Web Analytics
scris marți, 10.10.2023

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat Parteneriatul Strategic România – Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a făcut, marţi, prima sa vizită oficială în România. Acesta a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. Cei doi șefi de stat au semnat ridicarea relației dintre cele două țări la nivel de parteneriat strategic.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat Parteneriatul Strategic România – Ucraina

Citește și: Percheziții la Ministerul Sănătății. Suspiciuni de fraudare a unui concurs de angajare


„Mă bucur să îl primesc astăzi la Cotroceni pe președintele Volodimir Zelenski. Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală. Ne dorim o relație bazată pe încredere și valori comune, axată pe proiecte concrete în favoarea cetățenilor noștri. Am decis astăzi împreună să începem concret procesul de parteneriat strategic. Am semnat astăzi o declarație comună, care evocă exact acest cadru principial de cooperare. În prezent ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. Ca și vecini, avem responsabilitatea de a ne asigura relația pe termen lung.

Citește și: Ciprian Marangoci a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare


Țin să exprim deplina admirație pentru curajul și rezistența poporului ucrainean. Încă din primele clipe ale acestei agresiuni, România a fost alături de Ucraina. Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României.Am condamnat, din nou, atacurile repetate ale Rusiei asupra structurii portuare ucrainene. Acestea sunt crime de război. Afectează securitatea cetățenilor ucrainenei dar și a celor români. Vom continua eforturile pentru a descurajarea pe flancul estic și la Marea Neagră. Ne dorim în continuare o cooperare predictibilă și deschisă și aplicarea rapidă a măsurilor propuse.

Citește și: Captură record de ecstasy în Argeș. Au fost reținuți doi turci


Am reafirmat angajamentul de a lucra alături de partenerii internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene. S-a agreat deja dublarea capacității de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone. De la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România. Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7, am avut un schimb de opinii pentru implementarea practică a Ucrainei. Am exprimat susținerea deplină pentru formula de pace propusă de președintele Zelenski.Dorim o abordare constructivă, transparentă, orientată pe soluții, inclusiv pe dosarele sensibile. Doar Ucraina poate decide când și cum va negocia pacea. Am discutat și despre drepturile libertăților minorităților naționale. Ne dorim ca acestea să aibă drepturi similare, referindu-ne la limba vorbită și educația primită în limba maternă”, a spus Klaus Iohannis, președintele României.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită