Web Analytics

Penescu şi fiul s-au dedulcit cu 24 de tone zahăr

de | 8.11.2012 19:18 | Dezvăluiri

# Din nou probleme şi scandal # Un patron din Târgu Mureș reclamă că fostul patron de la PIC nu i-a plătit un TIR cu zahăr în valoare de 30.000 euro. Ca și cum nu ar fi de ajuns problemele pe care le are deja cu justiția, Cornel Penescu a picat într-un nou scandal. Patronul unei firme din Târgu Mureș, Bela-Zsolt Banyai, îl acuză pe fostul patron de la PIC și pe fiul acestuia, Andrei, că i-ar fi furat 24 de tone de zahăr prin intermediul unei societăți paravan din jud. Timiș, GRS Autosamiral SRL. Valoarea prejudiciului reclamat de patronul ardelean se ridică la 30.000 de euro. În calitate de administrator al firmei păgubite, S.C. IMPECABIL SERV S.R.L. din Târgu Mureș, Bela-Zsolt Banyai a depus deja o plângere penală la Poliția Pitești, înregistrată pe 1 noiembrie a.c, și care a fost dată în lucru poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru efectuarea de cercetări și găsirea vinovaților.

Ce conține plângerea penală

În plângerea penală, Bela Banyai relatează că pe 30 octombrie a fost contactat telefonic de către o persoană care s-a prezentat sub numele Szasz Alexandru, administrator al unei societăți comerciale din comuna Săcălaz, jud. Timiș, GRS Autosamiral. Respectivul i-a solicitat livrarea a 48 de tone de zahăr cristalizat, ambalat în saci de 50 de kg, la o locație din Argeș, comuna Bascov, un depozit aparținând societății Muntenia Hypermarket a omului de afaceri Cornel Penescu. După primirea comenzii prin e-mail și încheierea unui contract de colaborare între cele două firme, domnul Banyai a achiziționat din Ungaria 24 de tone de zahăr pe care le-a expediat de îndată către locul de livrare din comuna Bascov, într-un TIR, condus de doi șoferi unguri. Odată ajunsă marfa la destinația din Argeș, Szasz Alexandru l-ar fi contactat telefonic pe domnul Banyai, pentru a-i solicita acordul de recepție a mărfii și pentru a i se comunica datele contului unde urma să facă plata, așa cum conveniseră. Prudent, Banyai l-a atenționat pe Szasz că, potrivit contractului, nu va intra în posesia zahărului, mai exact acesta nu va fi descărcat din TIR decât după confirmarea plății. Observând că, în decurs de patru ore de la respectiva convorbire telefonică, banii nu intraseră în contul său, iar Szasz nu mai răspundea la telefon, Bela Banyai și-a contactat șoferii și le-a cerut să se întoarcă imediat cu zahărul la Târgu Mureș. „Aproape instantaneu au sosit la fața locului două mașini din care au coborât 8 persoane care au blocat calea de acces. Șoferii au fost înconjurați de cele 8 persoane, au fost agresați și amenințați că vor fi împușcați, fiind îndepărtați de lângă camion.”, mai spune Bela Banyai în plângerea sa penală. După această ambuscadă, patronul din Mureș spune că unul dintre șoferii unguri l-a pus în legătură telefonică cu o femeie, care a refuzat să se prezinte, dar care i-ar fi spus că marfa va fi descărcată cu orice preț, deși el i-a explicat clauzele contractuale care stipulau faptul că, numai în urma efectuării plății, cumpărătorul devine proprietarul mărfii. „După această discuție am luat legătura cu șoferii și le-am interzis categoric să permită descărcarea mărfii. Cei doi șoferi mi-au precizat că nu sunt lăsați să se apropie de camion, fiind înconjurați și bruscați de mai multe persoane. Șoferilor le-a fost efectiv blocat accesul la camion și marfa a fost în acest timp descărcată.”, mai scrie în plângerea penală patronul din Târgu Mureș. În această situație, îngrijorat că este deposedat de marfă, fără ca aceasta să fie plătită, Bela Banyai a sesizat Poliția Pitești solicitând trimiterea unui echipaj la fața locului, după care a plecat și domnia sa către locul cu pricina, depozitul Muntenia Hypermarket din Bascov.

L-am luat direct pe Cornel Penescu: „Tu eşti ăla care mi-a furat zahărul?”

# Interviul cu patronul din Mureș, Zsolt Banyai, cel care susține că a fost țepuit de fostul patron de la Pic.

# Când ați ajuns la Bascov pe cine ați întâlnit acolo?
– Am ajuns la depozit, însă niciun angajat al companiei Muntenia Hypemarket nu era acolo. Doar cei doi Penescu (Cornel și fiul său, Andrei – n.r.) și o doamnă blondă, cea cu care am vorbit la telefon.
# Ce v-a spus Cornel Penescu  când ați dat ochii cu el?
– Când am fost introdus de către agenții de la poliție în depozit, cei doi Penești erau deja acolo. Mă așteptau înconjurați de agenți. Știau cine sunt, fără să mă fi văzut vreodată. Cornel Penescu a venit către mine să se prezinte și să-mi zică că îi pare foarte rău că am fost țepuit de către Szasz și că a pățit și el odată, cu o firmă de-a lui, exact acest lucru. L-am luat direct: „Tu ești ăla care mi-a furat zahărul?”, după care i-am spus că nu am depus plângere împotriva lui Szasz, ci împotriva lui și a lui fiu-său, pentru că eu am fost jefuit, și nu înșelat. Și că nu am nicio treabă cu cel de la GRS Autosamiral pentru că ăluia nu i-a aparținut această marfă niciodată și că ei doi sunt cei care m-au furat. Atunci, Cornel Penescu a început să se bâlbâie și mi-a arătat un ordin de plată cu care susținea că a plătit marfa.

„Cornel și Andrei Penescu au pus la cale treaba asta, mascată ca o revânzare simplă”

# Cum credeți că a ajuns Cornel Penescu la dvs ?
– Cornel și Andrei Penescu au pus la cale toată treaba asta, mascată ca o revânzare simplă a mărfii. Prin faptul că firma mea  a emis o factură fiscală către GRS AUTOSAMIRAL, cei doi Penești au crezut că marfa aparține acestei companii și că ei, dacă efectuează o simplă plată, devin și proprietarii zahărului. Cred că acest Szasz Alexandru nu le-a menționat că are semnat un contract cu mine, dorind să îi iasă și lui niște bănuți de la Penescu. Am anunțuri cu produsele pe care le vând pe diferite site-uri de profil și pot dovedi că am fost contactat telefonic și pe mail. Nu de Cornel Penescu, personal, fiindcă el fiind cercetat în stare de libertate era atent ca numele lui să nu apară pe nicăieri. Nu-l cunoșteam nici pe el, nici firma lui, dar înainte să semnez am verificat firma din Timiș și am observat că nu are suficient rulaj pentru a putea îndeplini condițiile pe care le-am impus în contract. Când l-am sunat pe Szasz și i-am zis că nu prea pare să fie o firmă suficient de mare, mi-a răspuns că are niște parteneri  cu potențial financiar în Pitești și aceștia o să finanțeze afacerea.
# Ce s-a întâmplat cu zahărul? Unde este acum?
– Zahărul a fost descărcat forțat în data de 31.10 2012, fără acceptul meu, pe la ora 13.30. A doua zi, pe 1 noiembrie, când am ajuns la Bascov cu poliția, era pe la ora 12.00, circa 15 tone erau deja prelucrate și ambalate la un kg. Depozitul era plin cu zahăr, cu cel puțin 50 de tone, iar ei s-au grăbit să ambaleze zahărul meu pentru ca dovezile să dispară cât mai repede.

Andrei Penescu: „Sunt târât în acest scandal de pomană”

# Este adevărat că șoferii unguri au fost agresați de oamenii dvs., la depozitul din Bascov?
– Nu a existat nicio contradicție cu șoferii. Niciunul dintre ei nu s-a plâns organelor de anchetă că ar fi fost bruscat. Nimic din ce scrie în acea plângere, referitor la agresarea șoferilor, nu este adevărat.
# Am înțeles că ulterior s-a deplasat și patronul firmei de la Târgu Mureș la depozitul dvs. și că ați discutat cu el.
– Da, am discutat cu dânsul, i-am spus cum stă treaba, a înțeles și dumnealui, sau cel puțin mie așa mi-a lăsat impresia. Este vorba despre un camion de marfă pe care noi am plătit-o și pe care am descărcat-o.
# Dar dvs. cui i-ați comandat această marfă? Firmei din Tg. Mureș sau firmei din Timișoara?
– Firmei din Timișoara. Pe actele care au însoțit marfa sunt trecuți șoferii, numărul mașinii ș.a.m.d. Numai că firma acestui domn este din Tg. Mureș, iar el voia să livreze marfa asta către firma din Timișoara, și nu către mine. Dar ce să caute firma din Timișoara la un depozit din Pitești?
# Omul susține că are un contract cu această firmă din Timișoara, GRS, pe respectiva cantitate de zahăr care a ajuns în final în depozitul dvs de la Bascov. Dvs., dacă ați comandat zahărul la GRS Timișoara, aveți un contract cu ei sau o comandă?
– Normal că am, altfel nu venea mașina.
# Mi-ați putea trimite și mie, prin fax, o copie după această comandă?
– Părerea mea este că deja se exagerează cu lucrul ăsta. Am dat deja declarații la poliție… Eu sunt târât în acest scandal de pomană. O să vă trimit copie după asta, pe mail, dar înainte o să mă interesez să văd dacă e în regulă să vă dau așa ceva. S-a făcut prea mare tam-tam pentru o chestiune în care eu n-am nicio implicare. Problema este strict între cele două firme. Dacă cineva se leagă acum de mine este probabil pentru că numele meu… sună bine. Aici vorbim despre o sumă destul de importantă, nu e vorba de 2 lei. Dacă ar fi fost vreun pic de rea credință din partea mea, nu aș mai fi discutat cu presa. În momentul în care patronul de la Tg. Mureș a venit acolo, la depozit, n-a fost susținut de niciun șofer.

Peneștii au luat comanda de zahăr de la o firmă care vinde benzină

# Dvs. ați mai lucrat cu această firmă, cu GRS?
– Nu. A fost prima dată.
# Am observat că această firmă are ca obiect de activitate comerțul cu combustibili. Ce v-a determinat să îi alegeți pe ei pentru a cumpăra zahăr, tocmai de la o firmă care vinde benzină?
– Într-o chestiune comercială nu stă nimeni să verifice care și cum e. Patronul de la GRS a discutat cu directoarea de la mine de la firmă, i-a dat un preț care i-a convenit, femeia a acceptat și au stabilit ca plata să se facă la descărcare. Ok, toate bune și frumoase. A venit mașina, factura exista, totul era în regulă din punct de vedere comercial. Firma noastră lucrează cu mai multe mașini, nu stă nimeni să verifice fiecare mașină de la ce firmă e și ce obiect de activitate are firma aia. Nu verifică nimeni decât să fie marfa și să se facă plata pentru marfă. Pe mine nu m-a interesat cu ce mașină îmi aduce marfa în curte. Directoarea mea nu avea niciun motiv să verifice ceva în condițiile în care totul s-a desfășurat ca la carte și marfa era în curte.
# Nu știu dacă mi-ați înțeles întrebarea. Dacă vreau să cumpăr zahăr nu mă adresez unei firme care comercializează carburanți, nu-i așa?
– Nu ne-am dus noi s-o căutăm. Firma respectivă a venit către noi. Firma aia a sunat-o pe directoarea mea. Firma noastră este destul de cunoscută și dacă cineva vrea să-și vândă marfa ne sună pe noi și ne întreabă dacă suntem interesați să cumpărăm. A fost o comandă telefonică, nu se face o comandă scrisă în astfel de cazuri.
Material realizat de Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii