Web Analytics

Se înmulţesc presiunile asupra Fundaţiei „Conservation Carpathia”

de | 4.07.2019 13:37 | Actualitate

# După ce CCIA Argeş a criticat intenţia de a realiza un parc naţional în Făgăraş, opoziţie face şi un deputat de Vâlcea

Deputatul PSD Eugen Neaţă a anunţat, săptămâna trecută, în plenul Parlamentului, că va cere Guvernului să anuleze Memorandumul semnat de executivul Dacian Cioloş privind darea în administrare a peste 16.000 de hectare din Munții României către Fundaţia „Conservation Carpathia”. Parlamentarul vâlcean susţine că pe 6 iulie se va duce în Munţii Făgăraş, la Bâlea Cascadă, pentru a arbora drapelul României.
Demersul lui Neaţă vine la puţin timp după ce Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş a criticat ideea transformării Făgăraşului în parc naţional, opinia CCIA Argeş fiind publicată în „Jurnalul de Argeş”. Deşi acest lucru a fost făcut public de mai mult timp, demersurile opozante intenţiei celor de la Fundaţia „Conservation Carpathia” s-au înmulţit recent, dovadă şi poziţia adoptată de deputatul PSD de Vâlcea. Neaţă susţine că Fundaţia nu are intenţia de a proteja natura, ci are planuri patrimoniale. Deputatul spune chiar că, dacă planurile FCC vor fi duse la capăt, s-ar putea închide Transfăgărăşanul.
„În calitatea pe care o am, de deputat în Parlamentul României, reprezentant al poporului în forul legislativ al statului, cer Guvernului României să analizeze modul prin care Memorandumul privitor la Fundaţie a fost întocmit şi aprobat de Dacian Cioloş şi apoi să-l revoce de îndată!”, a declarat Neaţă.
Revolta acestuia are în spate şi cele întâmplate în ultimul timp în Vâlcea, Braşov, Sibiu şi Argeş, acolo unde Fundaţia „Conservation Carpathia” a organizat dezbateri publice pe marginea întocmirii unor planuri de management ale zonelor primite în administrare de la Guvernul Cioloş. În unele localităţi, oamenii s-au opus totalmente ideii ca Masivul Făgăraş să devină zonă protejată ca parc naţional, considerând că vor avea de pierdut prin restricţiile ulterior impuse. Ei susţin că, aşa cum munţii au fost păstraţi şi protejaţi până acum, aşa vor fi şi de aici înainte, fără să fie declaraţi ca fiind parte dintr-un parc naţional.

Fundaţia „Conservation Carpathia” a primit în custodie o suprafaţă de 13.213 hectare de zonă forestieră, care constituie Situl Natura 2000 Râul Târgului – Argeşel – Râuşor, pentru aceasta implementând deja un proiect de întocmire a Planului de management. Doar că situl a fost preluat în 2018 de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, prin adoptarea de către Guvern a unei ordonanţe în legătură cu care a fost sesizată Curtea Constituţională a României.

Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii