La 7 februarie 1859 a fost mare sărbătoare populară la intrarea în București, pentru prima oară ca domnitor, a lui Alexandru Ioan Cuza. Și ce face Cuza imediat după Mica Unire? Vizite de lucru. Exagerăm, vizite în Principatele Unite pentru a se convinge, cu ochii săi, de realitățile din țară, dar și spre a vedea dacă este bine primit.
Așa ajunge și la Pitești destul de curând, la 17 aprilie 1859. Gazde bune, piteștenii (îl primiseră/găzduiseră ei pe regele Carol al XII-lea al Suediei, înainte ca acesta să fie capturat de turci în Moldova) îl primesc pe Cuza cu ovații.
În cuvântul de bun-venit, Ghiță Enescu (cumnatul lui Ion C. Brătianu), președinte al Consiliului orașului Pitești (un fel de prefect și de președinte de consiliu județean la un loc) se adresează astfel lui Cuza:
„Prea Înălţate Doamne,
Locuitorii piteşteni, aflându-se în deplină sănătate şi de bucurie pentru venirea Domnului lor constituţional în oraşul lor, vă aduc, prin organul municipal, felicitaţiile și urările sale.
Totdeodată, consiliul vă înfăţişează cu respect, prin alăturatul tablou, starea populaţiei oraşului şi a finanţei acestei municipalităţi.
Prezidentul Consiliului oraşului Piteşti, G. Enescu, alături de membrii Petre Hagiulea, Traian Tanciu, Ion Protopopescu și de domnul secretar Ion Conciu”.
Scoatem la lumină asemenea fapte istorice pentru că fără istorie cultura ar rămâne vorbă-n vânt…
Dar oare ce tablou de valoare o fi primit Cuza de la Ghiță Enescu? Iată că nu doar Nicolae Ceaușescu primea cadouri pe unde mergea…
Citește și Pentru un bust Dumitru M. Ion
Citește și Dr. Ilarie Isac a primit premiul de „Spiritus Emeritus Rector”
0 Comentarii