Web Analytics

Infringement – România, vizată de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în domeniul stabilităţii financiare, al energiei şi climei

de | 18.02.2021 19:01 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Politica si Administratie

            1.   Stabilitate financiară

Scrisoare de punere în întârziere în domeniul „Combaterea spălării banilor”: Comisia îndeamnă România, Germania şi Portugalia să transpună în mod corect cea de a 4-a Directivă privind combaterea spălării banilor.

Citește și: Scos din casa de oaspeţi a Câmpulungului, Ţâroiu o face obraznică pe Lasconi

Lacunele legislative dintr-un stat membru afectează UE în ansamblul său. Din acest motiv, normele UE trebuie să fie puse în aplicare și respectarea lor trebuie supravegheată în mod eficient, pentru a combate criminalitatea și a asigura protecția sistemului nostru financiar. În acest sens, Comisia a decis astăzi, 18 februarie, că statele membre în cauză trebuie să abordeze aspecte fundamentale ale cadrului de combatere a spălării banilor, cum ar fi schimbul adecvat de informații cu unitățile de informații financiare (FIU), cerințele de precauție privind clientela și cooperarea adecvată între FIU-uri, sau transparența registrelor centrale ale beneficiarilor reali

     

                2.   Energie

Aviz motivat pentru Securitatea aprovizionării cu gaze naturale: Comisia solicită României şi Croaţiei să pună în aplicare în mod corect normele UE.

Citește și: Un tribunal olandez dispune ridicarea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii

Regulamentul (UE) 2017/1938 stabilește cerințe de prevenire și reacție la întreruperile potențiale ale aprovizionării cu gaze în UE. În acest context, este esențial să existe evaluări ale riscurilor, planuri de acțiune preventive și planuri de urgență. Comisia monitorizează îndeaproape punerea în aplicare a regulamentului în toate statele membre, inclusiv eforturile de punere în aplicare a mecanismului de solidaritate. În mai 2020, Comisia a decis să trimită acestor state membre scrisori de punere în întârziere. Între timp, toate statele membre vizate și-au prezentat planurile, cu excepția Croației și a României.  Comisia a decis astăzi, 18 februarie, să trimită avize motivate Croației și României pentru nerespectarea anumitor dispoziții ale Regulamentului.

 

                3.     Climă

Scrisoare de punere în întârziere în domeniul „Calitatea aerului”: Comisia solicită României să își îmbunătățească legislația privind emisiile industriale. Comisia solicită României să își alinieze legislația națională la Directiva UE privind emisiile industriale (DEI) (Directiva 2010/75).

Citește și: Parchetul European i-a acceptat pe cei şase procurori români selectaţi de Ministerul Justiţiei

Sistemul juridic român nu garantează punerea în aplicare a obiectivelor-cheie ale directivei, în special cele care se referă la faptul că instalațiile pot să funcționeze numai dacă dispun de autorizațiile necesare. Pe de o parte, sistemul juridic român, în forma sa actuală, introduce sancțiuni foarte mici și inadecvate, care nu asigură eficacitatea, proporționalitatea și caracterul disuasiv, astfel cum se prevede în directivă. Pe de altă parte, autoritățile române nu pun în aplicare legislația existentă în mod coerent la nivel administrativ (de exemplu, suspendarea funcționării instalațiilor fără autorizație), în timp ce sistemul judiciar român nu aplică sancțiunile, ceea ce anulează eficacitatea și caracterul disuasiv. Prin urmare, Comisia trimite o scrisoare de punere în întârziere României, care are acum la dispoziție două luni pentru a soluționa deficiențele semnalate de Comisie.

 

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Pe cat timp / cu varfu’-n jos , leprele vor haladui … sansa este a ‘otilor !