Web Analytics

Cum a înfrăţit Camorra oraşele Piteşti şi Caserta

de | 20.12.2018 13:09 | Dezvăluiri

# Exclusiv. Bubuie dosarul lui Inquieto în Italia. Presa vorbeşte despre legături periculoase # Viceprimarul din Caserta, care a venit la Pitești și a semnat împreună cu Tudor Pendiuc protocolul de (re)înfrățire, e actualmente judecat în Italia pentru licitații trucate și contracte date mafiei # Și fostul primar italian care a semnat înfrățirea cu Piteștiul era în vizor pentru asociere cu mafia, dar a murit răpus de un infarct
Tocmai când îi expira mandatul în baza căruia fusese extrădat în Italia, Înalta Curte din România l-a mai lăsat pe Nicola Inquieto în mâinile justiției din Peninsulă încă șase luni, la cererea acesteia. Asta pentru că, după cum scriu jurnaliștii italieni, în România nu există în legislația penală noțiunea de prejudiciu rezultat din asocierea de tip mafiot.

„Il Mattino” face legătura între prima soție a lui Inquieto și plantarea acestuia la Pitești, fix în perioada semnării protocolului de înfrățire cu Caserta

Foarte interesant e că presa din Italia făcea referire, la momentul arestării lui Nicola Inquieto (membru al clanului Casalesi din Caserta, condus de bossul Michele Zagaria), la istoria înfrățirii dintre orașele Caserta și Pitești.
De altfel, presa din Italia îl numește pe Inquieto drept ”casalesul român”. Cităm: „La data la care era avansată prima propunere de înfrățire, Caserta era numită mica Brianza a Campaniei, pentru calitatea vieții, ordine și disciplină. Era în 1975, când a pornit, deci, prima propunere de înfrățire între Caserta și Pitești, între localitatea din Provincia Campania și localitatea din România…. Curioasă coincidență, dar la distanță de un sfert de secol, în anii în care sporea puterea imobiliară a clanului lui Zagaria chiar în România, grație fraților Nicola și Giuseppe, la rândul lor frații lui Vincenzo Inquieto, cel care l-a găzduit pe bossul Zagaria în bunkerul construit la domiciliul său din Casapesenna, această înfrățire a fost întărită”. Sunt exact anii 2000, în care Nicola era plantat la Pitești prin intermediul fostei sale soții (în rechizitoriu e vorba de Ileana Simona Voicu, n.red.), la rândul ei ajunsă la Caserta în mod clandestin, fără un loc de muncă și fără casă (tot în rechizitoriul procurorilor italieni se specifica faptul că aceasta ar fi fost prostituată în localitatea de la periferia orașului Napoli, la ora la care a întâlnit-o Nicola, n.red.). „Este aceeași femeie pe care o regăsim în fruntea unei firme, în localitatea sa de origine, care gestiona milioane de euro în anii în care se reîntărea înfrățirea între comunitățile din Caserta și din Pitești”, scrie un jurnalist de la prestigioasa publicație ”Il Mattino”. Trebuie spus că documentul parafat în 2002, e vorba de protocolul propriu-zis de înfrățire, s-a materializat în 2004 prin vizita unei delegații oficiale din Caserta la Simfonia Lalelelor, delegație condusă chiar de viceprimarul acestui oraș italian.

„Viața aurită a casalesului român cu cântăreți și văduve ale Camorrei”, scrie „Il Mattino”

„Înfrățirea Camorrei între Caserta și Pitești. Viața aurită a casalesului român cu cântăreți și văduve ale Camorrei”, titrează prestigiosul „Il Mattino”, într-un articol distribuit pe Facebook în mai 2018 și însoțit de o fotografie făcută un an mai devreme la Pitești și publicată pe pagina oficială a cantautorului Tony Colombo. Cântărețul sicilian este controversat în ultima vreme pentru decizia de a divorța de soție ca să se căsătorească cu văduva unui boss al Camorrei, ucis într-o reglare de conturi a clanurilor rivale. Iată ce explicație dau jurnaliștii italieni sub foto: „Nicola, slab după ce și-a dat jos vreo 40 de kilograme, surâde alături de cea de a treia soție, foarte frumoasă și tot româncă, așa cum erau și cele două precedente”. Alături de ei este tânărul cântăreț Tony Colombo, însoțit de o femeie mai în vârstă decât el, îmbrăcată în blană, respectiv Tina Rispoli, văduva lui Gaetano Marino, fost boss al Camorrei. Fotografia era făcută la Pitești și a fost postată pe 2 ianuarie 2017 pe pagina ”Tony Colombo Official”, alături de câteva cuvinte de mulțumire pentru Inquieto: „Mulțumesc acestui om minunat, prieten și tovarăș de călătorie, o călătorie de abia începută”, urmat de haștagul #Romania #Nicola #Friends.

Viceprimarul care a semnat protocolul de înfrățire cu Pendiuc a fost arestat în 2016. Procurorii cer 12 ani de închisoare pentru el

Am mers pe firul acestei înfrățiri începute în 1975 și reluate în 2002 prin hotărâri votate de consiliile locale ale celor două localități, Caserta și Pitești, respectiv de cei doi primari, Tudor Pendiuc și Luigi Falco. Hotărârea votată la Caserta are data de 26 februarie 2002 și în fruntea ei semnează primarul Luigi Falco și asesorul Vincenzo Mario Ferraro, ulterior devenit viceprimar al Casertei. Din investigațiile noastre, reiese că viceprimarul Ferraro este actualmente judecat pentru corupție și asociere cu Camorra. Pe Vincenzo Ferraro l-ar fi putut urma în fața judecătorilor și primarul Falco, la rându-i suspectat de achiziții acordate firmelor Camorrei, numai că moartea l-a răpit de sub nasul anchetatorilor. Luigi Falco a fost primar al Casertei între 1997 și 2005 şi a murit în urma unui infarct în 2013.
Să insistăm puțin pe fostul viceprimar al Casertei, Vincenzo Mario Ferraro, politician de la Forza Italia a lui Berlusconi, care a fost arestat de carabinieri în 2016. Fusese urmărit și interceptat într-un dosar privind licitații trucate și contracte cu dedicație pentru antreprenorii considerați apropiați de clanul Casalesi, din care făcea parte și Nicola Inquieto (sau alte facțiuni criminale), precum Angelo Grillo și Allesandro Zagaria. Fost viceprimar și consilier al Casertei, Enzo Ferraro e învinuit că, în schimbul banilor și altor beneficii, a favorizat mafia la câștigarea licitației pentru gestionarea serviciului de transport pentru persoanele cu handicap. Procesul este încă în derulare, însă anchetatorii, coordonați de un procuror antimafia, au cerut o pedeapsă grea, de nu mai puțin de 12 ani de carceră pentru fostul viceprimar. Faptele de care este acuzat vin din perioada în care Ferraro, ca asesor, răspundea de serviciile sociale în mandatul primarului defunct Luigi Falco (1997-2005). Omul de afaceri Angelo Grillo este cercetat și cu privire la achiziții privind serviciile de curățenie, dar și alte afaceri între administrația publică din Caserta, spitale și firme controlate de Camorra și în care este vorba despre un sechestru de circa două milioane de euro. Apropo de afacerile cu spitale, din dosarul lui Inquieto reiese că acesta dorea la un moment dat să cumpere Spitalul din Călinești, însă afacerea nu s-a mai concretizat. Revenind, chiar cei urmăriți penal în actualul dosar al viceprimarului din Caserta vorbesc despre implicarea acestuia și a defunctului primar Falco în semnarea înfrățirii cu Piteștiul, ca punct de pornire pentru afacerile Camorrei în Pitești, după cum arată agenția de presă italiană ANSA.

Ex-secretarul Cerbureanu, despre viceprimarul din Caserta: „De unde dracu’ să ştim ce făcea ăla acolo?”

După ce în 26 februarie legislativul din Caserta deliberează reluarea raporturilor cu orașul Pitești în scopul dezvoltării schimburilor culturale și comerciale, în aprilie 2002, Consiliul Local Pitești adoptă, la rândul său, o hotărâre de Consiliu Local prin care reconfirmă înfrățirea dintre municipiul Pitești și orașul Caserta, înfrățire începută între cele două autorități publice locale în anul 1972. Hotărârea este adoptată în urma unei expuneri de motive a primarului de atunci Tudor Pendiuc și este semnată de fostul secretar al Primăriei Pitești, Iosiv Cerbureanu. Aceasta mai prevedea mandatarea primarului Tudor Pendiuc de a negocia protocolul de colaborare pentru continuarea legăturilor reciproce pe multiple planuri. Din partea italienilor semnează primarul Luigi Falco, iar unul dintre semnatari este consilierul său personal, Vincenzo Mario Ferrero, ulterior devenit viceprimar și arestat în 2016 pentru licitații trucate în interesul Camorrei.
Despre cum a fost pusă în practică și a evoluat respectiva hotărâre de Consiliu Local Pitești am stat de vorbă cu fostul secretar al Primăriei, Iosiv Cerbureanu. Acesta ne-a spus: „Eu știu că în 1994 s-a dus în Italia o delegație împreună cu domnul primar Pendiuc, ca să reia legăturile cu ei. S-a discutat, oamenii ăia au fost de acord. În Consiliul Local din 2002 s-a aprobat reluarea acestor relații, nu mai știu conținutul hotărârii, dar noi prin înfrățirile astea nu puteam avea niciun fel de relații economice, că nu aveam competențe. A fost la noi apoi și o delegație din Italia, știu și eu asta, dar nu s-a încheiat vreun protocol. Pur și simplu i-a primit primarul prietenește și asta-i tot. Nu s-a mai încheiat niciun protocol. Nu îmi amintesc să se fi semnat un protocol și de către noi și de către ei. Adică să se fi finalizat, asta este ideea. Când au venit aici italienii, cred că era viceprimarul și mai era unul, un fel de manager al serviciilor locale, care, țin minte, după ce a venit aici a și murit și i-am trimis noi condoleanțe. De unde dracu’ să știm noi ce făcea ăla acolo?”, se întreabă retoric fostul secretar al Primăriei Pitești.

Cerbureanu: ”Am înţeles din relatările celor care au fost acolo că ceva era în neregulă cu ei”

Însă tot el, Iosiv Cerbureanu, punctează că italienii păreau ciudați, cel puțin din ce i-au spus cei care au fost în delegație la Caserta: ”Dar adevărul e că mie mi-au spus ăștia, care au fost în delegație acolo, că orașul în sine era un oraș care cred că se ocupa cu așa ceva… pentru că erau niște tipi foarte întreprinzători, foarte siguri pe ei; așa mi s-a părut din auzite,din relatările celor care au fost acolo, ceva era în neregulă. Erau nu ciudați, să zic, dar prea siguri pe ei așa, aveau impresia că tot ce zic ei aia se va întâmpla. Ne asigurau de bunele lor intenții, să reluăm relațiile cu ei. De fapt, cei care au insistat am fost noi, pentru că am făcut un inventar al celor cu care am fost înfrățiți și am găsit Caserta. Relațiile cu Caserta sunt de dinainte de ‚89. Așa cum s-a făcut și cu Kragujevac – tot așa, niște relații dinainte de 1989”.

”Acum trebuie aviz de la Ministerul de Externe pentru o înfrăţire”

Întrebat dacă nu cumva se impune în cazul înfrățirilor cu alte localități și o minimă verificare prealabilă a partenerilor, Iosiv Cerbureanu ne-a răspuns: „Acum avem procedură. Deci, trebuie să cerem un aviz de la Ministerul de Externe. E o hotărâre de guvern, se cere un aviz prealabil introducerii în Consiliul Local, dar chestia asta cu avizul este de dată mai recentă, cred că de vreo zece ani. Aviz în care spui care este conținutul protocolului pe care intenționezi să îl faci, ei îl analizează și îți trimit un aviz; dacă nu răspund într-un anumit termen, este o avizare tacită. Oricum, acum, dacă vrei să faci așa ceva, îți trebuie avizul. Dacă nu sunt probleme, îți spun că, din punctul lor de vedere, poți să faci acea colaborare. În fine, este un lucru bun acest aviz, dar repet, este de dată mai recentă”.
Am dorit să stăm de vorbă și cu fostul primar Tudor Pendiuc, însă acesta avea telefonul închis.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii