# Un nou scandal loveşte Grădiniţa „Primii Paşi” # Grădiniţa nr. 7, structură a Grădiniţei „Primii Paşi”, a organizat serbări de Crăciun la Teatrul „Aşchiuţă”, părinţii plătind chirie pentru locaţia respectivă # Directorul Teatrului „Davila”, Matei Varodi, susţine că respectiva locaţie a fost pusă la dispoziţie în mod gratuit, prin achiziţionarea de către fiecare preşcolar a două bilete la spectacolele teatrului de copii # Directoarea Grădiniţei „Primii Paşi” e convinsă că grupele din Găvana pe care le are în subordine au susţinut serbări la Şcoala nr. 19, deşi pe Facebook circulă deja fotografii făcute la „Aşchiuţă”
Dintotdeauna a existat în şcoli şi grădiniţe practica serbărilor de Crăciun, când elevii şi preşcolarii pregătesc poezii şi cântece pentru Moş Crăciun şi primesc în schimb daruri. Astfel de evenimente au avut loc şi la finele anului trecut, în preajma Crăciunului, o parte din grădiniţele din Piteşti preferând scena Teatrului de copii „Aşchiuţă”. O premieră negativă în materie de serbări s-a înregistrat însă într-o grădiniţă din Găvana, structură a Grădiniţei „Primii Paşi”. Deşi evenimentele au constituit prilej de distracţie pentru micuţi, părinţii s-au văzut puşi în situaţia de a plăti chirie pentru o sală pusă la dispoziţie în mod gratuit de teatru, printr-un protocol încheiat cu reprezentanţii grădiniţei. Protocolul cu pricina viza utilizarea cu titlu gratuit a sălii de spectacole pentru organizarea unui eveniment în respectiva locaţie, în schimbul participării contra cost a preşcolarilor la două dintre spectacolele Teatrului „Aşchiuţă”.
Închirierea sălii şi prestaţia lui Moş Crăciun – 250 lei, cadourile pentru micuţi – cumpărate separat de părinţi, după posibilităţi
În decembrie anul trecut, în preajma sărbătorilor de iarnă, sala de spectacole a Teatrului „Aşchiuţă” ajunsese să găzduiască zilnic chiar şi câte trei serbări ale şcolarilor şi preşcolarilor, de cele mai multe ori, părinţii fiind informaţi că locaţiile unde se desfăşoară manifestările sunt impuse de către conducerea instituţiei de învăţământ sau chiar de către Inspectoratul Şcolar. Astfel de serbări au organizat şi grupele Grădiniţei nr. 7, structură a Grădiniţei „Primii Paşi”, părinţii fiind nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru închirierea sălii de spectacole a Teatrului „Aşchiuţă”. Chiria pentru respectiva locaţie a costat în jur de 150 lei pentru un eveniment de aproximativ două ore. Şi desigur, cum nu poate să lipsească din schemă nici Moş Crăciun, la această sumă s-a adăugat şi plata prestaţiei Moşului, interpretat de un actor al teatrului, care a mai strecurat pe nota de plată a părinţilor încă 100 lei, deci 250 de lei în total. În medie, un părinte a ajuns să plătească în jur de 10-15 lei – în funcţie de numărul de copii de la grupă – pentru ca micuţul său să participe la serbare. Cât despre darurile aduse de Moş Crăciun, acestea nu au fost incluse în preţ, fiecare părinte asigurând, în funcţie de posibilităţi, cadoul micuţului. Banii s-au strâns, serbările au avut loc, numai că sumele pe care părinţii le-au plătit cu mult timp înainte de desfăşurarea manifestărilor nu au fost înregistrate în contabilitatea Teatrului Al. Davila – a cărei secţie e şi Teatrul Aşchiuţă – după cum reiese dintr-o adresă oficială transmisă de conducerea teatrului privind situaţia veniturilor încasate în 2015 din închirierea sălilor de spectacole. După cum reiese din documentul respectiv, printre „chiriaşii” de anul trecut ai teatrului se numără societăţile Artistic Camy 25 SRL, Johnson Controls România, Paloma Tours SRL, Asociaţia Grand Show Time SRL, precum şi Baroul Argeş, Farmaceutica Argesfarm, Partidul Social Democrat şi Universitatea Piteşti. Într-adevăr, lista încasărilor din chirii cuprinde şi câteva şcoli sau grădiniţe care au organizat anul trecut cinci evenimente în sălile teatrelor Davila şi Aşchiuţă, cum ar fi Şcoala Gimnazială „Marin Preda”, care pe 14 ianuarie 2015 a achitat o factură în valoare de 250 lei, iar pe 24 noiembrie 2015 o altă factură, de 210 lei. Tot printre chiriaşi mai figurează „Mustaţă Mariana – grădiniţă” (n.red. – e vorba de Grădiniţa nr. 14 Piteşti), cu o factură în valoare de 140 lei, din data de 13 mai 2015 şi „Tănase Gabriela – grădiniţă”, cu două facturi, una în valoare de 250 lei, datată 8 iunie 2015 şi alta de 375 lei datată 15 decembrie anul trecut. Cât despre Grădiniţa nr. 7, aceasta nu figurează drept chiriaş al teatrului, deşi preşcolarii instituţiei amintite au participat la evenimente de acest gen.
Matei Varodi, directorul Teatrului Davila: „Avem parteneriate cu şcolile: noi nu luăm bani pe chirii, iar ei cumpără bilete la două dintre spectacolele noastre”
Pentru a ne lămuri cum stau lucrurile am luat legătura cu regizorul Matei Varodi, directorul interimar al Teatrului „Al. Davila”. Acesta ne-a explicat că o parte din unităţile şcolare din Piteşti au încheiat parteneriate cu teatrele Aşchiuţă şi Davila, în cadrul cărora sălile sunt puse la dispoziţia cadrelor didactice şi elevilor în mod gratuit pentru diferite evenimente, dacă se achiziţionează bilete la două dintre spectacole. „Dacă s-au luat bani de la părinţi pentru închirierea sălilor, ei trebuie să se regăsească în situaţia privind veniturile teatrului. Dacă nu se regăsesc, pot fi parteneriate. Ce înseamnă acest parteneriat? Dacă o şcoală vrea să facă o serbare, noi punem la dispoziţie sala şi un personal de sală şi scenă minimal. Parteneriatul constă în următorul lucru: nu luăm niciun ban pe chirii, în schimb, dumnealor vor cumpăra bilete pentru două spectacole. Vor veni cu copiii să vizioneze două dintre spectacolele noastre adecvate, bineînţeles, vârstei copiilor. Probabil că şi Aşchiuţă a procedat la fel. Nu a cerut chirie de sală şi-atunci a convenit cu profesorii şcolilor respective: «domnule, vii şi îmi cumperi bilete la un spectacol». Adică sala a fost gratis pentru serbarea de Crăciun şi au cumpărat bilete pentru a viziona spectacolele noastre. Deci, nu e nimic netransparent. Mie aceste parteneriate mi se par o idee bună şi pentru mine ca instituţie, că vin spectatorii şi văd munca noastră. Este şi un ajutor pentru profesori, că îşi pot face activităţile, pentru că şi ei au în grila lor de apreciere ca puncte activităţi extraşcolare, iar vizionarea unor spectacole de teatru sunt unele din aceste puncte de atins pentru evaluarea lor”, ne-a spus directorul interimar al teatrului, Matei Varodi.
Ramona Ştefan, directoarea Grădiniţei „Primii Paşi”: „Noi n-am avut treabă cu Aşchiuţă. Cei de la Grădiniţa nr. 4 au făcut serbări acolo”
Am abordat-o şi pe Ramona Ştefan, directoarea Grădiniţei „Primii Paşi”, cea care răspunde şi de grupele Grădiniţei nr. 7. Complet depăşită de situaţie, doamna directoare părea să nu aibă habar că o întreagă grădiniţă pe care o are în subordine a ţinut serbarea de Crăciun… în deplasare, la Teatrul „Aşchiuţă”, adică la doi paşi de biroul său de la Grădiniţa nr. 2. Asta deşi pe Facebook au început deja de mai bine de o lună să circule poze postate de părinţi în care se vede clar că serbările au avut loc pe scena teatrului de copii. Ba mai mult, directoarea Grădiniţei „Primii Paşi” ne-a furnizat şi numele unei alte instituţii de învăţământ care a organizat serbări la „Aşchiuţă”, e vorba de grădiniţa vecină, Nr. 4. „Noi nu am avut serbări la Teatrul Aşchiuţă, nici măcar grădiniţele nr. 7 şi nr. 17 pe care le am în subordine. N-am avut treabă cu Aşchiuţă. La grădiniţa de la piaţă (n.red – GPP nr. 17) avem trei grupe, dintre care una nu a făcut, pentru că au avut varicelă şi serbările au fost în grădiniţă. Deci informaţia e eronată. Iar cele din Găvana au făcut în şcoală. S-au făcut într-adevăr serbări la Aşchiuţă în anii anteriori, e adevărat, dar nu anul ăsta. De când sunt eu directoare, nu au făcut. Noi am avut două grupe care au făcut serbarea la muzeu, dar a fost gratis. Cei de la Grădiniţa nr. 4 au făcut serbări la Aşchiuţă. Duceţi-vă la Grădiniţa nr. 4 să vedeţi!”, ne-a comunicat directoarea Grădiniţei „Primii Paşi”.
Material realizat de Iustina Harco-Burcea
0 Comentarii