Web Analytics

Judecătorii au dat verdictul într-un dosar care nu exista la instanţa de judecată!

de | 13.06.2013 17:55 | Actualitate

# Procesul primelor de murături de la Arpechim marchează o premieră neagră în justiţie. Vă vine să credeți că o instanță poate da o soluție într-un proces, fără a avea la dispoziție, la modul fizic, nici măcar dosarul pe care trebuie să-l judece? Pare ceva imposibil. Și, totuși, se poate! Exact asta s-a întâmplat în data de 28 mai la Curtea de Apel Ploiești, acolo unde se afla spre judecare o parte din contestațiile în anulare înaintate de salariații de la Arpechim împotriva deciziei prin care au fost puși să dea înapoi primele de murături pe care le-au primit tot prin decizie judecătorească. Judecătorii din Ploiești n-au făcut nimic altceva decât să le respingă tuturor contestațiile în anulare, luând decizia fără să aibă la dispoziție, nici măcar în copie, dosarul pe care trebuiau să-l judece, aflat la… Curtea de Apel Brașov! Așa ceva nu credem să se mai fi întâmplat vreodată la vreo instanță și va face probabil obiectul unui scandal monstru.

Dosarul încă se afla la Brașov și totuși a fost judecat la Ploiești

Faptele ne-au fost relatate de piteșteanca Georgeta Roșu, una din miile de persoane implicate în proces. Este vorba de cele petrecute în data de 28 mai la Curtea de Apel Ploiești, unde s-a judecat contestația în anulare pentru un grup de salariați provenit din cei peste 2.500 care se judecă cu OMV Petrom pentru așa numitele prime de murături. După cum ne-a povestit doamna Roșu, oamenii parcă au avut o presimțire că ceva necurat o să se petreacă la procesul din Ploiești. Până atunci, instanța de aici a dictat doar amânări de termene, dat fiind faptul că dosarul cel mare, din care s-au desprins și contestațiile în anulare judecate la Ploiești, se afla încă pe rolul Curții de Apel Brașov. Altfel spus, întreg dosarul se afla încă la Brașov, iar celelalte instanțe din orașele în care s-au strămutat părticele din acesta, printre care și Ploieștiul, n-aveau practic ce să judece, câtă vreme nu se aflau în posesia dosarului care trebuia analizat. Cu două zile înainte de termenul din 28 mai, oamenii au sunat totuși la Brașov, pentru a verifica dacă dosarul se află încă aici, ori a fost adus, măcar în copie, și la Ploiești, pentru a avea magistrații pe ce să-și dea cu părerea. Dosarul era bine mersi la Brașov. Pentru mai multă siguranță, s-a sunat ulterior și la Ploiești, pentru a se întreba dacă nu cumva, totuși, dosarul a ajuns și aici, în preziua procesului. Răspuns negativ. Ca atare, nimeni nu s-a prezentat la proces, fiind evident că la termenul din 28 mai urma să se pronunțe o nouă amânare. Când, ce să vezi! Chiar în seara de 28 mai, pe site-ul Curții de Apel Ploiești s-a publicat decizia de respingere a contestației în anulare solicitate de salariați, fapt care înseamnă că aceștia au pierdut iremediabil orice cale de atac, deci sunt buni de plată a primelor încasate anterior, cu tot cu comisioanele pentru executori și alte cheltuieli piperate.

Justiția nu este doar oarbă, ci și într-o ureche

„Nu ne-a venit să credem… Tot am zis că este o greșeală, pentru că este imposibil ca un judecător să judece ceva, fără a avea la dispoziție, în formă fizică, dosarul pe care îl judecă. N-o să credeți, dar exact asta s-a întâmplat. La Ploiești ni s-a respins contestația în anulare, fără ca dosarul să existe la instanță”, ne-a spus, efectiv șocată, Georgeta Roșu. Lucrurile au luat însă o turnură și mai absurdă, chiar a doua zi după afișarea pe site a uluitoarei decizii luate într-un dosar în care nu exista dosarul. Oamenii au sunat din nou la Brașov, de unde li s-a comunicat că dosarul nu plecase nicicum la Ploiești, și nici n-o să plece până nu se termină judecata de aici. De altfel, acest lucru a fost întărit și printr-un certificat de grefă de la Curtea de Apel Brașov, în care se spune cât se poate de limpede: „Dosarul nr 3493/109/2008 al Curții de Apel Brașov nu poate fi înaintat Curții de Apel Ploiești, pentru soluționarea dosarului nr 692/64/2012, decât după soluționarea contestației în anulare înregistrată sub nr de mai sus (contestația aflată pe rolul Curții din Brașov n.n.)”. A devenit deci tot mai evident că instanța din Ploiești a respins contestația în anulare, fără a avea la dispoziție dosarul care trebuia judecat! Oamenii s-au dus val-vârtej și la Ploiești, unde au cerut să studieze dosarul în baza căruia judecătorii le-au respins contestația. Atunci a ieșit la iveală toată grozăvia, când cei de la arhiva și registratura Curții de Apel Ploiești, dându-și seama cât este rahatul de mare, i-au dat afară pe solicitanți, ba au mai cerut și sprijinul jandarmilor pentru a-i evacua din instituție. Doar pentru că avuseseră îndrăzneala să ceară dosarul după care fuseseră judecați și li se tăiase și ultima cale de atac la proces. Dosar care, fapt unic credem în analele justiției, n-a existat la instanța care a pronunțat decizia. Adică, judecătorii au dat verdictul într-un dosar care nu exista la instanța de judecată. Au hotărât deci, după ureche. Va să zică, justiția noastră nu este doar oarbă, ci și într-o ureche. Ce să mai spui la final? Prea puține. Poate doar că, împreună cu avocații, cei aflați în proces au depus la CSM o sesizare prin care cer ca în comisia de disciplină să fie sancționați judecătorii care au dat neverosimilul verdict la Curtea de Apel Ploiești. Aceștia fiind acuzați de exercitarea funcției cu rea-credință, încălcarea flagrantă și deosebit de gravă (sub aspectul efectelor și imposibilității de reparare a pagubelor pricinuite) a normelor de drept procesual, cu consecința vătămării iremediabile a intereselor și drepturilor legale ale părților implicate în proces.
Mihai BĂDESCU

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii