Web Analytics

Mînzînă: „Fără eforturile miniștrilor din PSD, probabil că PNL ar fi sărbătorit 145 de ani de liberalism într-o cârciumă”

de | 27.05.2020 16:25 | Actualitate, Politica si Administratie

Președintele PSD Argeș, Ion Mînzînă, a vorbit despre cum a trecut Vila Florica de la Ștefănești în proprietatea statului, menționând contribuțiile foștilor miniștri ai Culturii, Lucian Romașcanu și Ionuț Vulpescu.

„Cu penele altuia te poți împodobi, dar nu poți zbura, reiau ce am spus într-o conferință de presă anterioară, citând din opera lui Lucian Blaga. Penibilitatea acestui moment, pe care l-am văzut cu toții, ține de o mică istorie și trebuie să facem niște precizări pentru a vedea ceea ce s-a întâmplat. Eu și președintele Manu am fost implicați în ceea ce s-a dorit să fie achiziționarea singurei clădiri de patrimoniu din România. Vă rog să căutați dacă statul român a mai achiziționat vreo clădire de patrimoniu. La un moment dat, toate demersurile făcute în ideea de a achiziționa această clădire, foarte importantă pentru istoria poporului român, ne-am aflat în situația în care, la sediul CJ, s-a prezentat un mare antreprenor, însoțit de avocații domniei sale și ni s-a dat un ultimatum ca până la data de 31 decembrie 2017 să ne manifestăm, într-un fel sau altul, dreptul de preemțiune asupra clădirii Brătianu. Ni s-a adus la cunoștință faptul că nu vom reuși niciodată să achiziționăm această clădire pe motiv că statul român nu-și manifestase dreptul de preemțiune. Părea un cunoscător. Mai mult, ne-a adus la cunoștință că experții domniei sale au mers ca vizitatori în această clădire și ne făcea niște analize a ceea ce înseamnă stadiul în care se află această clădire și sumele de bani care trebuie să fie alocate în viitor pentru ca ea să rămână o clădire de patrimoniu în picioare. Momentul respectiv l-am privit cu oarecare amuzament și am crezut că nu vom reuși performanța asta. Și aici trebuie să vorbim despre eforturile extraordinare făcute de către ministrul Culturii din acea perioadă, dl Ionuț Vulpescu, urmat de dl ministru Lucian Romașcanu, pentru că fără eforturile acestor miniștri ai Culturii din guvernarea PSD, probabil conducerea actuală a PNL-ului ar fi reușit să sărbătorească 145 de ani de liberalism într-o fastuoasă cârciumă. Lucrul acesta țin să vi-l spun pentru că mi-a fost și mie dat să văd cum, pentru prima dată, Parlamentul României a votat în unanimitate achiziționarea acestui obiectiv de patrimoniu și dl președinte a crezut de cuviință să atace la Curtea Constituțională această lege, pe motive chiar întemeiate. Nu-mi aduc aminte ca la momentul respectiv, când Curtea Constituțională a votat cu unanimitate de voturi faptul că legea este constituțională, ca dl Orban, săditorul de pomi de la vila Florica să fi avut vreo reacție. Atacul la CCR al dlui președinte putea să nu se facă. Mi-aduc aminte că în motivație se spunea că nu se poate face o lege pentru o casă. Oamenii aceștia se împăunează cu lucruri pentru care nu au făcut absolut nimic. Mulțumirile trebuie să fie adresate celor doi miniștri, ambiției lor de a duce la bun sfârșit achiziționarea acestei clădiri”, a spus liderul PSD Argeș.

Mînzînă: „Bine că ați luat-o (Vila Florica), să vedem dacă aveți capacitatea să o păstrați măcar la nivelul la care a păstrat-o CJ”

„Nimeni nu ne spune ce sume vor acorda cei de la Ministerul Culturii pentru buna funcționarea a acestui muzeu. Să nu credeți că ne-a fost ușor să acordăm sume foarte mari în perioada în care a aparținut CJ. Numai reparațiile din 2019 au fost la nivelul miliardelor, plus funcționarea. (…) Actualul ministru al Culturii ar trebui să răspundă la întrebarea care sunt sumele alocate pentru vila Florica? (..) Vă spun eu, în jur de 2 miliarde pe lună. Să sperăm că domnii de la Ministerul Culturii vor avea toată deschiderea să aloce aceste sume de bani. Un ochi râde, un ochi plânge. Eu, din punct de vedere economic, spun mulțumesc, mergeți liniștiți mai departe, bine că ați luat-o, să vedem dacă aveți capacitatea să o păstrați măcar la nivelul la care a păstrat-o CJ. Pentru că festivismul de operetă făcut astăzi, nu știu dacă va ține de cald mâine pentru vila Florica”, a declarat Ion Mînzînă în cadrul conferinței de presă de la CJ Argeș, miercuri, 27 mai.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole