Web Analytics

Lecția de drept. Veniturile care nu pot fi urmărite silit pentru datorii

de | 7.06.2023 13:16 | Actualitate, Home, Opinii

Codul de procedură civilă prevede că bunurile mobile si imobile, veniturile salariale, cele primite periodic sau pensiile de stat pot fi urmărite, adică supuse executării silite, în anumite limite și cu anumite excepții.
Salariile, veniturile sau sumele primite periodic, pensiile de stat pot fi urmărite pentru datorii în următoarele limite: în proporție de jumătate din veniturile lunare nete, pentru sumele care sunt datorate ca obligație de întreținere sau alocație pentru copii; până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
De altfel, există și o limită privind popririle salariale care pot fi instituite.
Mai exact, dacă sumele din veniturile din muncă sunt mai mici decât salariul minim net (nu brut) pe economie, pot fi urmărite doar jumătate din ele.

Însă dacă salariul net este mai mic decât salariul minim net pe economie, de exemplu, cum se întâmplă în cazul majorității angajaților part-time, acesta nu va putea face obiectul unei popriri.
Veniturile care nu pot fi urmărite sunt alocațiile de stat; indemnizațiile pentru copii; ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav; ajutoarele de maternitate; ajutoarele de deces; bursele de studii acordate de stat; orice alte indemnizații cu destinație specială.
Tichetele de masă, cele cadou, precum și banii pentru telemuncă nu pot fi popriți daca se încadrează în limitele scutirii de taxe salariale.

Citește și Lecția de drept. Răspunderea autorităților publice pentru prejudiciile suferite de conducătorii auto

Există venituri care pot fi urmărite în cazul în care sumele sunt datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel: ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă; compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale; sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii.
Și în acest caz legea prevede o limită, respectiv jumătate din aceste venituri, iar în toate situațiile este interzisă renunțarea la aceste limite sau urmărirea și executarea cu încălcarea dispozițiilor prevăzute de Codul de procedură civilă, sancțiunea fiind nulitatea de drept.
În cazul în care datoriile nu se încadrează în categoria obligației de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor prin moarte sau vătămări, cele trei tipuri de venituri de mai sus nu pot fi urmărite.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Când poate să refuze asiguratorul RCA plata despăgubirilor ca urmare a producerii unui accident auto?

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole