Web Analytics
scris miercuri, 16.03.2016

„Invit publicul să evalueze biblioteca din comunitatea lor, pentru că ea le aparţine”

# Interviu cu doamna Mihaela Voinicu, director adjunct al Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu”

„Invit publicul să evalueze biblioteca din comunitatea lor, pentru că ea le aparţine”

# După ocuparea funcţiei de director adjunct al Bibliotecii Judeţene Argeş, cât la sută din visele dumneavoastră legate de această instituţie s-au împlinit şi care sunt ele?
– Dacă am început dialogul nostru în acest registru vă pot spune că eu cred în oamenii care visează frumos pentru că mințile frumoase inspiră. Mi-am început cariera în bibliotecă având inițial un scop și o misiune: aceea de a planifica și organiza strategia de informatizare a bibliotecii, în scopul recuperării celor aproape 8 ani de decalaj între biblioteca publică din Argeș și alte biblioteci județene din țară. Alinierea infrastructurii informatice la cerințele societății era o misiune stringentă. Împreună cu echipa formată, am reușit ca, în trei ani, să avem 90% din baza de date ce cuprinde catalogul electronic al documentelor. Apoi, prin 2005 am realizat prima versiune a site-ului bibliotecii. Acum ne aflăm la a treia versiune, care a câștigat, acum doi ani, premiul pentru cel mai bun site de bibliotecă din partea Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România. Au urmat înființarea secției de Referințe Electronice și Internet și reorganizarea altor secții. Apoi, după integrarea noastră în UE, a venit vremea să abordăm proiectele cu finanțare externă. Așa s-a născut proiectul Centrului Europe Direct Argeș, serviciu de informare europeană pus la dispoziția publicului argeșean. A venit apoi un alt proiect, Biblionet – program național de dotare cu infrastructură IT a bibliotecilor din Argeș. Am format multe echipe și împreună cu colegii mei am lucrat pe mai multe planuri. Pe scurt, cam așa au trecut anii…

„Tinerii sunt cei care mă inspiră”

# Ştiu că aveţi planuri mari pentru dezvoltarea segmentului de educaţie informală a tinerilor. Puteţi să ne vorbiţi despre ele?
– Aceasta este cea mai recentă direcție în care lucrăm. Ideea a pornit, firesc, de la câteva realități. Faptul că serviciile unei biblioteci sunt definite tot mai des prin prisma nevoilor sociale pe care o astfel de instituție trebuie să le acopere și anume: nevoia reînnoirii constante a omului prin dezvoltarea personalității, nevoia de cunoștințe privită sub forma accesului la informații și a posibilității de a selecta, evalua și a înțelege corect aceste informații, nevoi culturale și nevoi de comunicare ce înseamnă dezvoltarea de abilități indispensabile societății în care trăim. Apoi a mai existat și un argument emoțional. Am văzut și am lucrat cu mulți tineri, voluntari la Centrul Europe Direct Argeș sau atrași de competiție, precum concursul „Bătălia cărților”. Sunt tineri nespuși de frumoși, care sunt la vârsta căutărilor și a alegerii unor direcții. Ei sunt cei care mă inspiră și ei ne dau permanent idei nouă,  celor care lucrăm în bibliotecă, provocându-ne să fim creativi. De aceea se impune periodic, în baza feed-back-ului primit, regândirea unor servicii, în scopul construirii unei instituții permanent active și plină de vitalitate. Cea mai recentă schimbare, din acest an, în acest sens este reorganizarea Secției Tinerilor. Am dorit să creăm un loc interesant și plăcut, în care nu numai copiii ci și părinții să vină pentru a petrece timpul într-un mod interesant, pentru a învăța dar nu în mod formal și rigid, pentru a își face noi prieteni. Activități creative și recreative precum cel de caligrafie, Atelierul de mărgelit, cel de Idei cusute, Clubul de făurit povești sau Atelierul de reciclare sunt doar câteva exemple. 
# În ultimii ani Biblioteca Judeţeană Argeş a devenit o redutabilă instituţie culturală. Evenimente marcante s-au petrecut aici, numeroase personalităţi ale culturii naţionale v-au trecut pragul. Cum aţi reuşit aceste performanţe?
– Nu am să fiu eu avocatul care pledează pentru a sublinia mulțimea evenimentelor care se petrec în bibliotecă, ar fi lipsit de modestie. Invit publicul să evalueze biblioteca din comunitatea lor, pentru că ea le aparține. Aduc, însă, câteva reflecții pe marginea întrebării dumneavoastră. Eu cred că atunci când vorbim despre cultură, fiecare dintre noi are propria înțelegere a noțiunii. Cultura se pretează la o definiție deschisă, la o abordare interdisciplinară care ar putea descifra diversele implicații socio-umane. Ne putem imagina totul precum o prismă optică care compune și descompune lumina dintr-un spectru. Ne putem gândi la puterea forței creatoare. Putem să trecem de la sfera artistică și să ne gândim la educația spirituală și la felul în care se modelează personalitatea prin cultură. În ziua de astăzi putem spune că și cultura informațională este una dintre fațetele prismei. Și mă gândesc aici la definiția dată de American Library Association: „o persoană care posedă cultură informațională este capabilă să conștientizeze nevoia de informație, să localizeze, evalueze și utilizeze eficient informația”. Iată că activitățile bibliotecii, educaționale, informative, culturale, surprind în ansamblul lor multe fațete ale culturii.

„Pe termen lung, fundamental este criteriul valorii publice”

# Care sunt evenimentele organizate de Bibliotecă în perioada imediat următoare?
– Dacă este să ne gândim la ceea ce ne propunem să realizăm pe termen scurt aș aminti programul nostru special pentru săptămâna „Școala altfel – 2016”, care vine cu idei și activități noi pentru elevi și dascăli și pe care îl puteți citi detaliat pe www.bjarges.ro. Apoi vom lansa concursul „Bătălia cărților”, proiect național aflat la a treia ediție. Aș mai aminti programul special pentru Ziua Europei -9 mai: „Europa – spațiu al diversității și al valorilor”. În faza de discuții și construcție este acum programul pentru „Biblioteca din vacanță”. 
Pe termen lung, însă, pentru mine, fundamental este criteriul valorii publice ilustrat prin servicii specifice, constant actualizate. Având această viziune de dezvoltare în minte și lucrând împreună cu colegii mei, în diverse echipe, specializate și profesioniste, cred că ne vom mai întâlni și veți avea prilejul să mai scrieți despre Biblioteca Județeană din Argeș.
Emilia Popa

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...