Web Analytics

Klaus Iohannis: Atenție sporită la efectuarea actelor de urmărire penală!

de | 7.03.2017 13:24 | Actualitate

iohannisreferendumPreședintele Klaus Iohannis a felicitat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru activitatea desfășurată anul trecut.

Bilanţul vorbeşte de la sine: aproape 570.000 de dosare soluționate, cuprinzând 47.000 de rechizitorii și peste 63.000 de inculpați trimiși în judecată. ”Românii devin tot mai vigilenți la abaterile de la ordinea de drept, dar și mai hotărâți să își apere drepturile și libertățile, aspecte strâns legate și de percepția asupra corupției. Faptul că, la nivelul unei tot mai largi părţi a societăţii, aceste principii se transpun în mod de viaţă înseamnă că aşteptările publice de la toate componentele sistemului judiciar sunt din ce în ce mai mari. Cu atât mai important este ca dumneavoastră să rămâneţi loiali normei constituționale «Nimeni nu este mai presus de lege» şi să vă exercitaţi atribuţiile cu obiectivitate, fără a fi influenţaţi de calitatea persoanei cercetate sau de apartenenţa ei politică ori de altă natură.”, a spus șeful statului. Deși i-a lăudat pe procurori, acesta le-a a spus că o calitate din ce în ce mai bună a actelor de urmărire penală nu va face decât să întărească încrederea cetăţenilor în lege şi în justiţie.
Despre atacurile la adresa procurorilor și judecătorilor, care au cunoscut în ultima perioadă o creștere îngrijorătoare, Iohannis a spus: ”Apărarea independenței și imparțialității sistemului judiciar, precum și a reputației profesionale a magistraților sunt cât se poate de necesare. O democraţie consolidată şi un stat de drept veritabil nu pot fi imaginate în absenţa unui sistem judiciar independent şi imun la factorii de presiune politică. Cred că românii au arătat fără echivoc că îşi doresc să trăiască într-o ţară eliberată de corupţie, în care justiţia îi sancţionează pe cei care greşesc, un stat care pune pe primul plan legea, regulile, corectitudinea şi nu abuzurile. Ministerul Public se va confrunta şi în perioada următoare cu o serie de provocări care continuă să rămână la un nivel ridicat. O instrumentare mai eficientă a diverselor tipuri de cauze, o atenție sporită la efectuarea actelor de urmărire penală și respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor, reducerea numărului de dosare și echilibrarea volumului de activitate al parchetelor sunt doar câteva dintre acestea. Sunt însă convins că printr-un dialog constant și prin plasarea de fiecare dată a interesului public în centrul atenţiei dumneavoastră, astfel de provocări pot fi lesne depășite”.

Nu în ultimul rând, președintele a spus că așteaptă finalizarea anchetelor privind Revoluția și Mineriada, așa cum scrie la carte: prin decizii clare și cât mai rapide, temeinice și legale, după cum anunță PROMPT MEDIA.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii