Web Analytics

Institutul Pomicol Mărăcineni încearcă să îşi recupereze prin instanţă investiţiile în plantaţiile retrocedate

de | 4.06.2021 10:04 | Actualitate, Economie

# Aproape 3 miliarde de lei vechi, în plantații și diferite lucrări, este suma pe care Institutul de Cercetare trebuia să o recupereze
Prin protocolul de predare-primire a terenurilor cu destinație agricolă din domeniul public al statului, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni a predat pârâtei Comisia Locală de Fond Funciar Mărăcineni, în 2007, suprafața totală de 51,19 ha, agricol și neagricol, conform anexei validate prin hotărâre a Comisiei Județene de Fond Funciar Argeș.
În cuprinsul protocolului încheiat s-a menționat că valoarea investițiilor rămase de recuperat (plantații, drenuri absorbante, drenuri colectoare, desecare), înscrise în contabilitatea Institutului, se ridică la suma de 282.888,28 lei, iar recuperarea acestora se va face de la viitorii proprietari pe ale căror amplasamente se află plantațiile, în termen de cel mult 10 ani, conform legislației în vigoare. De asemenea, Comisia Locală de Fond Funciar Mărăcineni s-a obligat ca, odată cu punerea în posesie, să întocmească un angajament de plată pentru recuperarea investiției, să urmărească achitarea anuală și să vireze banii în contul Institutului până pe data de 15 decembrie a fiecărui an.
Numai că cei zece ani au trecut de multișor, ba încă vreo trei în plus, iar Institutul Pomicol de la Mărăcineni încearcă, încă, să își recupereze din pierderile avute în urma retrocedării proprietăților.
Astfel, pe rolul instanțelor argeșene se află în 2021 procese în care Institutul, în calitate de reclamant, solicită diverse sume reprezentând o parte din valoarea rămasă neamortizată a investiției preluate împreună cu terenul pe care pârâții au fost puși în posesie. Mai ales că, prin angajamente semnate, debitorii s-au obligat să achite către Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni suma care trebuia achitată anual în termen de 10 ani, până la data de 1 decembrie a fiecărui an, la Primăria Mărăcineni (suma fiind actualizată anual în raport de rata inflației, Primăria Mărăcineni având obligația de a comunica debitorului cuantumul acesteia).
În perioada 2011-2019, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni a trimis mai multe notificări pentru achitarea sumei datorate cu titlu de contravaloare investiții, acestea fiind transmise prin poștă, cu confirmare de primire. De asemenea, reclamantul a notificat pârâta Comisia Locală de Fond Funciar Mărăcineni în vederea comunicării angajamentelor de plată pentru persoanele puse în posesie și plata sumelor astfel datorate. Doar după ce au fost acționați în instanță, debitorii au început să își plătească datoriile.
Citește și Institutul Pomicol de la Mărăcineni e pe cale să breveteze un nou soi de măr
Citește și Judecătoarea Inge a retrocedat în natură Institutul Pomicol de la Mărăcineni
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. ” Alina Crangeanu … Aproape 3 miliarde de lei vechi, în plantații și diferite lucrări, este suma pe care Institutul de Cercetare trebuia să o recupereze” . Tato … te mai destupa la creiere , traieste-n prezent ; nu pe … „lei vechi” !
    Cum… candva/ pe vremuri, „melior” zicea” … ” Cu voi, viitorul trece ! „