Web Analytics

Jurnalul de Argeş solicită pentru a treia oară informaţii de interes public de la Universitatea de Stat din Piteşti

de | 15.04.2021 13:08 | Actualitate

Domnule Rector,
Subsemnata Crângeanu Alina, redactor la Jurnalul de Argeș, în baza Legii 544 a informațiilor de interes public, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
1. În situația în care aflați, pe orice cale, că un funcționar public din instituția publică pe care o conduceți suferă de o boală psihică, vă autosesizați?
2. În cazul autosesizării, cum procedați?
3. În cazul în care funcționarul public ascunde faptul că suferă de o boală psihică, adică nu ia legătura nici cu medicul de medicina muncii, nici cu conducerea Universității Pitești, și totuși dvs., în calitate de conducător al instituției publice, aflați, ce vă obligă legea să întreprindeți?
4. În data de 10.01.2018, din „Jurnalul de Argeș”, din articolul cu titlul „Daniela şi Mircea Bărbuceanu, profesori la Universitatea Piteşti, diagnosticaţi cu boli psihice grave”, ați luat la cunoștință că, în luna noiembrie 2013, lect. univ. dr. Mircea Bărbuceanu, membru în corpul profesoral al Universității Pitești, lider al sindicatului SLUP și membru al Senatului UPIT, a primit diagnosticul psihiatric prezumtiv „Sindrom depresiv persistent”, iar cadrul universitar Daniela Bărbuceanu, de asemenea profesor în cadrul Universității Pitești, a primit diagnosticul psihiatric prezumtiv „Tulburare depresivă persistentă”. Diagnosticele psihiatrice prezumtive au fost puse, ilegal, de medicul generalist Pluțu Olga, de la cabinetul de medicină generală din Băiculești.
Au fost puse ilegal, întrucât Legea sănătății mintale, la art. 10, alin (1), specifică: „Evaluarea sănătății mintale se efectuează, prin examinare directă a persoanei în cauză, numai de către medicul psihiatru”.
Iar după cum rezultă din răspunsul din 2018 dat de UPIT către Jurnalul de Argeș, „examenul psihiatric se efectuează numai la indicația medicului de medicina muncii”.
În data de 22.05.2018, Universitatea Pitești a trimis următorul răspuns către Jurnalul de Argeș:
„În urma solicitării dv. din adresa nr. 4806/25.04.2018, invocând prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, vă comunicăm următoarele:
Universitatea din Pitești asigură, în conformitate cu prevederile legale, asistența medicală a întregului personal și are încheiat un contract de prestări servicii medicale cu S.C. SOLOMED PLUS S.R.L.

În conformitate cu prevederile H.G. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, examenul medical periodic se efectuează anual și se realizează conform Anexei 1, Fișa 138, privind serviciile medicale profilactice detaliate, în funcţie de expunerea profesională. În ceea ce privește examenul psihiatric, acesta se efectuează numai la indicația medicului de medicina muncii”.

De asemenea, vă rog ca în răspunsul dvs. să aveți în vedere și H.G. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, art. 44: „Medicul specialist de medicina muncii și medicul de familie al lucrătorului se vor informa reciproc și operativ referitor la apariția unor modificări în starea de sănătate a lucrătorului”.
Întrebare: Vă rugăm să ne spuneți dacă în acest caz diagnosticul celor doi lucrători (fără a nominaliza diagnosticul) a fost comunicat compartimentului de resurse umane, responsabilului ssm și/sau conducerii UPIT, precum și medicului de medicina muncii sau SoloMed Plus, cu care UPIT colaborează.
5. Vă rugăm să ne comunicați dacă ați avut cazuri similare sau asemănătoare în cadrul Universității din Pitești, cum s-au desfășurat, ce final au avut și ce măsuri au fost luate în aceste situații.
Notă: la întrebarea nr. 5 puteți răspunde și mai târziu, fiind posibilă o complexitate mai mare. De asemenea, în cazul în care vor exista cheltuieli, hârtie, copiere etc., ne obligăm să plătim, conform legii.
Vă mulțumim!
Alina Crângeanu,
Jurnal de Argeș

Citește și Daniela şi Mircea Bărbuceanu, profesori la Universitatea Piteşti, diagnosticaţi cu boli psihice grave

Citește și Liderul sindical Mircea Bărbuceanu îl somează pe noul rector al UPIT să îl toarne la DNA pe fostul rector

Citește și Mircea Bărbuceanu îşi „înjură” public contracandidaţii la funcţia de rector

Citește și Delir porno şi expresii scabroase în piesa de teatru transmisă de liderul sindical Mircea Bărbuceanu printre colegii de la Universitatea Piteşti

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii