Web Analytics

Ion Mînzînă, președinte PSD și CJ Argeș: „Zic să nu scăpăm din vedere ce a făcut echipa câștigătoare! Adică niște unii care se opun…” 

de | 4.08.2022 15:21 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Ion Mînzînă, președinte PSD și CJ Argeș: „Zic să nu scăpăm din vedere ce a făcut echipa câștigătoare! Adică niște unii care se opun cu toată puterea la o reglementare a pieței energiei și o impunere a unei taxe de solidaritate către companiile cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Multinaționale care fac profituri uriașe în România, cu muncitori români, dar care plătesc impozite infime în țara noastră. Voi cita din analiza dlui profesor universitar Mircea Coșea, un economist realist, care nu poate fi bănuit a avea preferințe de stânga și, consider eu, nici de dreapta.

Citește și: Opt firme din Argeş, în topul exploatării lemnului

În primele 4 luni ale acestui an, România a plătit în contul datoriei rostogolite (dobânzile la împrumuturile făcute de stat) aproape 9 miliarde de lei și se estimează că până la sfârșitul anului vom plăti 30 de miliarde de lei, față de anul trecut, când am plătit 16 miliarde de lei. (…) Este o enigmă, pentru că nici astăzi nu ni se spune cum a fost posibil ca, într-un an, guvernele Orban și Cîțu să ridice datoria publică a României de la aproximativ 30% la 50% în PIB. De ce au fost făcute acele împrumuturi atât de rapid și de mari? (…) A existat și un lucru care s-a prezentat a fi pozitiv pentru #România, și anume creșterea economică din primul trimestru cu 5,1%. Totuși, vedem că pe ansamblul țării, la nivel de cetățean, n-a avut nici un efect pozitiv, pentru că în România tot ceea ce produci se duce pe plata datoriilor”

Pe scurt, o întrebare fără răspuns, deși putem intui câte ceva în urma dosarelor penale deschise: de ce băieții aceștia „deștepți” au împrumutat țara atât de mult, într-un timp atât de scurt? Scuza cu pandemia nu ține, pentru că toate țările au fost afectate, toate s-au împrumutat, dar nu așa, orbește. Sau poate, mai corect spus, inclusiv din punct de vedere penal, premeditat. Cine a beneficiat de pe urma dobânzilor negociate? Dați un search pe “sfântul” Google!

Citește și: APP Argeș, scrisoare deschisă către Guvernul României

Unde s-au dus banii împrumutați, pentru că nu am auzit de firme românești salvate de la faliment prin infuzie financiară din partea statului, nici de vreo investiție în infrastructură de amploare în acele 20 de luni. Oare în zecile de milioane de doze de vaccinuri, cu care am fi putut vaccina și vecinii din regiune. Oare în aparatura luată de la chinezi care nici astăzi nu produce vreo mască. Oare în anumite „investiții” de care nimeni nu știe sau nu vrea să știeOare în bugetele unor primării conduse de primari care l-au votat la un moment dat pe Cîțu la șefia PNL pentru ca apoi să îl extirpe ca pe o măsea cariată și infectată.

Din cauza acestor „supermani”, și astăzi ne împrumutăm la dobânzi uriașe, deși suntem deja cocoșați de creditele făcute de cei doi. Și probabil că o mare parte din acești bani se duc în plata acelor datorii rostogolite de care vorbea Mircea Coșea. Degeaba se chinuie firmele autohtone să supraviețuiască și să producă, degeaba contribuie la creșterea economică, pentru că banii se duc să spele jaful făcut de acești indivizi! Aceiași indivizi care, împreună cu actualul ministru ale Energiei, Virgil Popescu, au permis o liberalizare sălbatică a prețurilor la energie, în ciuda tuturor informațiilor pe care le aveau cu privire la evoluția economică la nivel macro și la evoluția geo-politică. Tot PREMEDITAT!

Citește și: Fostul comandant al jandarmilor, col. Lupescu, le-a făcut plângeri penale şefilor Jandarmeriei şi SIPI

Pe spatele românilor și a firmelor românești, o parte din companiile din energie și statul fac bani cu grămada (s-a ajuns să se vândă MWh la valori care asigură producătorilor profituri de 4000-5000%!!), deși România este singura țară din Uniunea Europeană care este, practic, independentă energetic. Consumul de energie a scăzut deja cu 14%, asta și pentru că o serie din marii consumatori s-au închis, neputând suporta noile tarife pentru producție. PSD și-a făcut treaba, atât cât a putut. A reperat cât a putut repara și a impus o serie de măsuri sociale care au protejat cetățenii cei mai vulnerabili.

Dar aceste măsuri nu vor putea fi susținute pe o perioadă mai îndelungată dacă nu vor fi luate măsuri rapide, cu impact direct, în economie. Nu putem să subjugăm la nesfârșit firmele românești și #românii și să ne împrumutăm și pentru urmașii urmașilor noștri.

Poate aceia din #viitor vor avea putere să strige! Cei de acum au strigat cu altă ocazie. Acum tac…”

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *