Web Analytics

Lecția de drept. Cum se anulează amenzile aplicate pe durata stării de urgență?

de | 14.05.2020 13:09 | Opinii

După cum bine se știe, Curtea Constituțională a României a stabilit că toate amenzile aplicate pe perioada stării de urgență pentru nerespectarea ordonanțelor militare au la bază texte de lege declarate neconstituționale, indiferent de cuantumul acestora, astfel că sancțiunea prevăzută de lege este nulitatea proceselor-verbale de contravenție, dar trebuie reținut că ea nu intervine de drept.
Decizia CCR nu vizează doar amenzile al căror cuantum a fost de peste 2.000 lei în cazul persoanelor fizice și peste 10.000 lei în cazul persoanelor juridice, ci și pe cele care au fost aplicate în cuantumul inițial prevăzut de art. 28 din OUG nr. 1/1999, adică 100 de lei pentru persoane fizice și 1.000 de lei pentru persoane juridice.
Persoanele sancționate pentru faptele prevăzute în ordonanțele militare trebuie să promoveze la judecătoria de la locul săvârșirii contravenției plângere, care să cuprindă toate elementele unei cereri de chemare în judecată, sub sancțiunea anulării acesteia.
Orice acțiune civilă care nu cuprinde numele și prenumele reclamantului (în cazul de față al petentului), obiectul cererii de chemare în judecată, motivele de fapt și de drept ori semnătura este nulă.
Înainte să se adreseze instanței de judecată, cei sancționați au obligația să achite la primăria locului de domiciliu taxa judiciară de timbru în sumă de 20 de lei, care se atașează plângerii contravenționale, tot sub sancțiunea anulării acesteia, și să arate în fapt că sancțiunea a fost aplicată în baza unui text de lege declarat neconstituțional.
Fac precizarea că, în cazul unei soluții favorabile pronunțate de instanță, taxa de timbru și alte cheltuieli de judecată, de exemplu onorariul avocatului, dacă este cazul, vor fi restituite.
Se pot adresa instanței și pot invoca Decizia CCR atât persoanele fizice și juridice care nu au achitat amenda, cât și cele care au achitat deja amenda, întrucât plata acesteia nu îngrădește dreptul de a contesta procesul-verbal de contravenție.
Cei care au achitat deja amenda sau jumătate din cuantumul ei pot solicita și obține prin instanța de judecată restituirea sumelor achitate, plus dobânda legală, care curge până la restituirea efectivă.
Amenzile aplicate pe durata stării de urgență pot fi contestate în termen de 15 zile de la data încetării stării de urgență, indiferent de data la care au fost aplicate și comunicate procesele-verbale de contravenție, începând cu 16 martie 2020.
Dacă s-au aplicat în perioada stării de urgență și una sau mai multe sancţiuni contravenţionale complementare prevăzute în ordonanţele militare -confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie; interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activităţii; desfiinţarea unor lucrări; refacerea unor amenajări – și acestea sunt nule, dar prin urmarea aceleiași căi de acțiune, în modalitatea arătată.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii