Web Analytics

Inegalabilul profesor şi om de teatru Eugen Boia ne-a părăsit

de | 20.04.2016 17:31 | Actualitate

De sâmbăta trecută, scena culturală a Argeșului este cu mult mai săracă, prin dispariția profesorului  și omului de teatru Eugen Boia. Acesta a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, la Spitalul Județean Argeș. Un dascăl plin de har și vocație, Eugen Boia a predat fizica la zeci de generații de elevi de la Liceul „Al. Odobescu”. Și foarte mulți dintre cei pe care i-a pregătit au ajuns specialiști de renume în domeniul fizicii, atât în țară, cât și peste hotare. Construcția actualei clădiri a Colegiului „Al. Odobescu” a fost realizată în perioada în care Eugen Boia a fost directorul cunoscutei instituții de învățământ. În paralel cu activitatea didactică, Eugen Boia a fost foarte pasionat de teatru și a pus în scenă zeci de piese încă de când a intrat în învățământ. În urmă cu aproape 20 de ani a avut superba inițiativă de a reînființa Studioul de Teatru „Tudor Mușatesc” al Cadrelor Didactice din Pitești. Iar de atunci a pus în scenă la Teatrul „Al. Davila” zeci de spectacole cunoscute precum „Sosesc deseară“, „Omul care a văzut moartea“, „Steaua fără nume“, „Jocul de-a vacanţa“ sau „Menajera“. Demn de reținut este și faptul că Eugen Boia a jucat în toate aceste spectacole. Și a făcut-o cu o pasiune și un entuziasm impresionante. Grație eforturilor sale, mii și mii de spectatori – în special din generația tânără – au ajuns să iubească dramaturgia românească. Eugen Boia a reușit să transforme zeci de argeșeni – fie ei profesori, oameni de afaceri sau bancheri – în actori care și-au jucat rolurile cu mult profesionalism. Nici nu putea fi altfel, și asta pentru că domnul profesor Eugen Boia îi „contamina” pe toți cu dăruirea sa.
L-am cunoscut pe profesorul Eugen Boia prima oară în urmă cu 16 ani. Și încă de atunci m-a cucerit prin pasiunea cu care se dedica teatrului și prin bucuria cu care interpreta roluri importante ale dramaturgiei românești. Și, de fiecare dată când vorbeam cu domnul profesor Boia, reușea să îmi inoculeze entuziasmul, buna sa dispoziție, și peste toți și toate, marea iubire pentru dramaturgia românească. Practic, scena a fost pentru profesorul Eugen Boia o a doua casă.
Eugen Boia provine dintr-o familie de intelectuali din Dobrogea şi a venit la Piteşti în anul 1955. Unul din nepoţii săi din partea fratelui este cunoscutul istoric Lucian Boia. Are trei copii: Cristiana, soţia lui George Caval – președintele C.C.I. Argeș, Viorel şi Eugen Boia. 
O să ne lipsiți mult, domnule profesor Eugen Boia!
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii