Web Analytics

Jumătate din hotelierii din România vor fi obligaţi să îşi închidă unităţile

de | 9.08.2020 18:08 | Actualitate, Economie

România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent de angajaţi din hoteluri concediaţi în urma pandemiei, a declarat preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile (foto), după scrie Agerpres

Acesta a prezentat concluziile unui studiu realizat de Cushman & Wakefield pentru FIHR cu privire la reacţiile patronilor de hoteluri din România la criza provocată de coronavirus, în comparaţie cu reacţiile antreprenorilor europeni din domeniu.

„În România tăierile de salarii au fost mai mici decât ale hotelierilor din Europa, în prima fază. În acest moment, în România 29% din salariaţi au fost concediaţi, iar perspectivele sunt la 38% – cea mai mare cifră din ţările analizate. În Ungaria, doar 19% din salariaţi au fost concediaţi, iar orizontul e să ajungă la 20%, iar la nivel de Europa 24% au fost concediaţi, iar estimarea este 30%”, a afirmat Călin Ile.

Preşedintele FIHR a subliniat că, potrivit rezultatelor studiului, prioritatea hotelierilor români în prezent este asigurarea unui mediu sigur din punct de vedere sanitar pentru angajaţi şi pentru clienţi.

Reprezentantul patronatelor din domeniul hotelier a atras atenţia că aproape jumătate din hotelierii din România vor fi obligaţi să îşi închidă unităţile, în cazul în care situaţia sanitară va continua în luna august ca şi până în prezent.

„De la finalul lunii martie, 100% din hotelurile din România au simţit impactul crizei, iar 75% au închis porţile. În acest moment, 73% din hoteluri au redeschis, 23% încă sunt închise, dar toate au în plan să redeschidă până la finalul lunii august. 48% dintre hotelierii din România nu rezistă mai mult de luna august. Dacă trece şi luna august, ei vor ajunge pe minus şi vor avea o mare dificultate în a plăti salariile, în a plăti chirii sau alte obligaţii către buget, şi dacă criza continuă în aceleaşi condiţii, doar 7% din hotelieri rezistă până în martie 2021, adică pe un orizont de timp de 12 luni de la momentul declanşării crizei”, a precizat Călin Ile.

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a arătat că hotelierii români sunt cu 10% mai afectaţi financiar de criza sanitară, comparativ cu hotelierii din restul Uniunii Europene.

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii