Web Analytics
scris joi, 18.07.2019

Lecţia de drept. Ordinul de protecţie provizoriu

Violența în familie reprezintă orice acțiune sau inacțiune intenționată, cu excepția acțiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârșită de un membru de familie (ascendenți şi descendenții, frații şi surorile, copiii acestora, precum și persoanele devenite prin adopție, potrivit legii, astfel de rude; …soțul/soția și/sau fostul soț/fosta soție; …persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii) împotriva altui membru al aceleiași familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferințe fizice, psihice, sexuale, emoționale ori psihologice, inclusiv amenințarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate.
Dacă viața, integritate fizică sau psihică ori libertatea unei persoane sunt puse în pericol, printr-un act de violență din cele descrise anterior, aceasta poate sesiza organele de poliție, prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), în scris sau oral, direct ori telefonic, la sediul unităţilor de poliţie, în vederea emiterii ordinului de protecție provizoriu împotriva agresorului.
În urma evaluării situației de fapt, dacă se constată că există risc iminent, în scopul diminuării acestuia, organele de poliție vor emite, fără somație, ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, urmând ca acesta să se prelungească până la data emiterii ordinului obișnuit, în situația în care există o astfel de solicitare.
Totodată, în beneficiul victimei, se pot institui una ori mai multe măsuri de protecție, cum ar fi: evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună; obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate; interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic; …interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod cu victima, iar încălcarea acestora constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.
Ordinul de protecție provizoriu se înaintează de unitatea de poliție din care face parte polițistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă, în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii lui.
În cazul confirmării acestuia, procurorul înaintează ordinul de protecție provizoriu judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoțit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecție, iar durata inițială pentru care a fost dispus se prelungește, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare.
După parcurgerea acestor etape, adică obținerea și confirmarea ordinului de protecție provizoriu, victima trebuie să se adreseze instanței de judecată pentru a obține un ordin de protecție obișnuit, pe o perioada de maximum 6 luni.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Lecţia de drept. Ordinul de protecţie provizoriu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Aventura politică a săptămânii

O vorbă din folclorul urban spune că, atunci când cineva scapă în mod miraculos dintr-o situație dificilă, înseamnă că “i-a trecut glonțul pe lângă...

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...