Web Analytics

Lecția de drept. Împrumutul verbal – ce faci când ai dat bani fără act scris?

de | 31.05.2023 11:16 | Actualitate, Home, Opinii

Împrumuturile de la rude, de la prieteni, de la cunoscuți sunt deseori verbale și banii se dau fără a se semna un contract de împrumut și fără a exista o chitanță cu privire la bani.
Astfel că într-o eventuală situație litigioasă, când se refuză restituirea banilor, greu se pot identifica lucruri esențiale din punct de vedere juridic: data încheierii, suma, subiectele, data restituirii împrumutului și chiar voința părților.

Împrumutul este contractul care se încheie la momentul predării banilor, indiferent dacă s-a încheiat un act scris și indiferent dacă s-a stabilit ori nu un termen de restituire.
Atât timp cât banii nu au fost dați ca un dar, ca o donație, și nici în executarea altei obligații este de la sine înțeles că banii s-au dat cu titlu de împrumut.
Contractul verbal de împrumut este valabil încheiat la momentul predării ori virării banilor, iar din acel moment părțile dobândesc calități, drepturi și obligații juridice, indiferent de existența unui act scris.

Efectul principal este acela că cel împrumutat dobândește obligația de returnare a banilor la termenul stabilit ori la un termen ce se va stabili ulterior de părți ori de către instanță dacă părțile nu vor putea stabili un astfel de termen.
În situația refuzului de returnare la termen a sumei împrumutate, părțile pot negocia o altă dată pentru restituire, pot stabili plăți parțiale sau eșalonate sau se poate iniția la instanță o acțiune în pretenții, în termen de maximum 3 ani de la data exigibilității.
Demararea procedurilor judiciare înseamnă dovedirea pretențiilor cu mesaje, e-mailuri, convorbiri, ordine de plată bancare etc., orice înscris în a proba împrumutul, interogatoriul împrumutatului (care va deveni pârât) și martori care cunosc fapte sau date referitoare la împrumut.

Citește și Lecția de drept. Măsuri de ocrotirea a majorului

La finalul procesului instanța pronunță o hotărâre executorie în cuprinsul căreia se constată împrumutul, suma și obligația de returnare a banilor și care trebuie pusă în executare în mod benevol, în caz contrar prin intermediul executorului judecătoresc.
Evident demararea acestor demersuri juridice necesită avansarea de costuri de către cel care a împrumutat banii care însă se vor adăuga la datoria finală, astfel că împrumutatul va plăti datoria dar și taxa de timbru plus onorariul de avocat.

În concluzie, este important ca împrumutul unei sume de bani să se facă prin contract scris,autentificat de notar ( și consituie direct titlul executoriu ) sau certificat de avocat,înturcât în această variantă el are putere executorie și nu mai e nevoie de pronunțarea unei hotărâri judecătorești pentru a proba datoria, ci se poate merge direct în faza executării silite.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Obligația de întreținere între soți

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *