Web Analytics

Lăsata Secului pentru Postul Sfintei Marii. Ce nu ai voie să faci în această zi

de | 31.07.2020 08:55 | Cultură

Creștinii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Marii, care începe pe 1 august şi se încheie pe 15 august. Lăsatul secului este un adevărat ritual plin de tradiţii şi simboluri.

Cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înteles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însa, secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită, scrie crestinortodox.ro.

De multe ori auzim că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Dar ambele forme sunt importante, iar lăsatul seculului le vizează pe amândouă. Sfinţii Părinţi rânduind să ne înfrnăm de la anumite bucate, dar şi de la anumite atitudini nocive. Timp de două săptămâni, credincioșii țin al treilea mare post din an, după cel al Paștilor și cel al Sf. Apostoli Petru și Pavel. Acest post mai este numit si postul lui august însă nu s-a ţinut dintotdeauna în această perioadă.

Data şi durata postului au fost uniformizate abia în 1166 la Sinodul din Constantinopol, când s-a stabilit că acesta va începe pe data de 1 august şi se va termina pe 14, înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Anul acesta Lăsata Secului pentru Postul Sfintei Marii pică pe 30 iulie, deoarece 31 iulie pică vineri, în zi de post. Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi în care se poate mânca de dulce. 

Potrivit tradițiilor, în unele sate din Covasna, credincioșii au obiceiul focului purificator. Această datină are rol de purificare și de alungare a spiritelor rele, înainte de post. Practic un foc mare este aprins, pe înserat, pe dealurile din apropierea satelor.

În zona Munteniei, nurorile obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce, pe care să le ducă soacrelor pentru ca relația lor să se „îndulcească”.

Un alt obicei de la sate este legarea grânelor pentru ca păsările și dăunătorii să nu distrugă recoltele.

Ce nu ai voie să faci la Lăsata Secului

Între 30 iulie şi 14 august nu ai voie să mănânci carne, ouă, lactate şi nici untdelemn (cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică, sau a zilelor care au dezlegare). În 6 august, de Schimbarea la Faţă, este permis consumul de peşte şi vin.

Cele mai importante zile de post sunt lunea, miercurea şi vinerea. Tradiţia spune că lunea se ţine post pentru căsătorie şi spor în casă, iar miercurea este ziua dedicată Maicii Domnului, iar vinerea este dedicată lui Iisus…

În această perioadă, nu este bine să se facă petreceri, fapte rele sau să se vorbească lumea de rău.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii