Institutul „Elie Wiesel” vrea schimbarea denumirii Liceului din Stâlpeni

de | 29.06.2017 | Actualitate

7 petrescu stalpeni# Liceul poartă numele unui fost secretar de stat din Guvernul lui Ion Antonescu
A reînceput disputa privitoare la personalităţi româneşti incriminate de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”!

În urmă cu doi ani, după modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, în colimatorul Institutului a intrat filosoful muscelean Petre Ţuţea, simpatizant al Mişcării Legionare. Atunci, Primăria Boteni, localitate natală a filosofului, şi Primăria Câmpulung, au fost somate să înlăture simboluri şi denumiri asociate numelui Petre Ţuţea, însă autorităţile locale au ignorat solicitarea. Pe de altă parte, în Timişoara s-a acceptat schimbarea denumirii unei străzi, astfel că numele lui Petre Ţuţea a dispărut din nomenclatorul local.
Câmpulungul a mai avut de decis şi în privinţa străzii Mareşal Ion Antonescu. Acum, în diverse documente, strada figurează ba cu vechea denumire, ba ca fiind Şoseaua Naţională.
Institutul „Elie Wiesel” a revenit recent cu cereri adresate Ministerului Afacerilor Interne de schimbare a denumirii unor străzi şi instituţii de învăţământ tot pe motivul colaborării personalităţilor în cauză cu mişcările antisemite. La Cluj, Primăriei i s-a cerut ca strada Radu Gyr să fie redenumită. Autor al imnului neoficial al Mişcării Legionare, Radu Gyr, pe numele său adevărat Radu Demetrescu, a fost un scriitor şi jurnalist de excepţie. Născut la Câmpulung Muscel în 1905, Radu Gyr este autorul celebrei poezii „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”, manifest pentru care a primit o a doua condamnare la închisoare din partea regimului comunist. Potrivit informaţiilor pe care le avem, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a scos de pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu din iunie propunerea de schimbare a denumirii străzii Radu Gyr. El a motivat gestul prin faptul că a primit mii de cereri de respingere a hotărârii, anunţând că este nevoie de dezbateri şi discuţii suplimentare asupra subiectului.
Un al doilea obiectiv vizat de Institutul „Elie Wiesel” şi având legătură cu Muscelul şi Argeşul este Liceul Tehnologic „I.C. Petrescu” din Stâlpeni. Fost pedagog şi secretar de stat în Guvernul Antonescu, profesorul Petrescu s-a născut în 1892 la Rădeşti-Stâlpeni, a studiat în Germania şi Franţa şi a devenit unul dintre artizanii modernizării învăţământului din România. Potrivit secretarului comunei Stâlpeni, Marius Dinculescu, solicitarea de schimbare a denumirii Liceului a fost primită săptămâna trecută. Deocamdată nu a fost analizată şi, pe cale de consecinţă, nu a fost oferit un răspuns. Iar cum şedinţa de consiliu pe iunie a fost deja ţinută, o vom aştepta pe cea din iulie pentru a afla reacţia autorităţilor locale.

Mareșalul Ion Antonescu, interzis la Pitești

7 antonescuDe aproape 16 ani, tot la solicitarea mai multor organizații internaționale, s-a schimbat denumirea străzii din Pitești ce purta numele mareșalului Ion Antonescu, stradă aflată la doi pași de centrul municipiului și unde viitorul mareșal se născuse și își petrecuse copilăria. Din 2001, strada a revenit la vechiul nume – Smeurei.

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Acest articol este despre: elie wiesel,ion antonescu,primaria stalpeni

Ultimele articole

Accident mortal pe DN 7, ce leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea
Accident mortal pe DN 7, ce leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea

Polițiștii Serviciului rutier au intervenit, în urmă cu puțin timp, la un accident în comuna Milcoiu, Drumul național 7, kilometrul 156, la limita cu județul Argeș. Din primele date se pare că în accident este implicat un autoturism și un tir. Din păcate, șoferul...

Polițiștii argeșeni, surpriză pentru admiratorul lor de 3 ani
Polițiștii argeșeni, surpriză pentru admiratorul lor de 3 ani

Sărbătoarea Sfântului Andrei are o semnificație aparte pentru toți românii. Un micuț român, pe nume Andrei, care la aproape 3 anișori este un admirator înfocat al polițiștilor, a fost astăzi vizitat de polițiștii argeșeni. Cel mai mult el s-a bucurat de prezența...

Ceremonie militară, de 1 Decembrie, în Piața Vasile Milea
Ceremonie militară, de 1 Decembrie, în Piața Vasile Milea

60 de militari, 16 ofițeri și subofițeri ai Jandarmeriei Argeș, 16 ofițeri și subofițeri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, 15 salvatori montani și reprezentanți ai Poliției Locale Pitești vor participa la ceremonia militară ce va fi organizată cu...