InfoCons lansează  Programul Unic de Certificare „Punctul de Carbon ”

de | 28.01.2023 10:56 | Actualitate, Economie, Home

Cu ocazia Zilei Internaționale de Reducere a Emisiilor de CO2 sărbătorită pe 28 ianuarie, InfoCons lansează Programul Unic de Certificare „Global Carbon Point” – „ Punctul Global de Carbon ” .

În contextul unei dezvoltări continue atât la nivel național, cât și la nivel internațional a problematicii privind amprenta de carbon, precum și în contextul unei agravări a efectelor  globale aduse de schimbările climatice, consumatorii trebuie să fie apărați, informați și educați  privind amprenta de carbon atât a  produselor și serviciilor, cât și a  tot ceea ce ne înconjoară (clădiri , birouri , locuințe, autostrăzi, străzi etc). În acest sens, certificarea amprentei de carbon a produselor,  serviciilor și a tot ceea ce ne înconjoară va respecta criteriile existente în standarde internaționale, fiind calculată folosind factori de emisie cât mai preciși.

Citește și: Scandalos! Niciun ban de la evenimentul caritabil pentru Ucraina nu a mai ajuns la destinaţie!

Inițiativa InfoCons vine în spiritul Pactului Verde European (European Green Deal) și în întâmpinarea principiilor și strategiei Uniunii Europene privind atât Protecția Mediului, cât și economia circulară și ecodesign. Această inițiativă este în conformitate cu seria de propuneri ale Comisiei Europeane prin care se adaptează politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, pentru a reduce cu cel puțin 55 % până în 2030 emisiile nete de gaze cu efect de seră față de nivelurile din 1990 și pentru ca Europa să devină primul continent neutru climatic până în 2050. 

Ce este amprenta de carbon?

Amprenta de carbon este reprezentată de cantitatea totală a emisiilor de gaze cu efect de seră produse de-a lungul lanțului valoric. Amprenta de carbon nu se calculează doar la nivel de entitate, ci poate fi calculată și la nivel de produs. Anume, am putea ști exact cât a poluat fiecare produs finit în parte, de la extracția materiei prime, până la reciclarea acestuia, inclusiv.

Pentru a beneficia de certificarea privind amprenta de carbon prin Programul Unic „Global Carbon Point” – „ Punctul Global de Carbon” pot  fi consultate mai multe informații pe https://infocons.ro/programe/

Care este amprenta de carbon pentru diverse alimente?

1. Pentru bucățile de pui tip Crispy Strips, conform rețetei, a cantităților și a factorilor de emisie  specifici fiecărui ingredient, producerea unui singur Crispy este echivalent cu 0,43 kg CO2e, față de cele 0,68 kg CO2e ale unui Crispy fără carne de pui, făcut dintr-un amestec de năut, legume și soia.

Citește și: UE : Proceduri de infringement în domeniul mediului și pescuitului.  Comisia solicită ROMÂNIEI să își pună la punct rețeaua Natura 2000

2. O felie de pizza cu Pepperoni emite 0,51 kg CO2e pe când o felie de  pizza Margherita, 0,49 kg CO2e.

3. Pentru a produce o singură sarma, avem o amprentă de carbon de 3,9 kg , de 8 ori mai mare decât cea a unei samale vegetale, în care carnea este înlocuită cu ciuperci .

4. Pentru salata Boeuf ,  amprenta de carbon urcă de la 0,43 kg CO2e (a variantei vegane) la 4,8 kg CO2e pentru varianta cu carne.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *