Web Analytics

Inventatori şi invenţii, în perioada interbelică

de | 11.04.2018 18:52 | Cultură

9 inventatoriNe folosim în fiecare zi de o sumă de obiecte și accesorii, menite să ne mijlocească îndeplinirea unor scopuri și să ne facă existența mai ușoară. Pe altele le folosim mai rar, fără a le fi însă mai puțin tributari, în timp ce unele ne salvează de-a dreptul viața. În foarte puține cazuri devenim curioși referitor la originile lor, la cum, când și cine le-a creat. Prea rar ne întrebăm ce anume din toate lucrurile pe care le întrebuințăm au ca sursă un izvor autohton în mințile creatoare și în mâinile dibace ale semenilor noștri.

Oamenii, dintotdeauna, au căutat să-și facă viața mai frumoasă și mai ușoară. De aceea, s-au străduit să născocească, să creeze, să inventeze lucruri noi, folosindu-și imaginația și inteligența.
Lumea întreagă este plină de nenumărate invenții, unele mai spectaculoase decât altele. Născocite de oameni geniali, toate aceste invenții au schimbat enorm viața omenirii. Imaginați-vă doar pentru o clipă cum ar fi viața noastră de astăzi fără telefon, fără autoturism sau fără hârtie.
Unii inventatori s-au stins din viață fără a afla vreodată imensul beneficiu pe care l-au adus omenirii invențiile lor. Fie că este rodul unei munci de-o viață, fie că se datorează unei pure întâmplări, invenția rămâne pentru totdeauna legată de numele celui care i-a dat naștere.
Importanța unor invenții este cu atât mai mare, cu cât acestea i-au permis omului să realizeze nenumărate descoperiri. De exemplu, pentru a descoperi America, mai întâi, omul a trebuit să inventeze corabia, iar pentru a analiza microbii sau bacteriile, el a trebuit să inventeze microscopul.
Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș organizează, în perioada 2-30 aprilie, expoziția ,,Inventatori și invenții în perioada interbelică”, în care sunt aduse în prim-plan unele dintre cele mai ,,ciudate” invenții: aparatul de trasmis fotografii la domiciliu, sania cu elice, vibrafonul, automobilul fără benzină.
Cum ar arăta viața noastră fără invenții? Putem spune că activitatea inventatorilor este pusă în serviciul societății, obiectivul ei final fiind utilizarea cât mai largă a realizărilor și aplicarea lor în toate domeniile. De aceea, importanței unei invenții nu i se poate aplica un set restrâns de criterii, ci aceasta trebuie privită la modul general.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii