Web Analytics
scris joi, 12.01.2023

Jurnalul de Argeș, invitat de reprezentanța Comisiei Europene la preluarea de către Suedia a președinției Consiliului UE

Azi la București, în sala Nicolae Titulescu a reprezentanței Comisiei Europene, a avut loc evenimentul dedicat preluării de către Suedia, pentru șase luni, a președinției Consiliului Uniunii Europene. La eveniment a fost invitat și Jurnalul de Argeș, prin Cristian Vasile și Gabriel Grigore.

Jurnalul de Argeș, invitat de reprezentanța Comisiei Europene la preluarea de către Suedia a președinției Consiliului UE

Citește și: Un ministru austriac a anunțat care ar fi condițiile pentru aderarea României la Schengen

Amfitrioni au fost ambasadorul Suediei – Therese Hyden, ministrul de externe al României – Bogdan Aurescu si Ramona Chiriac – șefa reprezentanței CE la București. Printre participanți, la nivel de ambasadori, au fost Ucraina, Moldova, Norvegia și Bulgaria, plus reprezentanți ai ambasadelor celorlalte state UE.

Printre priorități ale Suediei la preluarea de către acest stat a mandatului de președinte al Consiliului UE, doamna ambasador Therese Hyden a enumerat, în ordine, pe cele de securitate și unitate în cadrul UE, tranziția către energia verde, competitivitate și pe cele legate de valorile democratice ale UE și respectarea legilor justiției.

Cum era de așteptat, ministrul nostru de externe, după ce a salutat preluarea mandatului de către Suedia, a subliniat că Dosarul Schengen este prioritar pe agenda diplomatică a României și a făcut apel la doamna ambasador ca țara sa să inițieze pași importanți în grăbirea procesului și deblocarea unei situații pe care țara noastră nu o merită. Doamna ambasador a promis ca Suedia va iniția discuții ale României cu Austria, dar că nu va pune pe agenda Consiliului Europei un vot pe Dosarul Schengen, atâta timp cât nu există un consens al părților implicate.

Citește și: 21 Decembrie 2007:  Spaţiul Schengen s-a mărit cu 9 state membre ale Uniunii Europene

Altfel spus, dacă Austria se opune în continuare, n-avem nicio șansă. Într-o retorică diplomatică politicoasă și deja cunoscută, ministrul Aurescu a răspuns că are încredere în sprijinul Suediei, dar a adăugat că pe 29 ianuarie sunt alegeri în Austria și poate că după această dată să se miște ceva concret. A ținut însă să sublinieze că România e parte a soluției de securitate în zona Schengen, în niciun caz o problemă a ei.

Interesantă a fost și întrebarea unui ziarist de la Euronews România. Acesta l-a chestionat pe ministrul Aurescu, dacă nu cumva acuzațiile de plagiat cu care se confruntă ministrul de Interne Lucian Bode ar putea influența decizia Austriei. “Nu am identificat această problemă pe agenda partenerilor europeni”, a răspuns ministrul de externe.

G.G

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *