Web Analytics

Înfrăţirea dintre oraşele Topoloveni şi Poessneck a intrat pe rod

de | 14.06.2023 14:57 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

La finalul săptâmânii trecute, o delegație germană din Poessneck, oraș înfrățit anul trecut cu Topoloveniul, a vizitat localitatea de pe Valea Cârcinovului și pe primarul Gheorghiță Boțârcă. Practic, toată conducerea primăriei din Poessneck, oraș cu 13.344 locuitori, situat în landul Turingia, a venit la Topoloveni în următoarea componență: Michael Modde, primar, Mike Schmdit, viceprimar/consilier orăşenesc/comerciant, Andreas Blümel, secretarul general al primăriei, Frank Bachmann, sef șerviciu urbanism, Matthias Creutzberg, consilier orăşenesc și responsabil politic parteneriate, om de cultură și administrator al unei instituţii bisericeşti, Petra Breternitz, șefa serviciului resurse umane, Tina Schirpke, asistentă primar și responsabil cu secretariat, administrativ și parteneriate, Marius Koity, translator și ziarist, Anke Zimmermann, reprezentantă a societății civile din Poessneck.

Oaspeții au vizitat unități școlare, de cultură și de cult din Topoloveni, precum și zona montană a Argeșului, cu Transfăgărășanul și barajul Vidraru. Pe parcursul celor 4 zile s-au bucurat din plin de preparatele gastronomice din Topoloveni și vinul de Boțârcani, iar sămbătă, 10 iunie, patru dintre nemți au partcipat la Topoloveni Summer Tour, competiție ciclistă de tradiție ajunsă la a IX-a ediție și la care s-a înregistrat un record absolut de participanți, 819 înscriși la start. Vă prezentăm în continuare două micro-interviuri cu primarii celor două localități înfrățite.

Citește și Peste 800 de cicliști au luat startul la Topoloveni Summer Tour

Michael Modde: ”M-a impresionat baza materială, dar și conceptul după care sunt organizate grădinițele din Topoloveni”

Domnule primar Michael Modde, ce v-a plăcut în Topoloveni?

– Dragostea și prietenia cu care am fost primiți m-au impresionat cel mai mult. De asemenea, ne-a plăcut foarte mult competiția ciclistă din ziua de sâmbătă, care a fost foarte bine organizată și care ne-a inspirat să facem ceva asemănător și acasă, la Poessneck. Am mai observat că, față de data trecută, când am fost în Topoloveni, orașul s-a dezvoltat foarte bine și arată și mai frumos.

Ați vizitat școlile și în special grădinițele din Topoloveni și vreau să vă întreb ce impresie v-au făcut?

– Am fost impresionat atât de conceptul după care sunt organizate, cât și de baza materială. Orice investiție în copii este bună și este o investiție în viitor și asta i-am spus și colegului meu, dl primar Boțârcă, să continue pe acest drum.

Ați identificat punctele comune pe baza cărora puteți dezvolta parteneriatul în viitor? Și mă refer la infrastructură, educație, sport, de exemplu?

– Ne-am gândit deja cum putem ajuta serviciul de pompieri din Topoloveni. Și a fost ideea dlui Boțârcă să-l ajutăm cu expertiza și conceptul după care noi am organizat pompierii voluntari din Poessneck. Și analizăm cum putem colabora/ajuta și pe partea de bază materială în materie de intervenții în situații de urgență. La noi, pompierii profesioniști sunt civili, nu militarizați și ei acționează doar în marile orașe. În localitățile mici, ca noi, și la țară, cei care se ocupă de incendii sunt pompierii voluntari, care vin din comunitate.

Citește și Dumitru Constantin Dulcan vine la Zilele Oraşului Topoloveni

Domnule primar, ce părere aveau colegii dvs despre România înainte să vină efectiv să o cunoască? Și care este ea acum, după vizită?

– Am avut în delegație și oameni care au venit pentru prima oară în România și, evident, în Topoloveni. Au fost impresionați de ceea ce au văzut și foarte multe prejudecăți au fost eliminate cu această călătorie în Topoloveni și în Argeș. România nu are nici un motiv să se ascundă de Europa, face parte integrantă din ea și are foarte multe lucruri frumoase de arătat. Noi vom promova Topoloveniul și România după ce am văzut aici, vom povesti la toți și le vom spune că n-au nici un motiv să se sperie dacă vin aici. Mai mult, am observat ce deficit avem noi pe plan cultural și civic față de România și sunt lucuri bune pe care le-am văzut aici, la Topoloveni, și pe care le putem învăța.

O concluzie de final despre primarul frate Gheorghiță?

– Face un vin foarte bun (vinul de Boțârcani, n.red.). Și, evident, este un prieten adevărat. Țin să îi mulțumesc, de asemenea, lui Daniel Vlad, profesorului de muzică Daniel Vlad, care a fost nașul acestei înfrățiri și care a stat în Poessneck peste 30 de ani, încă din 1988, până acum doi ani, când a decis să se întoarcă acasă.

Gheorghiță Boțârcă: ”Vrem să împrumutăm de la ei organizarea cu voluntari a serviciului de pompieri”

Domnule primar Gheorghiță Boțârcă, pe viitor, cum se vede colaborarea cu frații nemți din Poessneck?

– Am depășit primii pași, deja ne cunoaștem foarte bine. Am avut posibilitatea să văd Poessneck-ul alături de o echipă din Topoloveni, la fel și colegul Mihail, cu echipa dânsului, ne-au întors vizita. Au venit la noi oameni cu responsabilitate din Poessneck, oameni care să se întoarcă acasă cu un mesaj real despre noi și despre România. Așa cum sunt degetele de la o mână, nu ne putem potrivi în toate, sunt pași pe care i-au apreciat și dânșii la noi, așa cum am apreciat și noi pași în care dânșii sunt mai avansați.

Citește și Bere Gratis cântă la festivalul moto „Archangels Fest” de la Topoloveni

Vor merge copii din Topoloveni la ei și invers?

– Pentru partea educațională deja am vorbit cu colegul Mihail și copii din Topoloveni vor merge la Poessneck și de la ei vor veni la noi. Dar mai întâi vom face un schimb de experiență cu un grup de educatoare care să învețe cum să-și pregătească misiunile viitoare.

V-am auzit discutând ceva despre pompieri…

– Da, la vizita pe care am făcut-o la ei mi-a plăcut foarte mult cum au organizat/îmbinat acest serviciu pentru situații de urgență cu munca de voluntariat. De exemplu, ei fac aceste activități cu voluntari din comunitate, iar noi le facem prin Casa de Cultură. La capitolul acesta, la ei există o altfel de colaborare și de implicare a societății, sunt foarte avansați. Și pentru asta am gândit câteva misiuni viitoare de unde să împrumutăm și să învățăm această organizare, iar dl secretar general al primăriei din Poessneck ne-a promis sprijin total.

Ca să încheiem, a fost dragoste la prima vedere cu frații nemți din Poessneck…

– Eu cu Mihail ne-am mai întâlnit, dar pentru mulți dintre colegii din delegația condusă de dânsul chiar a fost dragoste la prima vedere.

Citește și Primarul Topoloveniului a parafat, în landul Turingia, înfrăţirea cu oraşul nemţesc Poessneck

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *