Web Analytics
scris joi, 04.11.2021

KELEMEN HUNOR: „O majoritate largă trebuie să aibă ca deziderat reforma constituţională”

 

KELEMEN HUNOR: „O majoritate largă trebuie să aibă ca deziderat reforma constituţională”

oziţia preşedintelui Klaus Iohannis de a chema partidele la consultări în momentul în care se va cristaliza o majoritate parlamentară este o abordare corectă, dar, în acelaşi timp, o majoritate largă trebuie să aibă ca deziderat reforma constituţională şi o perspectivă pe termen lung, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, informează Agerpres.

Citește și: O poveste adevărată / Frate şi soră, rămaşi orfani de două ori. După părinţi, le-au murit de Covid şi bunicii care îi creşteau

„Este o abordare corectă, după două încercări eşuate, să aştepte preşedintele până partidele găsesc o formulă de coaliţie. Deci, din acest punct de vedere este absolut de înţeles că merge pe această variantă preşedintele Iohannis, fiindcă atât cu Cioloş, cât şi cu Ciucă n-a reuşit să treacă guvernul prin Parlament. Dar pentru o majoritate, sigur că, în condiţiile de astăzi, e nevoie de un răgaz, e nevoie de un pic de timp, fiindcă indiferent pe care dintre cele două variante posibile le pui pe masă, există o neîncredere între parteneri, există adversităţi, există o „istorie recentă” şi, bineînţeles, trebuie să cauţi ceva comun, un deziderat mai consistent, pe termen lung, ca să poţi să depăşeşti trecutul apropiat.

 

Şi este adevărat acest lucru şi pentru relaţia PNL – USR, şi pentru relaţia PSD – PNL. Deci, un program de guvernare, un deziderat mai consistent, poate faci o majoritate peste două treimi, înseamnă că trebuie să faci şi o revizuire a Constituţiei, trebuie să faci nişte reforme constituţionale şi trebuie să vezi cum poţi să asiguri o continuitate chiar pe termen lung”, a explicat Kelemen Hunor.

Potrivit preşedintelui UDMR, dacă nu faci o majoritate cu care se poate revizui Constituţia, atunci sigur că trebuie să existe şi un program de guvernare foarte detaliat, cu acţiuni concrete şi cu proceduri pentru funcţionalitatea coaliţiei.

„Trebuie să treci peste neîncrederea asta doar prin proceduri clare. Deci, dacă aşteptăm o majoritate clară, şi e bine să avem o majoritate clară, atunci e nevoie de ceva timp, nu spun că e nevoie de luni, dar două – trei săptămâni sunt necesare, că trebuie detaliate, trebuie armonizate poziţiile partidelor care vor intra într-o coaliţie de guvernare. Plus rămâne persoana premierului, nu este un lucru de neglijat, fiindcă în momentul în care ai un program de guvernare, ai structura guvernului, ai acţiunile pe termen scurt, mediu şi lung, trebuie să ştii cu cine mergi la drum.

 

Şi e bine ca viitorul premier să participe la aceste discuţii, că nu poate să primească în braţe un program făcut de partide şi apoi el duce mai departe acel program în funcţia de premier. E bine să fie viitorul premier parte la aceste discuţii. Sigur, dacă ai rezolvat problema majorităţii, a programului de guvernare, proceduri, acţiuni, planul de măsuri rapide pentru a contracara pandemia, pentru a găsi soluţii la problemele societăţii, nu o să te împiedici în persoana premierului – asta este clar. Dar nu putem să ne „ascundem după deget” şi să spunem că facem noi totul şi apoi căutăm un premier la mica publicitate, hai să vedem cine vine. Aşa nu funcţionează”, a adăugat Kelemen.

Citește și: Elena Lasconi: „Impozitele câmpulungenilor pot exploda de cel puţin două, trei ori!

În ceea ce priveşte refacerea coaliţiei de guvernare PNL – UDMR – USR, el spune că formaţiunea pe care o conduce nu şi-a schimbat poziţia, dar a rămas cam singură în această opţiune, şi a adăugat că varianta cu PSD ar oferi o majoritate confortabilă.

„Noi am spus că prima opţiune este refacerea coaliţiei cu USR, dar încet, încet ajung la concluzia că rămânem singuri cu această opţiune şi nu depinde de noi. Şi de aceea, eu pot să repet încă de câteva ori, că asta ar fi prima opţiune, dar văd că şansa e foarte mică şi încet, încet rămânem noi care repetăm acest lucru şi spunem că ar fi de dorit. Sigur, variata cealaltă, cu PSD, este o majoritate confortabilă, de 59%, cu minorităţile treci de 59% , cu UDMR treci de două treimi şi poţi să revizuieşti Constituţia. O astfel de majoritate largă, dacă se face, trebuie să ai acest deziderat – reformă constituţională şi perspectivă lungă. Nu trebuie să se intre în detalii, în tehnicalităţi, dar trebuie să ai o perspectivă mai lungă şi acest lucru trebuie discutat cu toţi. Cam aşa văd eu lucrurile”, a precizat Kelemen Hunor.

Joi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va chema partidele la consultări în momentul în care se va cristaliza o majoritate parlamentară.

Citește și: Lansarea campaniei de informare și conștientizare asupra impactului segregării la nivel personal, educațional și asupra societății

„Voi aştepta cu consultările formale până când, din discuţiile din partide, se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci când această majoritate va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului guvern”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni. El a arătat că nu acceptă abordări privind guverne minoritare.

Articol preluat dinziarul bursa.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită