Web Analytics
scris miercuri, 14.04.2021

IPJ Argeş, condamnat să plătească daune de 100.000 lei unui piteştean bătut de un poliţist

# Hotărârea a fost dată la Curtea de Apel Pitești și a rămas definitivă, deoarece minuta de condamnare a polițistului fost rătăcită la Biroul Rutier și astfel IPJ Argeș n-a mai putut s-o atace
În 2016, un piteștean a câștigat la CEDO daune morale în sumă de 12.000 de euro pentru că nu a avut parte de un proces corect. Asta după ce fusese bătut de polițiștii de la Secția 3 Pitești. Acum a repurtat o nouă victorie, de data asta la Curtea de Apel Pitești. Ilie Iulică Stanciu, agentul care l-a bătut, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și plata unor daune de 100.000 de lei, în solidar cu IPJ Argeș. La Poliția Județeană este mare agitație, fiindcă instituția nu a făcut apel în termenul legal pe motiv că minuta de la instanță s-ar fi rătăcit pe drum și a ajuns, finalmente, la Biroul Rutier. Unde a fost tratată ca o simplă contravenție… rutieră. Iar de tărășenie s-a aflat chiar la minister.

IPJ Argeş, condamnat să plătească daune de 100.000 lei unui piteştean bătut de un poliţist

Cum a început totul

Incidentul s-a petrecut în septembrie 2009. Atunci când, într-o dimineaţă, piteşteanul Răzvan Laurenţiu Constantinescu a ajuns la Secţia 3 Pitești, după ce polițiștii de aici au fost solicitați de cei de la poliția locală în urma unui scandal între două persoane din cartierul Războieni. Una dintre acestea era chiar Răzvan Laurențiu Constantinescu. Acesta nu ar fi vrut să se legitimeze și nici să urce în dubă și atunci reprezentanții legii au folosit gaz iritant și l-au urcat cu forța în mașină. Iar la secție omul a fost bătut. A fost amendat pentru injurii și apoi lăsat să plece. Însă acesta ar fi continuat să înjure și atunci doi agenţi de poliţie au plecat în urmărirea sa, cu scopul de a-l readuce în incinta secţiei. Poliţiştii au declarat că l-au găsit căzut pe asfalt, lângă un stâlp, în timp ce Constantinescu a susținut că s-a folosit asupra lui spray iritant şi că a fost lovit, consecinţa fiind producerea unei fracturi de femur. Readus în secţie, omul a fost în cele din urmă luat de familie şi transportat la spital. Supus mai multor intervenţii chirurgicale, internat timp de două săptămâni, Constantinescu a avut nevoie, conform raportului de expertiză medico-legală, de 120 de zile de îngrijire medicală, fiindu-i implantată în picior și o tijă metalică. Potrivit medicilor specialişti de la Comisia superioară medico-legală, el nu şi-ar fi putut fractura femurul prin cădere, ci doar „prin mecanism direct de lovire activă”, adică în urma unei lovituri primite de la cineva. Cert este că CEDO a hotărât că petentul nu a avut parte de un proces echitabil și a stabilit daune morale, în virtutea faptului că piteșteanul a fost lipsit de o anchetă efectivă, iar statul român a fost condamnat să plătească. Și a plătit. Acum, victima s-a întors împotriva unuia dintre polițiștii care i-au rupt piciorul. Și a avut, din nou, câștig de cauză.

Inițial, procurorii argeșeni au dat NUP la plângerea penală împotriva polițiștilor bătăuși. Apoi instanța i-a obligat să refacă urmărirea penală

Ca să facem puțină istorie, pe 21 octombrie 2009, Constantinescu a depus plângere penală împotriva a patru poliţişti, principala acuzaţie adusă fiind cea de purtare abuzivă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a dispus neînceperea urmăririi penale în cauză, însă partea vătămată a contestat actul în instanţă. Judecătorii au întors dosarul la Parchet pentru completarea cercetării penale, dar s-a ajuns tot la NUP. Constantinescu a făcut cerere la procurorul general și a mutat dosarul la Parchetul Tribunalului Vâlcea, pe considerentul logic că la Argeș nu mai sunt întrunite condițiile unei bune urmăriri penale. De data aceasta a fost trimis în judecată agentul de poliție Ilie Iulică Stanciu și s-a format dosarul 13.731/288/2018, finalizat la Curtea de Apel în luna martie 2021. Hotărârea magistraților de la Curtea de Apel Pitești a fost de condamnare a agentului de poliție Stanciu Ilie Iulică la 3 ani de închisoare cu suspendare și plata unor daune, pentru purtare abuzivă, și având ca parte responsabilă civilmente Inspectoratul de Poliție Județean Argeș. Este vorba despre o sumă consistentă, 100.000 de lei, deci un miliard de lei vechi, ca daune morale, în solidar cu IPJ Argeș.
Citește și Polițist de la IPJ Argeș – cercetat de Anticorupție pentru fals intelectual
Citește și Dezvăluiri. Gheorghe Mihăilă descrie filiera prin care se dau şi apoi se anulează permisele port-armă la IPJ Argeş / „Cum să îmi dai arma dacă eu nu aveam dreptul, înseamnă că ai dat la toţi nebunii?!”
Citește și Iese la iveală o altă plângere împotriva lui Stelică Crăciun şi îngropată în sertarele IPJ Argeş

La testul poligraf, psihologul IPJ Argeş, Gabriela Marinoaica, i-a scos pe Constantinescu mincinos şi pe agentul de poliţie basma curată

În procesul de la Vâlcea având ca obiect plângerea împotriva netrimiterii în judecată, apare ca intimat un alt angajat al IPJ Argeș, psihologul cms.-şef Gabriela Marinoaica (foto). Aceasta a fost prinsă în hora inițială legată de abuzurile colegului său, Stanciu, după ce, în timpul anchetei, ca să își întărească probele în afirmarea faptului că Laurențiu Constantinescu a căzut și s-a lovit, procurorii au cerut un test poligraf. Rezultatul testului poligraf a fost acela că Laurențiu Constantinescu minte că a fost lovit, iar agentul Stanciu spune adevărul când susține că nu l-a atins pe Constantinescu. A urmat o plângere la DNA împotriva doamnei psiholog pentru abuz în serviciu, fals și uz de fals, plângere care nu s-a soldat cu începerea urmăririi penale. După o plângere împotriva soluției date s-a reușit strămutarea judecării cauzei la Tribunalul Vâlcea, care, însă, a respins plângerea. Nu vrem să anticipăm, însă este foarte probabil ca statul român să aibă parte de încă o plângere la CEDO.

Agentul de poliţie Stanciu s-a pensionat, iar IPJ Argeş trebuie să plătească oalele sparte

Și dacă vă întrebați ce mai face agentul de poliție, vă spunem că, între timp, Laurențiu Ilie Stanciu s-a pensionat din poliție, are acum 51 de ani și o pensie confortabilă. Întrebarea care se pune este dacă ar avea dreptul să beneficieze de această pensie. Deoarece e condamnat pentru o infracțiune săvârșită în timpul serviciului, ca angajat al IPJ Argeș, iar instituția trebuie să plătească acum oalele sparte. Și vă mai spunem că este mare dandana la sediul Inspectoratului Județean de Poliție, acolo unde se caută vinovatul din cauza căruia nu s-a făcut apel în termenul legal la respectiva hotărâre. Încă nu se știe cine e vinovatul, pentru că, sub o semnătură indescifrabilă, minuta de condamnare a ajuns la… Biroul Rutier, pentru implementare ca o simplă sancțiune contravențională. Apel s-a făcut, dar după depășirea termenului legal. S-a făcut și cerere de repunere în termen, dar a fost respinsă de Curtea de Apel Pitești. Așa se face că IPJ Argeș este bun de plată acum, în solidar cu Stanciu Ilie Iulică.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită