Web Analytics
scris miercuri, 06.03.2024

Lecția de drept. Ce trebuie să știți dacă vreți să apelați la serviciile unui detectiv particular?

Rolul detectivului particular este acela de a obține dovezi urmând exclusiv calea legală, astfel încât clientul care l-a angajat să poată folosi aceste dovezi în instanță sau în orice alt cadru legal, deci urmărind un scop determinat.
Nu puteți apela la serviciile unui detectiv particular și să îi solicitați să presteze pentru dumneavoastră activități care încalcă normele legale în vigoare sau bunele moravuri, în sens contrar acesta are obligația să comunice acest lucru organelor de poliție.
Dacă va constata că informațiile solicitate de client vizează siguranța națională, va sesiza de îndată autoritățile cu atribuții în domeniu.

Lecția de drept. Ce trebuie să știți dacă vreți să apelați la serviciile unui detectiv particular?

Detectivul particular desfășoară activități specifice de investigare fără să aducă atingere dreptului la viață intimă, familială și privată ori ale altor drepturi și libertăți fundamentale și îi este interzisă efectuarea de investigații cu privire la:
a) activitatea personalului reprezentanțelor diplomatice și consulare sau a organizațiilor internaționale cu statut similar;
b) activitatea persoanelor, desfășurată permanent ori temporar, cu orice titlu, în interesul autorităților publice, instituțiilor sau altor persoane juridice de interes public ori în serviciile de interes public;
c) datele confidențiale cu privire la convingerile politice, religioase, filozofice sau sindicale și la exprimarea acestor convingeri, la orientarea sexuală, sănătatea, originea socială ori etnică a unei persoane;
d) cauzele penale aflate în lucru la organele judiciare;
e) activitățile specifice desfășurate de instituțiile cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.

Citește și Lecția de drept. Hărțuirea în mediul online

În organizarea și desfășurarea activității, detectivii particulari au obligația:

  • să efectueze investigații numai în baza unui contract scris încheiat cu clientul în cuprinsul căruia obligatoriu se determină o perioadă anume și un anumit perimetru în care acesta trebuie să efectueze supravegherea;
  • să țină un registru numerotat pe care să îl înregistreze la Inspectoratul de Poliție Județean sau, după caz, la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, pentru a ține evidența cazurilor investigate;
  • să comunice la cerere, datele și informațiile solicitate de procuror sau de instanța de judecată;
  • în cazurile în care informațiile obținute vizează siguranța națională, acesta este obligat să sesizeze autoritățile;
  • să angajeze și să folosească pentru activitățile specifice de investigare numai persoane care au calitatea de detectiv particular.

În activitatea sa, detectivul poate investiga, de pildă, conduita și moralitatea publică a unei persoane; date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice, potențială parteneră într-o afacere; persoanele dispărute de la domiciliu și nu are voie să facă supraveghere în spații private, ci doar în cele publice fără să încalce vreo dispoziție a GDPR și să nu fie prea intruzivă. Persoana care solicită servicii de natura celor la care am făcut referire nu poate permite de pildă detectivului în scopul urmăririi să instaleze camere video sau microfoane în locuința în care locuiește cu persoana urmărită, aceasta fiind o ingerință peste limitele legii.
Nu pot fi folosite serviciile detectivilor particulari de către angajatori, ei având obligația să comunice salariaților în mod explicit, neechivoc, decizia atunci când intenționează să monitorizeze activitatea în timpul programului de lucru.
De asemenea, dispozitivele folosite la locul de muncă sau conturile de pe rețelele de socializare pot fi verificate doar cu acordul persoanei în cauză.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Cine plătește paguba când salariatul a lovit mașina societății la care este angajat?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *