Web Analytics

Istorie de suflet. 101 ani de la intrarea Armatei Române în Timișoara

de | 3.08.2020 10:48 | Cultură, Actualitate

         Cu 101 ani în urmă, la 3 August 1919, Armata Română a intrat în Timişoara, la câteva zile după instalarea administrației românești, consfințind astfel unirea Banatului cu patria mamă – România! 

Evenimentul a coincis cu ocuparea Budapestei de către armata română și alungarea regimului comunist instaurat de Kun Bela în Ungaria.

Unităţile armatei sârbe părăsiseră Timişoara în 27 iulie 1919.

În 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma, numit prefect al judeţului Timiş – Torontal de către Consiliul Dirigent, a decretat preluarea puterii şi instalarea administraţiei româneşti.

         La 1 august 1919 a sosit în Timişoara prima unitate de jandarmi români, iar la 3 august 1919 îşi fac intrarea solemnă în oraş unităţile Armatei Române, sub comanda colonelului Virgil Economu.

Au fost momente înălţătoare, care au marcat, în zbuciumata istorie a Timişoarei, o impresionantă zi de sărbătoare.

Potrivit mărturiilor din acel timp, pregătiri mai amănunţite pentru primirea Armatei Române nu s-au putut face. Dat fiind situaţia specială existentă în Banat, momentul sosirii trupelor române s-a ştiut doar cu trei zile înainte. O mărturie de atunci consemnează următoarele:

„Anunţul dat s-a lăţit ca fulgerul printre români şi însufleţirea a fost atât de mare încât bărbaţi şi femei, tineri şi bătrâni s-au grăbit să ia parte la sărbătoarea cea mare a primirei fraţilor cari ne-au adus libertatea dorită. Manifestarea publicului pentru acest moment înălţător a fost spontană, instinctivă, iar nu pusă la cale şi a decurs în cea mai perfectă ordine, cu toate că afluenţa de mase a fost enormă”.

Peste 100.000 de oameni, de pe cuprinsul întregului Banat, sosiţi cu trenul, cu căruţele sau călare au fost prezenţi la această sărbătoare românească.

  Flamura tricoloră împodobea o mare parte a caselor, drapate şi ele cu covoare româneşti şi ghirlande de flori. Străzile erau inundate de mulţimea celor dornici să ovaţioneze soldaţii unui Regiment care a luptat cu eroism pe fronturile din Dobrogea şi Moldova.

La ora 10,00, pe Calea Lugojului, a intrat în oraş coloana militară. În acordurile „Răsunetului” (Deşteaptă-te Române), i-a întâmpinat „un banderiu” de 900 de tineri bănăţeni călare, toţi în haine albe, naţionale, cu căciula de dorobanţ decorată cu panglică tricoloră. A fost un spectacol emoţionant.

        În fruntea primului batalion al Armatei Române se afla figura impunătoare a colonelului Virgil Economu. Prefectul, dr. Aurel Cosma, adresează salutul de bună venire: „Veacuri de-a rândul am avut bucurii puţine, supărări multe, după cum arată istoria. Acum, fraţii noştri, aţi venit în leagănul românilor, vărsând sânge pentru noi, care am gemut sub stăpânire străină.”

De la intrarea în oraş, coloana militară, urmată de sutele de călăreţi bănăţeni, se îndreaptă spre Biserica ortodoxă română din cartierul Fabric. În faţa ei, pe un altar improvizat, protopopul Ioan Oprea, asistat de şase preoţi, oficiază un serviciu divin. Răspunsurile le dau sutele de corişti români veniţi din satele învecinate.

         În cuvinte de aleasă simţire, protopopul Oprea salută Armata Română. Îi răspunde colonelul Economu: „Dumnezeu a fost totdeauna în inimile românilor, inimi curate, cu sentimente adevărate şi ne-a învăţat ca românul să se iubească şi să nu trăiască despărţit.”     

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii