# Argeșenii, vâlcenii, doljenii, prahovenii și chiar bucureștenii sunt așteptați miercuri, 5 martie, între orele 13-14, pe platoul Casei de Cultură din Mioveni, la protestul celor de la Dacia împotriva deciziei Guvernului de a amâna construcția acestei autostrăzi vitale. La fel ca în urmă cu trei ani, Dacia, oamenii Daciei mai exact spus, demonstrează din nou că reprezintă o forță, o voce de care ar trebui să asculte orice guvernant al României fie că vorbim de primul ministru, de miniștri ori de prefectul județului. Cel puțin 10.000 de oameni vor arăta acest lucru astăzi (miercuri, 5 martie) la prânz pe platoul Casei de Cultură din Mioveni. Sindicaliştii acuză lipsa măsurilor concrete de sprijinire a industriei auto, în principal aceştia protestând împotriva amânării execuţiei tronsonului de autostradă Piteşti – Sibiu. Acest tronson este considerat ca fiind de „importanţă deosebită pentru SC Automobile Dacia, pentru furnizorii săi şi pentru România”. Automobiliştii cer, de asemenea, şi suplimentarea tichetelor pentru programul Rabla. Totodată, muncitorii de la Mioveni vor protesta faţă de nerespectarea promisiunilor guvernanţilor cu privire la modificarea legislaţiei muncii. Despre manifestația de azi am discutat cu viceliderul Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache.
# Domnule Iordache, care sunt așteptările dumneavoastră de la acest miting, ce efecte credeți că va avea?
– Prima așteptare este aceea ca la această adunare populară, că așa denumește legislația în vigoare un astfel de eveniment, adunare populară, deci așteptăm ca la această mare adunare populară să vină alături de noi toți cei care mai au măcar o mică speranță că în această țară se mai poate trăi în condiții umane. Așteptăm ca toți cei care vor un viitor pentru această țară să vină și să ne sprijine. Trebuie să ieșim odată din această anchilozare în care am intrat de o bună bucată de vreme.
„Zona Craiova-Pitești-București-Ploiești reprezintă pentru România
ceea ce reprezintă Bavaria pentru Germania”
# Autostrada Pitești-Sibiu, lipsa ei mai exact, este principala dumneavoastră nemulțumire.
– Da, pentru că această autostradă este mană cerească nu numai pentru Dacia, așa cum s-ar crede ci pentru întreg sudul țării.
# Păi ce treabă are Prahova, de exemplu, cu Valea Oltului?
– Domnule, în sudul țării avem câțiva poli industriali: Craiova, Pitești, București, Ploiești la care se adaugă zona portuară Constanța. Această autostradă ar colecta tot ceea ce înseamnă aprovizionare și desfacere pentru acești poli. Zona Craiova – Pitești – București – Ploiești, acest zigzag industrial plus industriile orizontale reprezintă pentru România, păstrând proporțiile, ceea ce reprezintă Bavaria pentru Germania.
# Sună interesant această comparație…
– Da, și vă mai spun un lucru: această autostradă ar fi coloana vertebrală a infrastructurii și chiar a economiei României. Știți ce ar reprezenta, ar însemna Constanța – București – Pitești – Sibiu – Arad – Frankfurt, adică adevărata integrare a României în UE.
# Guvernanții par să nu fi înțeles acest lucru și preferă să facă autostradă la Comarnic.
– Normal, pentru că acolo au boierii patriei terenurile și trebuie să câștige ei nu cei pentru care Pitești – Sibiu ar însemna locuri de muncă?
# Câte locuri de muncă ar însemna această autostradă?
– Din informațiile noastre în momentul demarării construcției, concret cu șantier, nu declarativ sau pe hârtie ar apare într-o primă fază cel puțin 2000 de locuri de muncă și nu mă refer aici la cei care vor construi autostrada.
# Ați spus că în afara celor 10.000 de sindicaliști de la Dacia mai așteptați și alți participanți la miting.
– Așteptăm cât mai mulți oameni să fie alături de noi. Chiar vă rog să scrieți, pentru că ziarul dumneavoastră apare chiar în ziua mitingului, să le spuneți oamenilor să vină cât mai mulți alături de noi. Așteptăm să vină și oameni din Pitești, Curtea de Argeș, Câmpulung, Vâlcea, Craiova și chiar din Ploiești și București. Spuneți-le oamenilor că nu este numai un miting pentru Dacia ci este un miting pentru viitorul lor, al părinților lor și, mai ales, al copiilor lor.
# Nu vă e teamă că acțiunea dumneavoastră va fi folosită politic?
– Toată lumea trebuie să știe că în acțiunile noastre ne delimităm total de orice partid politic, subliniez: ne delimităm total. Oricum, când noi, cei de la Dacia, am avut ceva de spus am spus-o indiferent de culoarea celor care dețineau puterea politică în acel moment. Și acum, ca de fiecare dată, nu vrem să fim decât o voce care să fie ascultată.
Florin Silvestru
0 Comentarii