# Epurări politice la Inspectoratul în Construcţii. Garda de Mediu şi Casa de Asigurări de Sănătate nu sunt singurele instituţii din Argeş unde se fac concedieri pe criterii politice. Inspectoratul de Stat în Construcţii se află pe acelaşi trend, unul dintre cei mai experimentaţi şi profesionişti oameni de aici, este vorba despre inginerul Ion Ţârdea, simţind pe propria piele politica aberantă şi umilitoare impusă de directorul portocaliu Octavian Diaconescu.
Ion Ţârdea aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Lucrează în construcţii de peste 33 de ani, timp în care a trecut şi a condus multe dintre firmele de top din domeniu, reuşind să-şi facă un CV demn de invidiat. Mai mult, Ţârdea a condus Inspectoratul Teritorial de Construcţii Argeş (ITC) din 2003 până în 2005, iar patru ani a fost adjunctul aceleiaşi instituţii. Din nefericire, acestea sunt criterii fără nicio greutate în decizia conducerii Inspectoratului de a-l destitui. „Nu mă gândeam vreodată să ajung în situaţia de a fi dat afară după atâţia ani de muncă. Tot timpul mi-am făcut datoria, am avut conştiinţa lucrului bine făcut, n-am furat, iar acum am fost aruncat mai rău ca o măsea stricată”, ne-a spus Ion Ţârdea. De ce s-a ajuns aici? „Probabil că n-am corespuns politic, pentru că dacă ar fi s-o luăm după capacitatea profesională oamenii ăştia nu puteau în veci să mă dea afară. M-au lucrat, sunt nişte nemernici. Diaconescu e un tip care e în stare de orice ca să aibă funcţii. Gândiţi-vă că a fost capabil să-mi impute că n-am urmărit cum trebuie o clădire construită de societatea Apă Canal pe fonduri ISPA. Deşi totul a fost absolut în regulă, m-a băgat în comisia de disciplină. Chiar dacă nu mă voi întoarce niciodată în inspectorat, i-am dat în judecată, pentru că sunt curat, iar demiterea mea a fost abuzivă. A fost o făcătură”, a mai explicat fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.
Diaconescu a fost dat afară de la Conarg pe motiv de incompetenţă
Cine este de fapt noul director al ITC? Octavian Diaconescu este inginer constructor şi lucrează în cadrul inspectoratului din 2003. Intrarea sa în sistem a fost desigur una cu cântec, dacă ne gândim că, iniţial, n-a reuşit să obţină notă de trecere pentru cele două posturi de inspector scoase la concurs. Surse din instituţie susţin că Diaconescu s-a dus cu sarsanaua la minister astfel că s-a mai creat un post. La un moment dat s-a angajat ca director la Conarg, însă a plecat după câteva săptămâni pe motive de incompetenţă. După această experienţă a revenit în inspectorat unde nu s-a remarcat decât printr-o opoziţie perpetuă faţă de restul colectivului.
Şi-a pus concubina în postul de adjunct
Imediat după debarcarea lui Titi Ghica, demers care s-a făcut tot la intervenţia lui Octavian Diaconescu, în Inspectoratul de Construcţii s-a instaurat un climat tensionat şi dominat permanent de conflicte. Şi e normal să se întâmple aşa, din moment ce oamenii de valoare au fost trecuţi pe linie moartă pentru a le face loc celor din anturajul noii conduceri. Iar cel mai bun exemplu îl reprezintă decizia lui Diaconescu de a-şi instala concubina în postul de director adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Un alt motiv de iritare se leagă de intervenţiile abuzive ale directorului impus de PDL care îşi forţează subalternii să anuleze procese verbale în urma intervenţiilor politice, aşa cum s-a întâmplat recent în cazul unei firme din Bradu. Lucrurile nu se opresc însă aici, arhitecţii Gheorghe Eliade şi Mihai Zdravcu fiind daţi şi ei afară chiar dacă mai au câteva luni până la pensie. Din păcate, lista de concedieri a şefului ITC este deschisă în continuare, dacă ne gândim că Diaconescu a luat în cătare şi alţi inspectori care-şi văd postul ameninţat din cauza unor capricii sau răzbunări politice. „Problema e că instituţia a rămas fără oameni. Unii au plecat deja şi, probabil, urmează şi alţii, pentru că Diaconescu vrea să-şi aducă oamenii lui”, a confirmat şi inginerul Ţârdea.
(N. DINU)
0 Comentarii