Web Analytics
scris joi, 13.04.2023

Joia Mare. Ce denie se citește și ce tradiții se respectă

Este Săptămâna Patimilor, ultima săptămână din Postul Paștelui 2023 și perioada de dinaintea Învierii Lui Iisus. Joia Mare, la fel ca celelalte zile din Săptămâna Patimilor, este o zi cu o importantă încărcătură spirituală și religioasă.  Numită și Joia Neagră sau Joia Patimilor, aceasta este ziua care marchează Cina cea de Taină a Mântuitorului și citirea Deniei Mari.

Joia Mare. Ce denie se citește și ce tradiții se respectă

Citește și: Atenție la vopseaua de ouă! Poate conține până la 11 E-uri!

Denia pentru Joia Mare marchează patru evenimente importante din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor (ca pildă pentru smerenie), Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor. În această zi Iisus a luat masa alături de ucenici și a instituit Sfânta Taina a Împărtășaniei. Cu această ocazie le-a spălat picioarele celor 12 discipoli și le-a spus că unul dintre ei l-a vândut. După Cină, Iisus merge în grădina Ghetsimani să se roage, de unde este ridicat de farisei și dus, în final, în fața lui Pilat. Slujba din Joia Mare este marcată de o procesiune specială: sunt citite cele 12 evanghelii ale patimilor Mântuitorului, iar procesiunea religioasă cuprinde Denia şi Vecernia, care sunt alăturate Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare. La slujba din Joia Mare nu se mai bat clopotele, ci doar toaca, conform creştinortodox.ro.

Joia Mare mai este și ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu. În această zi, ca și în Sâmbăta Mare, gospodinele nu au voie să folosească două alimente: oţet şi urzici. Asta pentru că se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Mântuitorul a fost chinuit – rănile fiindu-i bătute cu urzici și stropite cu oțet. Mai mult, se spune că atunci când Iisus a cerut apă, în semn de batjocură, i s-a oferit să bea oțet. De asemenea, în Joia Mare gospodinelor le este interzis să spele haine. Ultima zi în care se pot face treburi casnice este Miercurea Mare.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *