Băncile croate au epuizat toate căile de atac împotriva deciziei Tribunalului din Zagreb prin care opt bănci au fost obligate să convertească creditele din franci elveţieni (CHF) în kuna, la cursul de la data acordarii, anunţă, pe pagina de Facebook, reprezentanţii Asociaţiei CREDERE, care subliniază că este vorba de peste 100.000 de împrumuturi în moneda elveţiană. Conform acestora, Înalta Curte şi Curtea Constituţională s-au pronunţat în favoarea împrumutaţilor, menţinând hotărârea Tribunalului din Zagreb.

Citește și: PERCHEZIȚII DE AMPLOARE ÎN ROMÂNIA ȘI SPANIA! PROXENEȚI ȘI CĂMĂTARI – „CĂLCAȚI” DE MASCAȚI!

De asemenea, băncile croate au renuntat şi la procesul împotriva statului croat demarat la curtea de arbitraj de la Washington, în urma unei inţelegeri amiabile între cele două părţi care nu presupune în niciun caz virarea de sume de la bugetul statului croat, mai anunţă sursele citate.

Asociaţia Franak a postat, astăzi, pe pagina sa de Facebook, următoarele:

„1. Toate persoanele care au avut un împrumut în CHF de orice fel, indiferent dacă este vorba despre segmentul rezidenţial, auto, ipotecar sau fără ipotecă, au dreptul la anuităţi private restante din cauza creşterii ratelor dobânzii şi a creşterii ratelor de schimb CHF în creditele lor.

2. Pe lângă sumele plătite în plus, toţi reclamanţii vor primi şi dobânzi de întârziere pentru sumele plătite în exces.

3. Au existat aproximativ 70.000 de împrumuturi în Croaţia care au fost rambursate înainte de conversia împrumutului în CHF şi toate persoanele care au astfel de împrumuturi îşi vor primi, fără îndoială, banii, dar trebuie să dea în judecată băncile pentru asta.

4. Persoanele care au convertit împrumuturile în temeiul legii şi care nu au dat în judecată băncile până în prezent ar trebui să aştepte în continuare până când Curtea de Justiţie a UE se pronunţă asupra drepturilor lor după conversie.

Citește și: Bombă! S-a clasat dosarul „Consultanţa 2”, în care erau cercetaţi 20 de primari şi foşti primari din Argeş

Asociaţia Franak nu şi-a încheiat lupta activistă cu băncile. (…) Estimăm că, pentru fiecare împrumut, băncile datorează, cu tot cu dobânzi de întârziere, între 50% şi 80% din valoarea împrumutului în kuna”.

În 2018, Tribunalul Comercial din Croaţia pronunţa o hotărâre definitivă prin care arăta că clauza de risc valutar aferentă contractelor de credit în franci elveţieni este nulă, având în vedere faptul că băncile nu şi-au informat clienţii cu privire la riscurile aferente.

Instanţa de judecată a arătat că opt bănci din Croaţia au încălcat legislaţia de protecţie a consumatorilor, prin introducerea de clauze abuzive în contractele de credit în franci elveţieni acordate în perioada 1 octombrie 2004 – 31decembrie 2008. Astfel, Tribunalul a menţionat că împrumutaţii nu au fost informaţi în mod corect asupra riscurilor la care se expun şi că nici nu au primit toate informaţiile necesare, astfel încât consumatorul să ia o decizie raţională. De asemenea, instanţa mai preciza că împrumutaţii au fost puşi în imposibilitatea de a aprecia în vreun fel derularea contractului de credit, nu doar cu privire la cursul de schimb, ci şi cu privire la rata dobânzii.

Citește și: Raportul de control la spitalul „Matei Balș” avertiza, încă din 2020: lipsă proceduri la lucrul cu oxigen, risc de incendiu

Instanţa a dispus ca cele opt bănci să convertească creditele din CHF în moneda locală (kuna), la cursul de la data acordării. De asemenea, unele bănci au fost obligate să transforme rata dobânzii din variabilă în fixă. Impactul asupra băncilor ar putea ajunge până la 2 miliarde de euro, conform estimărilor de la data respectivă, arată site-ul contrabanci.com.

Cele 8 bănci sunt: Zagreb Bank, the Economic Bank Zagreb, Erste & Steiermarkische, Raiffeisenbank Austria, Addiko Bank (fosta Hypo Alpe Adria Bank), OTP Bank Croatia, Sberbank and Splitska banka (fosta Societe -Generale).

Băncile au atacat hotararea la Înalta Curte şi la Curtea Constituţională, iar astăzi instituţiile de credit au pierdut definitiv procesul.