Web Analytics
scris joi, 10.02.2022

Istoria milionară a cizmelor sau botinelor UGG: de la benzinărie la celebrități cuceritoare

Rihanna, Pamela Anderson (în costum de baie), Oprah Winfrey, Paris Hilton, Jessica Simpson… Nu sunt orice cizme, ci un simbol al identității. Ele stârnesc doar două sentimente: dragoste și ură. Nimic între. Sunt amândouă înspăimântătoare și iubitoare, pline de farmec și grotesc, o icoană culturală și un obiect identitar, confortabil și aspru, practic și grotesc, funcțional și urât, informal și cool, versatil și captivant, un semn de statut sau un cadou fantezist de Crăciun.

Istoria milionară a cizmelor sau botinelor UGG: de la benzinărie la celebrități cuceritoare

Cizmele sau botinele UGG sunt implicate într-un proces continuu. Totul depinde dacă numele lor este scris UGG sau ugg, majuscule sau minuscule. Pentru că pentru principalul său producător, firma nord-americană Deckers, acestea sunt o marcă înregistrată, în timp ce pentru omul de afaceri australian Eddie Oygur sunt un gen, precum șampania franceză, cava catalană, vinul de porto sau brânza feta grecească. Acolo este mărul discordiei.

Tom Brady, Kate Moss, Dennis Rodman, Serena Williams, Evan Mock, Justin Bieber… Cazul se află în instanță de cinci ani, iar o curte de apel americană a confirmat că Decker are dreptate, este marca lui, și Australian Leather (compania lui Oygur cu sediul la periferia orașului Sydney) și-a încălcat drepturile vânzând câteva online în Statele Unite pentru aproximativ 2.000 de dolari. Gluma l-a costat o amendă de 450.000 de euro plus plata cheltuielilor de judecată, care se ridică la câteva milioane. A dat faliment, dar nu s-a terminat aici, pentru că e decis să meargă la Curtea Supremă.

Botine dama vezi pe Emag ofertele zilei!

Sunt purtate de bărbați și femei, gay și heterosexuali, iarna și vara, la festivalurile de operă și rock, schiori și influenți, în locuri calde și reci, adolescenți și băbuțe cochete… Odată cu pandemia au devenit mai populare ca niciodată, cum ar fi hanoracele, pijamalele și papucii de casă, iar veniturile anuale ale Deckers depășesc 2,5 miliarde de euro. La urma urmei, are marca comercială în o sută treizeci de țări (primul său magazin a fost în Soho din New York, iar cel în care se vinde cel mai mult acum este în Honolulu).

Cizme dama– oferte online

Dar Oygur și mulți australieni spun că sunt ai lor, o emblemă a țării precum cangurii sau koala. S-au născut printre surferi, pentru a-și încălzi picioarele dupa ce călăreau pe valuri (lângă o plajă din Perth era o fermă cu oi și multă lână). La sfârșitul anilor șaptezeci, unul dintre ei, Brian Smith, a emigrat în California cu ideea de a importa produse în țara sa. Nu a reușit să importe nimic, dar într-o zi a văzut o fotografie cu un UGG (ugg) într-o revistă de surf și i-a trecut prin cap să facă treaba invers. A cumpărat câteva zeci de botine UGG, dar când a încercat să le vândă, au râs de el.

Totul s-a schimbat în anii optzeci și nouăzeci, când vedetele (Sarah Jessica Parker, Sienna Miller, Heidi Klum, Charlize Theron, Ariana Grande, Kate Hudson, Cameron Díaz…) le-au găsit amuzante și le-au purtat în public, chiar dacă în Australia sunt concepute pentru purtat prin casă (nu au toc, talpa este foarte subtire si piciorul lipsit de sustinere). Smith a vândut marca înregistrată către Deckers în schimbul a cincisprezece milioane de dolari, iar casa californiană le-a dat o nouă dimensiune, comercializand numeroase modele și colaborând cu designeri cunoscuți în căutarea de noi consumatori pentru ca aceștia să fie mereu la modă, precum blugii sau cămășile de flanel.

Celebritățile le-au transformat într-o icoană

Cara Delevingne, Anna Faris, Rosie Huntington-Whiteley, Jennifer López… Au fost definite drept „uniforma unui burghez cu gusturi vulgare”, iar o cafenea de pe Brick Lane din Londra chiar a pus pe ușă un semn care interzice intrarea celor care le poartă, dar fanii lor se numără în milioane în întreaga lume.

În urmă cu cincizeci de ani, erau vândute cu zece euro la benzinăriile australiene. Astăzi se poartă chiar și pentru a scoate gunoiul sau a plimba câinele, Deckers este cel mai mare importator de piele de oaie din lume (achiziționează din Spania, Irlanda, Marea Britanie, Australia), sunt fabricate în China, Filipine, Vietnam, Cambodgia și Republica Dominicană. Australienii le consideră a fi un gen și o parte a culturii lor. Dar judecătorii americani au ținut cu ai lor, așa cum era logic.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *