Web Analytics

Lecția de drept. Când poate să refuze asiguratorul RCA plata despăgubirilor ca urmare a producerii unui accident auto?

de | 2.06.2022 12:00 | Actualitate, Opinii

Asigurarea RCA este o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident auto produs din vina conducătorului asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite în acel accident.
Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul – pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulației publice, în incinte și în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât și în timpul staționării vehiculului asigurat, asiguratorul RCA acordă despăgubiri până la limita de răspundere prevăzută în contract, dar există și excepții de la această regulă.

Pe lângă clauzele legate de forţa majoră sau de despăgubiri pentru accidente provocate cu maşinile furate, asiguratorul nu plăteşte dauna și în alte situaţii, pe care şoferii trebuie să le cunoască.
De exemplu asiguratorul nu plătește daune pentru accidente provocate de maşini care fac parte din patrimoniul comun al soţilor, adică atunci când maşina soţiei dvs. a accidentat-o pe a dvs. nu veţi putea merge cu RCA-ul soţiei să vă reparați maşina.
Dacă o maşină a unei societăți comerciale accidentează o altă maşină a aceluiași proprietar, asiguratorul nu plăteşte dauna, în baza asigurării RCA și nici eventualele daune pentru prejudicii aduse bunurilor transportate în vehiculul avariat.

Citește și Lecția de drept. Taxele pentru dezbaterea succesiunii

În cazul producerii unui accident ca urmare a conducerii autovehiculului sub influenta alcoolului (cu o concentrație de peste 0,80 g/l de alcool pur sau alte substanțe interzise în sange) asiguratorul RCA va plăti despăgubirile, dar ulterior se va îndrepta prin acțiune în regres împotriva asiguratului pentru a recupera sumele plătite drept despagubire atât pentru daune materiale, cât și morale.
Excluse de la decontare sunt și amenzile de orice fel, cheltuielile penale la care ar fi obligat proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului asigurat, răspunzător de producerea prejudiciului ori cheltuielile făcute în procesul penal de proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului asigurat, răspunzator de producerea prejudiciului, chiar dacă în cadrul procesului penal s-a soluționat și latura civilă.

În practică, se întamplă ca în cadrul unui dosar de dauna RCA deschis ca urmare a unui accident rutier asiguratorul să refuze să achite întreaga sumă ce reprezintă contravaloarea reparațiilor efectuate de către service-ul auto, considerand că suma este “nejustificat de mare”.
Dacă amiabil nu soluționați acest diferend, aveți posibilitatea să formulați acțiune în justiție împotriva asiguratorului, dar trebuie să știți că dreptul la acțiune întemeiat pe un raport de asigurare sau reasigurare se prescrie în termen de 2 ani.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Transformarea obligației de întreținere în rentă viageră

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *