Web Analytics

Învăţătorul Marin D. Branişte, omagiat printr-o expoziţie şi o carte

de | 24.11.2022 12:25 | Actualitate, Cultură, Home

Cunoscutul dascăl argeșean Marin D. Braniște a fost omagiat prin realizarea unei expoziții și scrierea unei cărți. Casa Omagială „Învăţător Marin D. Branişte” a fost inaugurată în comuna Suseni, județul Argeș, în mai 2021, când s-a oficiat și un parastas. La inaugurare au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a fost student și doctorand al profesorului dr. în Teologie Ene M. Braniște; Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, reprezentanți ai administrației locale și locuitori ai comunei, dar și deputatul Aurel Bălășoiu.

Iar anul acesta a apărut cartea „Expoziția Omagială «Învățător Marin D. Braniște». Inaugurare”. Autorii sunt Emanuela Marinescu, Emanoil Viorel Dinescu, Claudia Dinescu, Anca Silvia Dinescu. Cuvântul înainte este semnat de deputatul de Argeș Aurel Bălășoiu. Redăm câteva dintre însemnările deputatului, care vorbește cu venerație despre învățătorul Marin D. Braniște, pe care îl numește „far călăuzitor pentru copiii din Suseni”, „jertfitor pe altarul școlii rurale” sau „învățător de excepție”.

Citește și Inginerul Nicolae E. Branişte lansează un volum de versuri

„Cu pilda vieții, acest slujitor al catedrei în toată cariera a ars ca o torță alături de copiii truditorilor pământului, în care a sădit scânteia vie a dorinței de a afla cât mai multe, de a iscodi, de a ști să despartă binele de rău, de a se comporta cu demnitate, de a-și păstra credința strămoșească, de a iubi țara și de a deveni oameni adevărați. A fost o mândrie să spui că ai avut învățător pe domnul Braniște. A absentat de la catedră numai în anii în care a participat la luptele din Războiul Balcanic, 1912-1913, și ale Primului Război Mondial. Mare i-a fost bucuria reîntregirii neamului românesc la 1 Decembrie 1918! A renovat localul școlii de la Boerești, a sprijinit construcția localului de la Strâmbeni, din 1938. A înființat și condus Banca Populară din Suseni, a organizat și condus Căminul Cultural și Biblioteca Școlară”, a amintit deputatul Aurel Bălășoiu (foto) despre profesorul Marin. D. Braniște.

Și a întărit: „Ca deputat de Argeș în Parlamentul României 2020 – 2024, apreciind la superlativ Expoziția Omagială «Învățător Marin D. Braniște», voi sprijini înnobilarea Patrimoniului Cultural rural prin înființarea unor Case Memoriale în satele în care acei «academicieni», precum Marin D. Braniște din Suseni, au fost adevărați mucenici ai apostolului”.

Citește și ÎPS Calinic și Mitropolitul Laurențiu al Ardealului au inaugurat casa omagială „Învăţător Marin D. Branişte” din comuna Suseni

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole