Inteligența emoțională – ca element central al procesului de modelare structurală a copilului – a fost miezul conferinței susținute miercuri, 9 martie, la Biblioteca Județeană Argeș, de Adriana Mitu, specialist în relația delicată și, adesea, complicată părinte-copil, și autoare a lucrării „Puterea părinților. Succesul copilului tău depinde de tine”.
Moderatoarea evenimentului, psihologul clinician Elena Sachelarie, a reușit să capteze auditoriul jucându-se cu imaginația lui obosită, înviorându-i reflexele și propunându-i să gândească detașat. Granițele interioare ale adultului pot fi lărgite inclusiv prin observarea atentă a copilului pe care-l crește. Identificarea și gestionarea emoției rămân, așadar, dincolo de orice alte abordări, premisele creării unui sistem de relații corecte.
Pe lângă aspectele referitoare la dezvoltarea neurologică a copiilor, Adriana Mitu a subliniat rolul valorilor parentale în contextul educației emoționale. Din 1990, odată cu schimbarea de regim, România a intrat, din perspectiva psihologilor, în era relațiilor, ceea ce înseamnă că sănătatea și calitatea vieții noastre depind de sănătatea și de calitatea relațiilor pe care le stabilim. Copiii trebuie să fie pregătiți să facă față unei palete largi de provocări, ținând cont de faptul că schimbarea în sine reprezintă o realitate psihologică bulversantă. Este esențial ce fel de copii creștem, este secundară tipologia lumii pentru care îi creștem – a mai precizat Adriana Mitu.
Denisa Popescu
0 Comentarii