectuarea nelegala a construcțiilot, prin raportare la prescripția contravențională.
Pentru lucrările/construcțiile/demolările efectuate fără autorizație de către persoanele fizice sau juridice, termenul de prescripție de 3 ani curge de la data finalizării în fapt a acestor lucrări/construcții/demolări.
Dacă de la data finalizării lucrării/construcției/demolării s-au scurs peste 3 ani de zile, fapta nu mai atrage răspunderea contravențională.
Un Proces Verbal prin care se constată o contravenție și se aplică o sancțiune în materie de construcții poate fi anulat de instanțele de judecată pe calea plângerii contravenționale dacă constatarea și aplicarea sancțiunii s-a făcut dincolo de termenul de 3 ani de zile, înscrisul sancționator fiind nelegal întocmit.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Soluționarea alternativă și rapidă a litigiilor cu banca

Citește și Lecția de drept. Angajarea răspunderii solidare patrimoniale a administratorului unei societăți comerciale

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Norocul lui Gheorghe Zamfir la Piteşti

Sâmbătă, 9 noiembrie, am avut șansa să particip, alături de alți colegi jurnaliști, la un eveniment de excepție: naistul nostru de geniu, Gheorghe...

Din ediția tipărită